Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε σε κρούσματα την Αττική . Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 661 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός αρκετά αυξημένος από την προηγούμενη ημέρα που βρέθηκαν 589 κρούσματα. Στην Αττική βρέθηκαν 599 κρούσματα. Φαίνεται πως ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος και πάλι ως προς το μέτωπο της πανδημίας όπως αναφέρουν και οι ειδικοί.
Μόσιαλος: Η πανδημία θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τέλος του 2022
Μιλώντας για το «τέλος» της πανδημίας του κορονοϊού, ο Ηλίας Μόσιαλος ανάφερε: «Αν όλα πάνε καλά, με την έννοια ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη προσεγγίζουμε το 50% με μία δόση. Ο στόχος βέβαια του ΠΟΥ είναι να φτάσουμε μέχρι την άνοιξη το 70%. Δύσκολο το βλέπω αυτό, σε σχέση με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Επομένως μιλάμε για το τέλος του 2022 για να μπορέσουν να εμβολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτών και φυσικά θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των εμβολιασθέντων στην χώρα μας. Διαφορετικά η έξοδος από την πανδημία στην Ελλάδα θα είναι πιο επώδυνη, δηλαδή ο μεγάλος αριθμός νεκρών – που είναι κυρίως στους ανεμβολίαστους – θα αυξηθούν. Γιατί; Γιατί έχουμε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στους άνω των 60 ετών».
Για 0την Ελλάδα, προέβλεψε ότι το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού θα έρθει και για τη χώρα μας το τέλος του 2022. «Αυτή είναι η προσδοκία», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Γιατί έτσι όπως πάμε θα εκτεθεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού στον ιό και θα αποκτήσουν ανοσία μέσω της έκθεσης. Αλλά εκεί θα έχουμε τις απώλειες».
Τζανάκης: 1000 θάνατοι το μήνα ως τα Χριστούγεννα
«Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%», τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα: «Στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα ήταν ελεγχόμενο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι γύρω από αυτήν υπάρχουν 6-7 περιφερειακές ενότητες που επιβαρύνουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης με διασωληνωμένους από αυτές. Υπολογίζω ότι με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα προσφερθούν κλίνες στο σύστημα που έστω και δύσκολα θα διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά ή οριζόντια μέτρα απομόνωσης», είπε ο ίδιος σχετικά με το αν πρέπει να αναμένουμε ένα νέο lockdown.
Καπραβέλος στον ΣΚΑΙ: Οι ΜΕΘ δεν φτάνουν
Για ρεκόρ εισαγωγών κατά τη διάρκεια του τετάρτου κύματος, με 44 εισαγωγές στο Νοσοκομείο Παπανικολάου έκανε λόγο ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου.
«44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και στους συγγενείς όχι μονό στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
«Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα» επισήμανε.
«Ένας είναι ο δρόμος επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών πάνω από 55 – 60 ηλικίες υψηλού κινδύνου, ή επέκταση στην ανθρωπινή δραστηριότητα. Στην εστίαση ή στο ξενοδοχείο πάει να φάει κάποιος και δεν είναι εμβολιασμένοι. ΗΠΑ και Ιταλία βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, η Αμερική στους δημόσιους υπαλλήλους επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε αυτούς που πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση. Σκεφτείτε εμείς που εφημερεύουμε να πούμε ‘κλειστόν λήγω πληρότητας’ δε θα υπάρχει αντίδραση; η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται».
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:
48 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
90 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
37 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
95 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
172 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
68 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
77 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
12 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
661 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
2 κρούσματα στο Αγιο Ορος
55 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
42 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας
107 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
21 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
71 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
85 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου
32 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
99 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
63 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
13 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιθάκης
56 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
49 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
53 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
33 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
29 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
68 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
52 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
25 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
16 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
246 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
45 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
148 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
100 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
79 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
15 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
83 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
103 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
66 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
20 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
84 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
54 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
50 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
38 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
20 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
86 κρούσματα υπό διερεύνηση