360.000 οι εκκρεμείς συντάξεις!!

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους) και σε ανάρτηση του πρόεδρου της Αλέξη Μητρόπουλου οι μέχρι σήμερα συντάξεις των οποίων η έκδοση εκκρεμεί για περισσότερο από τρεις μήνες ανέρχονται σε 360.000 !!! Υποστηρίζει μάλιστα ότι μέχρι να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την εμπρόθεσμη έκδοση των συντάξεων, η κυβέρνηση πρέπει να θεσπίσει την υποχρέωση της Πολιτείας για έντοκη καταβολή των συντάξεων για το διαστημα μέχρι τη χορήγηση της οριστικής σύνταξης..

Ειδικότερα οι συντάξεις που εκκρεμούν είναι:
α) 151.700 αιτήσεις για κύριες συντάξεις, εκ των οποίων 21.000 “διεθνείς” συντάξεις που κακώς δεν υπολογίζει το Υπουργείο Εργασίας,
β) 129.500 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη,
γ) 45.300 αιτήσεις για εφάπαξ και
δ) 32.100 αιτήσεις για μερίσματα από δημοσίους υπαλλήλους-ενστόλους.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ σύμφωνα με την ανάρτηση του προέδρου της, Αλέξη Μητρόπουλου, μέχρι να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την εμπρόθεσμη έκδοση των συντάξεων, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να θεσπίσει την υποχρέωση της Πολιτείας για έντοκη καταβολή των συντάξεων (επιτόκιο 6%) μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών από την υποβολή της αίτησης και μέχρι τη χορήγηση της οριστικής σύνταξης.

Μιλώντας χθες στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ο Αλέξης Μητρόπουλος και αναφερόμενος στο ιστορικό των μεγάλων καθυστερήσεων έκδοσης των συντάξεων και στο τι πρέπει να γίνει, είπε μεταξύ άλλων ότι :
«Το πρόβλημα βέβαια υπήρχε και πριν τα Μνημόνια (2010). Με το Π.Δ. 258/1983 (ΦΕΚ Α’ 95) η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου (1983) επέβαλε στα Ταμεία να εκδίδουν τις συντάξεις εντός δύο μηνών από την κατάθεση της αίτησης.

Για αρκετά χρόνια δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Οξύνθηκε όμως και δύσκολα πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί σήμερα, λόγω της συνθετότητας και πολυπλοκότητας των μαθηματικών αλγόριθμων που μας επέβαλαν οι δανειστές, κυρίως οι μαθηματικοί του ΔΝΤ (υπεύθυνος ο Πέτερ Ράτκλιφ).

Οι μνημονιακοί μαθηματικοί τύποι (βάσει των οποίων υπολογίζονται τα τελικά ποσά κυρίων και επικουρικών συντάξεων), σε συνδυασμό με τα ποσοστά αναπλήρωσης που άλλαξαν τέσσερις φορές από την είσοδό μας στα Μνημόνια μέχρι σήμερα, θα δυσκολεύουν την εκκαθάριση των συντάξεων για αρκετό καιρό.

Οι υπάλληλοι, με ευθύνη των κυβερνήσεων, δεν εκπαιδεύτηκαν έγκαιρα και δεόντως. Το είδαμε πρόσφατα άλλωστε και με τις ανάδοχες εταιρίες που δυσκολεύονται, ακόμη και σήμερα, να ολοκληρώσουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων, κυρίως των «παλαιών».

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει ο Αλέξης Μητρόπουλος, μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Να επιμορφώσει τους υπαλλήλους στους νέους μαθηματικούς τύπους υπολογισμού συντάξεων. Να χορηγήσει ισχυρά υλικά και ηθικά κίνητρα στους υπαλλήλους που μέχρι σήμερα φιλότιμα κοπιάζουν, χωρίς να ευθύνονται για το κακό τοπίο στην εκκαθάριση των συντάξεων. Άλλως, πρέπει να ψηφιστεί άμεσα νόμος για την έντοκη καταβολή των αναδρομικών ποσών των συντάξεων, των οποίων καθυστερεί η εκκαθάριση πάνω από τρεις (3) μήνες.

Μάλιστα επεσήμανε ότι σε πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (1806/2021), που χειρίστηκαν δικαστικά συνεργάτες μας και επιδίκασε έντοκα τα αναδρομικά σύνταξης, αλλά και αποζημίωση σε ασφαλισμένη, που η σύνταξή της καθυστέρησε τέσσερα χρόνια!! Την απόφαση αυτή εφήρμοσαν ήδη ΕΦΚΑ και υπουργείο Εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΝΥΠΕΚ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.