Δημοσκόπηση για τις εσωκομματικές του ΚΙΝΑΛ: Προβάδισμα Ανδρουλάκη

Μία αρκετά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε στις 25/10 από το politic.gr για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Η δημοσκόπηση αυτή αποτελεί ένα πρώτο δείγμα για τους συσχετισμούς που θα υπάρξουν στην εκλογική αναμέτρηση.

Προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη (32,4%) ως καταλληλότερο ηγέτη του ΚΙΝΑΛ, καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της Interview που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της politic.gr. Στη δεύτερη θέση ο Γιώργος Παπανδρέου (29,2%), η υποψηφιότητα του οποίου ανακάτεψε την τράπουλα της εσωκομματικής μάχης στο Κίνημα Αλλαγής. Ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος (17,4%), o Παύλος Γερουλάνος (12,7%), ο Χάρης Καστανίδης (5,3%) και τελευταίος κόβει το νήμα ο Παύλος Χρηστίδης (1,2%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ στις προηγούμενες εκλογές, προκρίνουν την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου (28%) για την θέση του προέδρου του κόμματος, ενώ ακολουθούν οι Νίκος Ανδρουλάκης (24,6%) και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (24,3%).

Στην ερώτηση «ποιος κατά την άποψή σας μπορεί να φέρει στο ΚΙΝ.ΑΛ ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ», ο Γιώργος Παπανδρέου (41,5%) προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον Νίκο Ανδρουλάκη (27,4%) και τον Ανδρέα Λοβέρδο (11,8%).

Σε ότι έχει να κάνει με τη δεξαμενή από τη ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 26,8% είναι αυτός που θα φέρει τους περισσότερους ψηφοφόρους από τη ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ, ενώ ακολουθεί από κοντά ο Γιώργος Παπανδρέου (25,3%) και ο Ανδρέας Λοβέρδος (23,5%)

Στην ερώτηση «ποιος μπορεί να πάει το ΚΙΝ.ΑΛ σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που πήρε στις εθνικές εκλογές του 2019», και πάλι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ προκρίνουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη (33,3%) σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων που έχουν ως πρώτη επιλογή τον Γιώργο Παπανδρέου (28,7%).

Η δημοσκόπηση καταγράφει τη σαφή θέση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ για αυτόνομη πλεύση του κόμματος. Συγκεκριμένα, το 62,2% απαντά ότι δεν επιθυμεί καμιά συνεργασία με τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το 29,7 % είναι θετικά διακείμενο με μια συνεργασία με την ΝΔ και το 28,9% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Το 58,4% των ερωτηθέντων θα πάει ψηφίσει στις εκλογές ως μέλος του κόμματος ΚΙΝΑΛ, το 34,3% ως φίλος και το 7,3% απάντησε πως δε θα πάει να ψηφίσει.

H συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να είναι αθρόα καθώς συνολικά, συγκεντρώθηκαν 83.000 υπογραφές. Αυτό σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της Τρικούπη, δίνει την ελπίδα για μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες που θα στηθούν στις 5 Δεκεμβρίου και στις 12 Δεκεμβρίου.

Φαίνεται, επομένως, ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι ίσως η πιο σημαντική στον χώρο της κεντροαριστεράς και θα κρίνει πολλά για το μέλλον του χώρου και ίσως τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.