Στη συνέχεια, οι 382 επιβαίνοντες του πλοίου διαφόρων εθνικοτήτων μεταφέρθηκαν στον λιμάνι της Κω, με το πλωτό του Λιμενικού, όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια.
Μία 50χρονη γυναίκα από τους επιβαίνοντες, η οποία χρειαζόταν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη, κατά την διάρκεια της επιχείρησης, παρελήφθη από ναυαγοσωστικό σκάφος Λιμενικού και μεταφέρθηκε στην Κάρπαθο, όπου διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου για παροχή πρώτων βοηθειών και μάλιστα εξήλθε από το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου αυθημερόν και κρατείται από την Λιμενική Αρχή.
Να σημειωθεί επιπλέον ότι σ΄ αυτήν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν συνολικά δύο (02) Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης, δύο (02) περιπολικά σκάφη και δύο (02) ναυαγοσωστικά σκάφη του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής.
Στο ΚΥΤ της Κω έχουν τοποθετηθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής αιτημάτων ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, «καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση».
Τέλος να σημειωθεί οτι απο τους 381 που θα πάνε για προσωρινή εγκατάσταση στο ΚΥΤ της Κω, έξη άτομα κρατήθηκαν κατά την ταυτοποίηση όλων, κρατούνται και ανακρίνονται.
Μυταράκης: Επικίνδυνο και παράνομο ταξίδι από τις τουρκικές ακτές
Σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισημαίνει: «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους». Επίσης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός κάνει λόγο για «ένα επικίνδυνο και παράνομο ταξίδι από τις τουρκικές ακτές, αόρατο από τις τουρκικές αρχές». Αναφέρει ότι «ειδοποιήσαμε την ΕΕ ότι η Τουρκία αρνήθηκε να πάρει πίσω το σκάφος της» συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία επτά χρόνια- είναι καιρός η ΕΕ να δράσει και να παράσχει σημαντική αλληλεγγύη και να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η δήλωση ΕΕ/Τουρκίας». Ο κ. Μηταράκης παρατηρεί ότι «σε αντίθεση με την Τουρκία και άλλους που αγνόησαν το πρόβλημα, η Ελλάδα ανέλαβε δράση παρέχοντας άμεση ανθρωπιστική υποστήριξη σε άτομα που έχουν ανάγκη» και καταλήγει λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τη μεταναστευτική κρίση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ