Επίθεση στο Καπιτώλιο: Σύμβουλοι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλητεύθηκαν από την ειδική εξεταστική επιτροπή

Η ειδική επιτροπή του αμερικανικού κοινοβουλίου η οποία διενεργεί έρευνα για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση οπαδών του εναντίον του Καπιτωλίου την 6η Ιανουαρίου κλήτευσε για να προσέλθουν να καταθέσουν ενώπιόν της σύμβουλοι του πρώην προέδρου, τους οποίους κατηγορεί πως επιδίωκαν να ανατραπεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020.

Ορισμένοι από τους συμβούλους αυτούς είχαν συγκεντρωθεί σε «war room», κέντρο επιχειρήσεων ενός είδους, στο πολυτελές ξενοδοχείο Willard InterContinental της Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από την επίθεση στην έδρα του Κογκρέσου καθώς λάμβανε χώρα η επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Η ειδική επιτροπή κλήτευσε ιδίως τον Τζον Ίστμαν, δικηγόρο ο οποίος πήρε μέρος σε συνάντηση σε αυτό το «war room» την παραμονή της επίθεσης, την 5η Ιανουαρίου, και πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κοντά στον Λευκό Οίκο μερικές ώρες πριν από την επίθεση.

Είχε κατόπιν απευθύνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον δικηγόρο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο, υποστηρίζοντας πως έγινε επειδή «ΕΣΥ και ο εντολέας σου δεν φροντίσατε να γίνει αυτό που έπρεπε».

Η ειδική εξεταστική επιτροπή δικαιολογεί την κλήτευση τονίζοντας ότι ο Τζον Ίστμαν μοιάζει να «διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί καθώς είχε πει στον (πρώην) πρόεδρο Τραμπ ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μπορούσε να κρίνει ποιοι εκλέκτορες μπορούσαν να ληφθούν υπόψη την 6η Ιανουαρίου» και ποιοι όχι, βασιζόμενος στις καταγγελίες περί νοθείας του μεγιστάνα.

Ο κ. Ίστμαν φέρεται να είχε συντάξει για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ σημείωμα στο οποίο διατεινόταν ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε την εξουσία να απορρίψει τα αποτελέσματα των εκλογών σε ορισμένες πολιτείες, στερώντας έτσι από τον Δημοκρατικό τη νίκη του.

Τα άλλα πρόσωπα που κλητεύθηκαν είναι μέλη της ομάδας που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η επιτροπή θεωρεί πως συνέβαλαν στη διασπορά των αβάσιμων ισχυρισμών πως έγινε «κλοπή» των εκλογών.

Ανάμεσά τους είναι ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Μπέρναρντ Κέρικ και ο σύμβουλος της εκστρατείας Τζέισον Μίλερ, ο οποίος είχε επίσης συμμετάσχει στη συνάντηση της 5ης Ιανουαρίου.

Ο Μάικ Φλιν, ο στρατηγός ε.α. και πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, κλητεύθηκε επίσης να καταθέσει, όπως και ο διευθυντής της εκστρατείας του μεγιστάνα, ο Ουίλιαμ Στέπιεν.

Τα μέλη της ειδικής επιτροπής τάχθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης για παρακώλυση του έργου του Κογκρέσου σε βάρος του Στιβ Μπάνον, συμμάχου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διότι αρνήθηκε να προσέλθει ενώπιόν της για να καταθέσει παρότι κλητεύθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.