Παύλος Γερουλάνος προς ΕΔΕΚΑΠ: Η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι μείζον θέμα

Ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό που θέλει να επανασυνδεθεί με την κοινωνία οφείλει να εξαντλεί κάθε δυνατό εργαλείο για να φέρει κόσμο στην κάλπη και κοντά του με απόλυτη ασφάλεια.

Με επιστολή που απέστειλε σήμερα το πρωί ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος προς τον πρόεδρο της ΕΔΕΚΑΠ, Θεόδωρο Καπετανάκη, επαναφέρει το ζήτημα της διεξαγωγής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Παράλληλα ζητά να ενημερωθεί αν έχει διερευνηθεί αυτή η δυνατότητα.

Στην επιστολή, χαρακτηρίζει το θέμα «μείζον» δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας: «Πριν λίγες μέρες, την ώρα που ξεκινούσε η εκ νέου εκτόξευση των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα, προτείναμε δημοσίως ότι έπρεπε να εξεταστεί επειγόντως η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου. Δηλαδή, κάθε προοδευτικός πολίτης να μπορεί να επιλέξει μεταξύ δύο δυνατοτήτων για ψήφο: είτε αυτοπροσώπως με ανοιχτό μητρώο την ημέρα της εκλογής, είτε ηλεκτρονικά με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες αξιοπιστίας που χρειάζονται».

Ειδικότερα, αναφέρεται και στη σημασία που θα έχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου για:

• Όσους και όσες επιθυμούν να ψηφίσουν από όλο τον απόδημο ελληνισμό
• Συμπολίτες μας που κατοικούν μακριά από τις κάλπες που θα στηθούν και δεν θα είναι εύκολη η πρόσβαση
• Εκείνους και εκείνες που θα φοβηθούν να προσέλθουν στην κάλπη λόγω πανδημίας

Ο Παύλος Γερουλάνος σημειώνει ότι αυτή η διαδικασία «αρμόζει στο κόμμα που πρωταγωνίστησε τόσο με εισαγωγή της άμεσης δημοκρατίας στην ελληνική πολιτική όσο και με την υπεύθυνη στάση μέσα και έξω από το κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενημερώθηκα με χαρά ότι το θέμα συζητήθηκε στην ΕΔΕΚΑΠ και πώς όλοι οι συνυποψήφιοι αποδεχόμαστε την πρόταση επί της αρχής. Διατυπώθηκαν και διατυπώνονται ωστόσο επιχειρήματα έλλειψης χρόνου, κόστους ή/και τεχνικών δυσκολιών».

Καταλήγοντας, ο υποψήφιος πρόεδρος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζει: «Ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό που θέλει να επανασυνδεθεί με την κοινωνία οφείλει να εξαντλεί κάθε δυνατό εργαλείο για να φέρει κόσμο στην κάλπη και κοντά του με απόλυτη ασφάλεια».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Προς: Πρόεδρο ΕΔΕΚΑΠ

Κύριο Θεόδωρο Καπετανάκη

Καλησπέρα σύντροφε,

Με την παρούσα επιστολή μου επανέρχομαι στο μείζον θέμα της δυνατότητας ηλεκτρονικής ψήφου στις διαδικασίες ανάδειξης ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Σε περίπτωση που μπορούσε να υλοποιηθεί, θα δίναμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην τόσο κρίσιμη για τη χώρα και το χώρο εσωκομματική εκλογική μας αναμέτρηση:

  • Όσοι και όσες επιθυμούν να ψηφίσουν από όλο τον απόδημο ελληνισμό
  • Συμπολίτες μας που κατοικούν μακριά από τις κάλπες που θα στηθούν και δεν είναι εύκολη η μετακίνησή τους
  • Εκείνοι και εκείνες που θα φοβηθούν να προσέλθουν στην κάλπη λόγω πανδημίας  

Η παρουσία τους θα εκτοξεύσει τη συμμετοχή, δίνοντας αέρα στα πανιά της παράταξης όποιος κι αν εκλεγεί αρχηγός. Ο στόχος λοιπόν είναι σαφής; Η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια υγείας για όλες και όλους. Όπως αρμόζει στο κόμμα που πρωταγωνίστησε τόσο με εισαγωγή της άμεσης δημοκρατίας στην ελληνική πολιτική όσο και με την υπεύθυνη στάση μέσα και έξω από το κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  

Πριν λίγες μέρες, την ώρα που ξεκινούσε η εκ νέου εκτόξευση των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα, προτείναμε δημοσίως ότι έπρεπε να εξεταστεί επειγόντως η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου. Δηλαδή, κάθε προοδευτικός πολίτης να μπορεί να επιλέξει μεταξύ δύο δυνατοτήτων για ψήφο: είτε αυτοπροσώπως με ανοιχτό μητρώο την ημέρα της εκλογής, είτε ηλεκτρονικά με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες αξιοπιστίας που χρειάζονται. Στις 25 Οκτωβρίου μάλιστα οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία είχαν στείλει σχετική τεκμηριωμένη επιστολή σε όλους τους υποψηφίους και στην ΕΔΕΚΑΠ. 

Ενημερώθηκα με χαρά ότι το θέμα συζητήθηκε στην ΕΔΕΚΑΠ και πώς όλοι οι συνυποψήφιοι αποδεχόμαστε την πρόταση επί της αρχής. Διατυπώθηκαν και διατυπώνονται ωστόσο επιχειρήματα έλλειψης χρόνου, κόστους ή/και τεχνικών δυσκολιών.  

Επειδή ο χρόνος τρέχει, η πανδημία εξακολουθεί να είναι σε έξαρση και η συμμετοχή κάθε συμπολίτη μας που ενδιαφέρεται θα δώσει οξυγόνο Δημοκρατίας για να χτυπήσει πάλι δυνατά η καρδιά της Παράταξης, θα ήθελα να μας ενημερώσετε για το ποιες επίσημες ενέργειες έγιναν εκ μέρους της ΕΔΕΚΑΠ (αν έγινε για παράδειγμα επαφή με τους υπεύθυνους διαχείρισης της έτοιμης και δωρεάν εξ όσων γνωρίζω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΖΕΥΣ που έχουν χρησιμοποιήσει ήδη εκατοντάδες φορείς, από πολιτικά κόμματα μέχρι ομοσπονδίες) για την ουσιαστική διερεύνηση της δυνατότητας εφαρμογής της ηλεκτρονικής ψήφου στο Κίνημα Αλλαγής και ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών μέσα από εξίσου επίσημες απαντήσεις που δεχθήκατε. 

Ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό που θέλει να επανασυνδεθεί με την κοινωνία οφείλει να εξαντλεί κάθε δυνατό εργαλείο για να φέρει κόσμο στην κάλπη και κοντά του με απόλυτη ασφάλεια.

Με εκτίμηση

Παύλος Γερουλάνος»

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.