Βουλή: Αρχισε στην ολομέλεια η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής – Η λήψη απόφασης απαιτεί τη θετική γνώμη 120 βουλευτών

Με διαδικαστική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, να ξεκινήσει η έρευνα από το 2015, άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητώντας και την τοποθέτηση όλων των κομμάτων στο ζήτημα αυτό.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιπροτείνει τη διεύρυνση του χρόνου της επιτροπής από το 2015 καθώς επίσης και η εντολή της Ολομέλειας στην Επιτροπή να είναι σε γλώσσα ουδέτερη» προκειμένου να μην προδικάζει την απόφαση για το ζητούμενο της διερεύνησης και το σχετικό πόρισμα.

Επειδή έχουμε ακούσει διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων με άλλα να συμφωνούν με αυτή την πρόταση και άλλα που ζητούν περαιτέρω διεύρυνση από το 2011, θα θέλαμε να υπάρξει σήμερα μια τοποθέτηση από όλα τα κόμματα κατά πόσο συμφωνούν με τη διερεύνηση του χρόνου της Επιτροπής και αυτό είναι σημαντικό για τη διαμόρφωση της πρότασης και την σημερινή μας λειτουργία».

Για πρόταση εντυπωσιασμού μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε άμυνα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο ρόλο της αντιπολίτευσης είπε ο κ. Ραγκούσης.

Υπέρ του να επεκταθεί χρονικά η εξέταση της υπόθεσης τάχθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάλεσαν ωστόσο τη ΝΔ να θέσει το θέμα στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί.

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να αφαιρέσει από την αντιπολίτευση τη δυνατότητά της για εξεταστικές επιτροπές έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής. «Ελάτε στην επιτροπή να διευρύνετε την υπόθεση», προσέθεσε.

«Δεν έχει νόημα τώρα η συζήτηση αυτή» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημειώνοντας τη θέση του κόμματός του «να πάει και πιο πίσω» η υπόθεση.

Είναι υποκριτικό να τίθεται το θέμα αυτό τώρα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας, προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε υπέρ. Όσο πίσω θέλουν».

Κίνηση εντυπωσιασμού χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ η Φωτεινή Μπακαδήμα εκ μέρους του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι «σαφέστατα, είναι διαχρονικές οι ευθύνες»

Ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης είπε πως «η παρέμβασή μου δικαιώθηκε από τις ίδιες τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Ξεκαθάρισαν πλήρως οι θέσεις όλων των κομμάτων με εξαίρεση του ΚΙΝΑΛ που όμως έχει βγάλει ανακοίνωση ότι συμφωνεί με τη διεύρυνση του χρόνου εξέτασης και συνεπώς θα θέλαμε να έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση και ελπίζουμε ο κ. Σκανδαλίδης να την δει και να συμφωνήσει».

Στις αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «ξέρω ότι η συζήτηση αυτή πονάει» ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε «απομόνωση» λέγοντας ότι «απονεύρωση είναι η συρρίκνωση των δυνατοτήτων μιας Επιτροπής, απονεύρωση είναι η μείωση του χρόνου που εξετάζει τα θέματα, απονεύρωση είναι η εντολή να προκαταλαβαίνει το ζητούμενο και το πόρισμα».

Σημειώνεται ότι, με βάση τις προβλέψεις της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης (άρθρο 68 παρ. 2), η λήψη απόφασης επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική επιτροπή απαιτεί τουλάχιστον 120 ψήφους βουλευτών και όχι την πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις 6.00 μ.μ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.