Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετέχει σήμερα στην επιχειρηματική σύνοδο για τη συνεργασία Ευρώπης – Αφρικής, η οποία πραγματοποιείται στη Ρώμη.
Μεταξύ των άλλων, στην πρώτη ημέρα εργασιών πήραν τον λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασόλι, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ. Στην ιταλική πρωτεύουσα δίνουν το «παρών» δέκα υπουργοί από την Ευρώπη και την Αφρική, αρχηγοί κρατών και σημαντικοί επιχειρηματίες από τις δυο ηπείρους.
Κατά την ομιλία του σήμερα το μεσημέρι, μεταξύ των άλλων, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και τόνισε:
«Για την Αφρική, το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα σε συνεχή εξέλιξη. Η φτώχεια, η έλλειψη εργασίας, η ανασφάλεια στην προμήθεια τροφίμων, η πολιτική αστάθεια και οι περιφερειακές συγκρούσεις, μαζί με την ευάλωτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μετανάστες και τις οικονομικές επιπτώσεις του covid 19 στις ήδη φτωχές οικονομίες της Αφρικής, δείχνουν ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια τέλεια μεταναστευτική καταιγίδα, στη μετα-πανδημική εποχή».
Ο κ. Αβραμόπουλος, παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής νοοτροπίας στις σχέσεις με την αφρικανική ήπειρο και υπογράμμισε:
«Το παραδοσιακό μοντέλο βοήθειας είναι παρωχημένο. Η Αφρική δεν έχει ανάγκη από ευρωπαϊκή ελεημοσύνη, χρειάζεται συνεργασίες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων. Πρέπει να μετακινηθούμε από το μοντέλο του δωρητή-παραλήπτη, προς μια πραγματιστική συνεργασία. Η πραγματοποίηση επενδύσεων στην Αφρική αποτελεί ηθική υποχρέωση, η οποία μπορεί να ευνοήσει, με απτό τρόπο, και την Ευρώπη».
Παράλληλα, ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος ζήτησε να στηριχθούν πιο αποτελεσματικά οι χώρες της Ευρώπης στην καταπολέμηση του covid 19, να αντιμετωπιστούν από κοινού οι πλανητικές προκλήσεις της κλιματολογικής αλλαγής, της ψηφιακής επανάστασης και της εργασίας. «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σε δημιουργία υποδομών στην Αφρική και σε προγράμματα τα οποία να στοχεύουν στην οικολογική μετάβαση της αφρικανικής βαριάς βιομηχανίας, δημιουργώντας τοπική παραγωγή με διεθνή αξία», δήλωσε ο πρώην υπουργός εξωτερικών.
Ο κ. Αβραμόπουλος, τέλος, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας, από τις ενδιαφερόμενες πλευρές των δυο ηπείρων, ενός νέου, μόνιμου θεσμού διαλόγου, ο οποίος να ενεργοποιείται παράλληλα με τον επίσημο διάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρικανική Ένωση και προχώρησε στην εκτίμηση ότι η σύνοδος της Ρώμης αποτελεί «την αρχή για την δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού, ώστε να έρθουν πιο κοντά οι επιχειρηματικές κοινότητες που επιθυμούν να πετύχουν στενότερη συνεργασία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ