Δόμνα Μιχαηλίδου: Εξετάζουμε την εκκίνηση του πιλοτικού προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού κα σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, συναντήθηκε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και συζήτησαν την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού σε ακριτική περιοχή της περιφέρειας.

   Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «η πιθανότητα αυτή εξετάζεται, βάσει δύο παραμέτρων:

   – Την αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος, συνυπολογίζοντας τις συνθήκες καθημερινότητας μιας ακριτικής περιοχής.

   – Το ύψος των ποσοστών αναπηρίας ανά περιφέρεια σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού.

   Ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού, ο οποίος εντάσσεται στο νομοσχέδιο για την “Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας”, το οποίο ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, απαντά ενεργά σε ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος. Η Πολιτεία αναγνωρίζει και στηρίζει έμπρακτα την ικανότητα των ατόμων με αναπηρία για ανεξάρτητη διαβίωση και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Η υπηρεσία αυτή υποστηρίζει επιπλέον τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία και τις βοηθά να ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους».

   Με το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή, θα έχουν πρόσβαση 2.000 άτομα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν διασφαλιστεί πόροι, ύψους 42 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και 320 εκατ. ευρώ από την επόμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ για τη μετέπειτα καθολική πανελλαδική εφαρμογή του.

   Μετά τη συνάντηση, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε: «Επιθυμία μας είναι το πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού να περιλαμβάνει και την ακριτική Ελλάδα -γι’ αυτό ακριβώς εξετάζουμε την εκκίνησή του και σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στόχος μας όλοι οι συμπολίτες μας με οποιαδήποτε κινητική ή νοητική αναπηρία να μπορούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι την καθημερινότητά τους σε όποια περιοχή και αν βρίσκονται. Με τον Προσωπικό Βοηθό, διασφαλίζουμε τις ατομικές ελευθερίες, δημιουργώντας μια προσβάσιμη κοινωνία. Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας ότι η κοινωνική μας πολιτική θα είναι συμπεριληπτική, δίκαιη και αποτελεσματική».

   Από την πλευρά του, ο κ. Μέτιος σημείωσε: «H εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα αποτελέσει μια πραγματικά σημαντική συμβολή στην καθημερινή προσπάθεια των ανθρώπων με αναπηρία σε ακριτικές περιοχές για μια ζωή με αυτονομία, ποιότητα και ίσες ευκαιρίες. Στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και για τον σκοπό αυτό έχουμε στενή συνεργασία με την υφυπουργό κ. Μιχαηλίδου, την οποία και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον της για την περιφέρειά μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.