Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Σκασίλα μου»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χρησιμοποίησε ένα καθημερινό θα λέγαμε λαϊκό όρο, για να εκφράσει την άποψη του για το γεγονός ότι η Ρωσική Εκκλησία δεν μνημονεύει το όνομα του, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη.

Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός, η απάντηση που έδωσε ήταν «Σκασίλα μου». Συγκεκριμένα η ορθόδοξη ρωσική εκκλησία έκοψε κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο όταν το δεύτερο κήρυξε αυτοκέφαλη την εκκλησία της Ουκρανίας. Αναλυτικά για το ζήτημα ο Πατριάρχης είπε:

«Τους βοηθήσαμε και εκκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου» με αφορμή την αναγνώριση της Ουκρανικης εκκλησίας ως αυτοκέφαλης. Αυτό αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Πατριαρχείου και έχει δοθεί αυτοκεφαλία σε πολλές εκκλησίες, γιατί όχι και στην Ουκρανία. Γιατί τα 40- 50 εκατομμύρια των ουκρανών πιστών να μην καταυναστεύονται από τη Μόσχα; Εκοψαν την επικοινων, με έβγαλαν από τα δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν. Σκασίλα μου που δεν με μνημονεύουν», είπε και συνέχισε: «Εμείς μνημονεύουμε τον Κύριλλο και είπα στον Επιφάνιο (επικεφαλής της Ουκρανικής εκκλησίας) να κάνει το ίδιο». (βλέπε βίντεο στο 15΄ λεπτό).

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.