Θεσσαλονίκη: Ένα κατάστημα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, όπου εργάζονται πρώην άστεγοι

«2η ευκαιρία» λέγεται το κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου άστεγοι και μακροχρόνια άνεργοι βρήκαν εργασία, μέσω της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΚΡΕΙΤΤΟΝ», που δημιουργήθηκε το 2020 με τη συνεργασία της ΑΡΣΙΣ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης.

   Το κατάστημα λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό σε ισόγειο χώρο, κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο, στη συμβολή των οδών Ιουστινιανού και Σιατίστης, και διαθέτει προς πώληση, σε χαμηλές τιμές, μεταχειρισμένα ή αναπαλαιωμένα έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, cd, οικιακά σκεύη, vintage αντικείμενα, ρούχα και έργα τέχνης.

   «Ακολουθούμε ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης αστέγων ή ανθρώπων σε συνθήκες επισφαλείς, οι οποίοι δυσκολεύονται πολύ στο κομμάτι της εργασίας. Έτσι προέκυψε η ιδέα δημιουργίας της επιχείρησης, όπου θα μπορούσαν να βρουν δουλειά και να συμμετέχουν ισότιμα, μέλη τα οποία είναι άστεγα και δεν έχουν καθόλου εισοδήματα. Στόχος μας είναι να γίνει μια υγιής επιχείρηση, που βγάζει τα έξοδά της, αλλά και τόσα έσοδα ώστε να μπορούν να συντηρούνται απ’ αυτήν οι εργαζόμενοί της», διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια της κοινωνικής υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ Νανά Μιχαλοπούλου.

   Οι πέντε εργαζόμενοι (4 άνδρες και μία γυναίκα) απασχολούνται στη διαλογή και συσκευασία των αντικειμένων και στην πώληση, όπως ο 58χρονος Γιώργος, ο οποίος ήταν άνεργος από το 2009 και αναγκάστηκε να ζήσει επί τρία χρόνια σε ένα διαμέρισμα χωρίς ρεύμα.

   «Για ένα διάστημα έζησα και στον δρόμο αλλά ποτέ δεν έδωσα δικαίωμα στον κύκλο μου να καταλάβει ότι είμαι άστεγος και φρόντιζα πάντα την προσωπική μου υγιεινή», λέει ο 58χρονος, ο οποίος είναι βιολόγος και είχε εργαστεί επί σειρά ετών ως πωλητής σε φαρμακευτική εταιρία.

   «Τώρα έχω τη δυνατότητα να νοικιάσω ένα διαμέρισμα και να πληρώνω τους λογαριασμούς μου. Η ψυχολογία μου έχει ανέβει γιατί πάντα ήθελα να προσφέρω και να εργαστώ, όμως δεν μού δινόταν η ευκαιρία», προσθέτει. Διάθεση προσφοράς έχει άλλωστε και ο κόσμος που μπαίνει στο κατάστημα αφού, σύμφωνα με τον 58χρονο, «όταν ενημερώνονται για τη λειτουργία του, πολλές φορές αγοράζουν κάτι και έρχονται μετά και δωρίζουν κάτι άλλο από τα υπάρχοντά τους». Άλλωστε, τα αντικείμενα που πωλούνται στο κατάστημα προέρχονται όλα από δωρεές που μπορεί να είναι από πιατάκια γλυκού έως παιχνίδια, ρούχα και πίνακες ζωγραφικής.

   «Στον πάνω όροφο του καταστήματος έχουμε διαμορφώσει έναν μικρό εκθεσιακό χώρο, τον οποίο θα τον διαθέτουμε σε ερασιτέχνες δημιουργούς από ειδικές πληθυσμιακές ομάδες προκειμένου να παρουσιάσουν τα έργα τους», αναφέρει η κ. Μιχαλοπούλου.

   Αναπαλαιωμένα έπιπλα από το ξυλουργείο της ΑΡΣΙΣ

   Τα έπιπλα που παραλαμβάνουν από δωρεές τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, επισκευάζονται και αναπαλαιώνονται, αν είναι περασμένων δεκαετιών, στο ξυλουργείο της ΑΡΣΙΣ. Είναι ενδεικτικό ότι στο κατάστημα φιγουράρουν στη βιτρίνα μια ντουλάπα κι ένας μπουφές της δεκαετίας του ’50, άριστα αναπαλαιωμένοι και δεκάδες γυαλικά εκείνης της εποχής.

   «Φτιάχνουμε τα έπιπλα και προσπαθούμε να κρατούμε χαμηλά τις τιμές σε όλα τα αντικείμενα γενικότερα», τονίζει η κ. Μιχαλοπούλου. «Πρόθεσή μας», συνεχίζει, «είναι να δημιουργηθούν, σε βάθος χρόνου, και άλλου είδους επιχειρήσεις που να μπορούν να απασχολούν με τον ίδιο τρόπο και να συμμετέχουν άνθρωποι με δυσκολίες στη διαβίωσή τους και με απώτερο σκοπό την αυτονόμησή τους».

   Σημειώνεται ότι στόχος της «ΚΡΕΙΤΤΟΝ», που δημιουργήθηκε το 2020, είναι η ένταξη στην απασχόληση και υποστήριξη ατόμων που στερούνται κατοικίας και άλλων άνεργων προσώπων που ζουν σε μειονεκτικές συνθήκες. Για την πραγματοποίηση των στόχων της, η Κοιν.Σ.Επ «ΚΡΕΙΤΤΟΝ» προγραμματίζει την ανάπτυξη επιχειρηματικών- οικονομικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, που θα δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας και κοινωνική περιθωριοποίηση. Παράλληλα, προωθεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών προκειμένου να συμβάλουν στο έργο της και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και περαιτέρω διεύρυνση του κύκλου των εργασιών της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.