«Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι τα περασμένα, δύσκολα χρόνια, τελειώνουν» τονίζει ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός του DIW

Ο Αλέξανδρος Κρητικός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, πιστεύει ότι η εποχή των ψυχρών γερμανοελληνικών σχέσεων έχει τελειώσει. «Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι τα περασμένα, αλλά πολύ δύσκολα χρόνια με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μπορεί πλέον να θεωρηθούν ότι τελειώνουν ως λίγο-πολύ με επιτυχία», είπε ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος, σε συνέντευξή του στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (RedaktionsNetzwerk Deutschland /RND).

«Στην σημερινή κυβέρνηση, η Μέρκελ συνάντησε μια φιλική ατμόσφαιρα συνεργασίας που μετά από όλα αυτά τα ταραγμένα χρόνια σηματοδοτεί επιτέλους και πάλι ομαλότητα. Αυτό οφείλεται στα κοινά μελλοντικά σχέδια και των δύο χωρών», τόνισε.

Στο τέλος της θητείας της καγκελαρίου Μέρκελ, αρκετές γερμανικές εταιρείες ανακοίνωσαν επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η RWE και η Volkswagen. Είμαι πεπεισμένος ότι «Με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, η Μέρκελ θα προσπαθήσει (κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα) να επεκτείνει περαιτέρω την οικονομική συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι «Κορυφαίο θέμα στο μέλλον θα είναι η ανάπτυξη των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την Ελλάδα. Επιπλέον, οι επενδύσεις στον κλάδο της πληροφορικής θα πρέπει να αυξηθούν. Η χώρα θέλει να γίνει πιο ανεξάρτητη από τον τουρισμό».

«Η περαιτέρω ελπίδα μου είναι ότι η κ. Μέρκελ θα επισημάνει επίσης ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να προωθηθούν ώστε η χώρα να γίνει πιο ελκυστική για ξένες επενδύσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.