Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση της στο NEWSBOMB, η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη αναφέρεται στις αντιδράσεις της Τουρκίας για την ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη. Στην ανάλυση αυτή επισημαίνεται ότι ο φόβος για την Τουρκία, είναι οι δυνατότητες που δίνονται στους Αμερικανούς να την μετατρέψουν σε παρατηρητήριο της εισόδου του Βοσπόρου, ενώ το λιμάνι της, με την σιδηροδρομική σύνδεση του με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Μαύρη Θάλασσα, μπορούν να παρακάμπτουν τα στενά που Βοσπόρου, αποδυναμώνοντας την στρατηγικη θέση της Τουρκίας και τον αυξημένο στρατηγικό της ρόλο που έχει πό την συνθηκη του Μοντρέ (1936), που της αναθέτει τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, της Θάλασσας του Μαρμαρά και των Δαρδανελλίων.
‘Ηδη -όπως είχαμε γράψει σε παλαιότερη ανάρτηση στο tozizanio.gr οι Αμερικανοί έχουν κάνει ξεκάθαρη την σημασία που δίνουν ειδικά στο Λιμάνι και την πρόθεση τους να το αξιοποιήσουν στο έπακρο ώστε να χρησιμεύσει ως πυλώνας για την ανανέωση του πολεμικού τους υλικού στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη και την Μαυρη Θαλασσα χωρίς να χρησιμοποιούν τα Στενά. Δεν ειναι τυχαίο ότι το τελευταίο τρίμηνο καταφθάνουν θηριώδη οχηματαγωγά και ξεφορτώνουν τεθωρακισμένα άρματα, πολεμικό υλικό, ακόμη και ελικοπτέρα που έρχονται κατευθείαν από την Αμερική και μετά τα οχηματαγωγά αυτά φεύγουν φορτωμένα με παλαιό πολεμικό υλικό. και γυρίζουν στην Αμερική.
Ολόκληρη η ανάλυση της Αλεξίας Τασούλη στο Newsbomb έχει ως εξής:
«Τι είναι το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης; Η ίδρυση βάσης εκεί ενοχλεί εμάς και τον λαό μας». είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ευρισκόμενος στην πτήση από την Ρώμη προς την Άγκυρα , αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των G20, αναφερόμενος στην εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.
Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, το εξήγησε λίγο παραπάνω. Η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, είπε, αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι στην Μαύρη θάλασσα όπου εκεί διαδραματίζει ρόλο και η Ρωσία.Ούτε η Άγκυρα, ούτε η Μόσχα θέλουν να υποστούν τις όποιες συνέπειες της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Ποιες είναι οι συνέπειες; Ότι οι Αμερικανοί θα μπορούν και με την ανανεωμένη αμυντική συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα να έχουν διευρυμένες δυνατότητες εκμετάλλευσης της γεωγραφικής θέσης της Αλεξανδρούπολης.
Η Αλεξανδρούπολη, η δεύτερη αμερικανική βάση μετά τη Σούδα μετατρέπεται σε παρατηρητήριο. Διότι θα μπορεί να επιβλέπει όποιο ρωσικό πλοίο βγαίνει από τα στενά του Βοσπόρου. Επιπλέον η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της, με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου.
Μια ενδεχόμενη αντίδραση θα ήταν, εκτιμούν Έλληνες διπλωμάτες να επιχειρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν να εμποδίσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.
Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία του προέδρου της Τουρκίας είναι μήπως οι Αμερικανοί επιδιώκουν την αναθεώρηση της διεθνούς Συνθήκης του Μοντρέ του 1936. Η συνθήκη αυτή ρυθμίζει την πρόσβαση της κάθε χώρας στη Μαύρη Θάλασσα και αναθέτει στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, της Θάλασσας του Μαρμαρά και των Δαρδανελλίων, καθώς και τη δικαιοδοσία της ρύθμισης του διάπλου των πολεμικών σκαφών και τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Τη συνθήκη έχουν υπογράψει τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ενωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα.
Καθόλου τυχαία λοιπόν ο πρέσβης της Τουρκίας, σε ομιλία του σε συνέδριο της Θεσσαλονίκης δεν ανέφερε τη Ρωσία και τον ρόλο της στη Μαύρη θάλασσα. Διότι η Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη φέρνει πιο κοντά τον Ερντογάν με τον Πούτιν στη Μαύρη θάλασσα. Άλλωστε και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα δεν έχει αποκλείσει πιθανά αντίμετρα λόγω της εγγύτητας των δυνάμεων αυτών προς τη Ρωσία.
Και μέσα σε όλα αυτά ο Αμερικανός πρέσβης ετοιμάζεται να επισκεφτεί ξανά την Αλεξανδρούπολη τις επόμενες ημέρες, αφού αναμένεται να φτάσει νέα δύναμη Αμερικανών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης. Αλλά όπως είπε ο κ. Πάιατ αυτές οι κινήσεις δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας και ο Τούρκος πρέσβης, όπως είπε, τον πιστεύει.
ΠΗΓΗ: ΝΕWS BOMB (Aλεξία Τασούλη)