Δεν έχουν ισχύ τα τεστ σε μη εμβολιασμένους που γίνονται με έξοδα του εργοδότη σύμφωνα με το ΦΕΚ

Δεν προσμετρώνται ως έγκυρα τα τεστ κορωνοϊού, τα οποία είναι υποχρεωτικά για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το ΦΕΚ που διευκρινίζει τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή. Η απόφαση αναφέρεται στο άρθρο 2, παράγραφος 7.

Τι αναφέρεται στο άρθρο 2/παράγραφο 7

Άρθρο 2
Υποχρεωτική έναντι αντιτίμου διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 – Χρόνος διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου

  1. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας, είναι υποχρεωτικός για τα πρόσωπα του άρθρου 1, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.
  2. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου, όπως αυτό προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου εξηκοστού πέμπτου του ν. 4812/2021 (Α’ 110), όπως ισχύει, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο Π.Δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς.
  3. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης της παρ. 1 διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά κάθε εβδομάδα και ισχύει για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του, οπότε και βάσει της αρχικής ημερομηνίας διενέργειάς του, επαναλαμβάνεται περιοδικώς.
    Σε περίπτωση που τα πρόσωπα του άρθρου 1 καλούνται να παραστούν εκτάκτως στο χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.
  4. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης της παρ. 1 διενεργείται, υπό τους ίδιους όρους, δύο (2) φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο (2) διαγνωστικών ελέγχων νόσησης τουλάχιστον δύο (2) ημερών, άλλως σαράντα οκτώ (48) ωρών:
  1. Οι εργαζόμενοι της παρ. 4, που εργάζονται μία (1) ημέρα την εβδομάδα ή δύο (2) ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο μία (1) ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, υπό τους ίδιους όρους, μία (1) φορά την εβδομάδα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.
  2. Οι εργαζόμενοι της παρ. 4, που εργάζονται δύο (2) φορές την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατ’ ελάχιστο δύο (2) ημέρες, καθώς και αυτοί που εργάζονται τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα και άνω υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, υπό τους ίδιους όρους, δύο (2) φορές την εβδομάδα.
  3. Στους διαγνωστικούς ελέγχους του παρόντος δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.

Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Δημόσιες υπηρεσίες

Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Ειδικώς για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις μεταφορές [με εξαίρεση τους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων εθνικών και διεθνών μεταφορών, οι οποίοι υπάγονται στη διαδικασία διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα], στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους και άλλους εργαζομένους σε δικαστήρια, εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια, την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία και τα πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» σύμφωνα με το σημείο 3 ο διαγνωστικός έλεγχος του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται, υπό τους ίδιους όρους, δύο (2) φορές την εβδομάδα. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης είναι δυνατόν να εξειδικευθούν οι περιπτώσεις εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου.

α) για εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις μεταφορές προσώπων, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

β) για το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό των πάσης φύσεως ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι δομές ξενόγλωσσης (κέντρα ξένων γλωσσών, ξενόγλωσσα ινστιτούτα εκπαίδευσης κ.ά.) και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού [Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης του ν. 1158/1981 (Α’ 127), του π.δ. 370/1983 (Α’ 130) και του π.δ. 336/1989 (Α 156), Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού του ν. 1158/1981, του π.δ. 372/1983 (Α’ 131) και του π.δ. 598/1985 (Α’ 212), Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του από 11.10.1957 β.δ. (Α’ 229) και του β.δ. 16/1966 (Α’ 7), Ερασιτεχνικές Σχολές Χορού του π.δ. 457/1983 (Α’ 174)], καθώς, επίσης, και οι δομές επαγγελματικής κατάρτισης (ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, φορείς παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων κ.ά.)· ειδικά, ως προς τη συχνότητα και τον χρόνο εκπλήρωσης της υποχρέωσης διεξαγωγής διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως τύπου και βαθμίδας, πλην της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που εποπτεύονται από το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εφαρμόζεται η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 4187), όπως εκάστοτε ισχύει και

γ) για το υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β’ 3794).

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ παρακάτω:

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.