Βόρεια Μακεδονία: Απομακρύνεται, για την ώρα, το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Απομακρύνεται, για την ώρα τουλάχιστον, το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν και εξασφαλίζουν στην κυβέρνηση πλειοψηφία στη Βουλή, σε χθεσινή τους συνάντηση με τον υπό παραίτηση πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, επιβεβαίωσαν ότι η πλειοψηφία αυτή είναι σταθερή και τάχθηκαν κατά των πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι όλοι οι εταίροι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας παρίσταντο στη συνάντηση και εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση.

«Επιβεβαιώθηκε από κοινού ότι η Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες της χώρας δεν χρειάζονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ότι τέτοιες εκλογές απλώς θα οδηγούσαν τη χώρα σε κρίση, πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ασφάλειας, και θα λειτουργούσαν επίσης ως τροχοπέδη στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, το DUI του Αλί Αχμέτι, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με την δήλωση παραίτησης του Ζάεφ, κάνοντας λόγο για βεβιασμένη και αβάσιμη ενέργεια και προσπάθησε να τον μεταπείσει. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζάεφ φαίνεται αποφασισμένος να παραιτηθεί από πρωθυπουργός (και από πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος -SDSM).

Η παρούσα κυβέρνηση συνασπισμού έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω και ισχνή (υποστηρίζεται από 62 βουλευτές εκ των 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρας). Την πλειοψηφία αυτή εξασφαλίζουν 12 μεγαλύτερα και μικρότερα κόμματα και ένας ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την αποτυχία αυτή και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και από πρόεδρος του κόμματός του.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πρέπει να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής, κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής. Η παραίτηση του Ζάεφ συνεπάγεται αυτομάτως και παραίτηση της κυβέρνησής του.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν πως, εφόσον δεν υπάρξουν νέες ανατροπές, το επόμενο διάστημα θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση από τα ίδια κόμματα που συμμετέχουν στον παρόντα κυβερνητικό συνασπισμό, με νέο πρωθυπουργό, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα προέρχεται από τις τάξεις του μεγαλύτερου κόμματος του συνασπισμού, του Σοσιαλδημορατικού Κόμματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο να κληθεί να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο κάποια εξωκομματική προσωπικότητα από τον δημόσιο βίο της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.