Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ επιμένει στην πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δήμων από τον προϋπολογισμό

Με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) συνατήθηκε σήμερα το πρωί ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχε, επίσης, ο βουλευτής του κόμματος, υπεύθυνος της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για την Τοπική Διοίκηση και μέλος της ΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Εκ μέρους της ΚΕΔΕ, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Παπαστεργίου και τα μέλη του ΔΣ Γιώργος Ιωακειμίδης, Ιωάννης Καραγιάννης, Δημήτρης Καφαντάρης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Ιωάννης Λυμπέρης, Κώστας Πελετίδης, Νικόλαος Σακούτης, Δημήτρης Μπίρμπας, εκ μέρους του κ. Καλογιάννη.

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τον γγ σχετικά με τα αιτήματα της Ένωσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε, μεταξύ άλλων: «Χωρίς οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Όλες οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις μέχρι σήμερα -Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης- οδήγησαν σε μετατροπή των δήμων σε τμήματα των κρατικών υπηρεσιών, σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού, για να ρυθμίζουν τους κανόνες ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τα έργα και τις υπηρεσίες στους δήμους. Πάνω από 200 αρμοδιότητες πέρασαν τα τελευταία χρόνια στους δήμους, χωρίς, όμως, χρηματοδότηση και χωρίς το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι, οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια χρησιμοποιούνται είτε ως “αμορτισέρ” για την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων και αποποίηση των ευθυνών της κεντρικής εξουσίας είτε ως “τροχονόμοι” των επιχειρηματικών συμφερόντων με τις λαϊκές ανάγκες είτε ακόμη και ως “αυτοφοράκηδες”, όπως οι ίδιοι το λένε, για προβλήματα που παρουσιάζονται στους δήμους τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

«Το ΚΚΕ επιμένει στην πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δήμων από τον προϋπολογισμό. Η δήθεν οικονομική αυτονομία και αυτοτέλεια των δήμων είναι και παγίδα και ουτοπία. Είναι η ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής που φέρνει φόρους, τέλη που δεν αντέχει πλέον να πληρώνει ο κόσμος. Μόνο έτσι, με τη γενναία χρηματοδότηση και την ύπαρξη του απαραίτητου προσωπικού μπορούν να συμβάλλουν στην αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία των πόλεών τους, την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων χωρίς τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τη στήριξη των κοινωνικών δομών για τα Άτομα με Αναπηρία, για τα παιδιά που είναι στην εξάρτηση, για την ανάπτυξη της σχολικής στέγης, του αθλητισμού, του πολιτισμού και όσα δηλαδή έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, οι δημότες», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας και κατέληξε: «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πιέζει σε αυτήν την κατεύθυνση την κυβέρνηση, τα υπουργεία, τα άλλα κόμματα, μαζί με το εργατικό-λαϊκό κίνημα για την προώθηση και διεκδίκησή τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.