Για έναν «πράσινο» σχεδιασμό κι ευρύτερη επένδυση στον χώρο των οικολογικών υποδομών και «πράσινων» κέντρων δεδομένων που θα αναπτυχθούν και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα στα πρότυπα του data center στον Λούρο, έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως επεσήμανε κατά την επίσκεψή του στο Οικολογικό Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ στον ποταμό Λούρο στο πλαίσιο υπογραφής μνημονίου επέκτασης συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ ΑΕ (GRNET) και ΔΕΗ Ανανεώσιμες, «η επένδυση που κάνουμε είναι μια επένδυση ευρύτερη στον χώρο των υποδομών και των data center, καθώς αναπτύσσουμε τις δικές μας υποδομές. Κι εδώ δεν είναι μόνο η ψηφιακή διάσταση του πράγματος αλλά κι η διάσταση που συσχετίζεται με την πράσινη οικονομία. Είναι μέσα στους στόχους που έχει θέσει ο πρωθυπουργός στο Ταμείο Ανάκαμψης κι έτσι το επόμενο διάστημα θα επενδύσουμε και σε πολλές ιδιόκτητες υποδομές τέτοιου τύπου, ‘πράσινες’, οι οποίες θα είναι σε θέση να μας βοηθήσουν συνολικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τον ρόλο που έχουν και σίγουρα τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τέτοιες υποδομές σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), Στέφανος Κόλλιας δήλωσε ότι «χρησιμοποιούμε πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες μειώνουν την ηλεκτρική ενέργεια την οποία χρησιμοποιούμε και αυξάνουν την αποδοτικότητα της υποδομής. Τέτοιες υποδομές έχουν φτιαχτεί από Έλληνες επιστήμονες κι ερευνητές. Πιστεύουμε ότι ο τομέας των πράσινων και νέων τεχνολογιών θα είναι πολύ σημαντικός. Οι υπηρεσίες που θα υποστηρίζονται από τα κέντρα δεδομένων αφορούν όλες τις κοινωνίες και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Η ύπαρξη του κέντρου βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση».
«Εφαλτήριο για το αύριο» είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Μαύρος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες μιλώντας για το «πράσινο» data center του Λούρου. «Μιλάμε για ένα σταθμό παραγωγής ρευματος από το 1954 ο οποιος χτίστηκε, ηλεκτροδότησε για πολλά χρόνια την περιοχή κι ανακαινίστηκε πριν από έναν χρόνο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να έχει παράλληλες ενέργειες. Τώρα μπορούμε να ηλεκτροδοτούμε αλλά και να ψύχουμε ένα πράσινο data center, έναν πράσινο, οικολογικό κόμβο διαμετακόμισης πληροφοριών κι αυτό είναι το εφαλτήριο για το αύριο».
Να σημειώσουμε ότι στον χώρο του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ) «Λούρος» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΕΔΥΤΕ υλοποίησε το πρώτο «οικολογικό» (Green) Data Center, του οποίου η λειτουργία στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 70% και ψύχεται με νερό από τον ποταμό Λούρο. Το κέντρο δεδομένων παρέχει υπηρεσίες «Υπολογιστικού Νέφους» (cloud computing), κυρίως στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, και είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με τα υφιστάμενα κέντρα δεδομένων και υπηρεσιών της ΕΔΥΤΕ στο ΥΠΑΙΘ και στην Κνωσσό, με λειτουργία ως εφεδρικό Κέντρο Δεδομένων σε απομακρυσμένο χώρο (geo protection disaster recovery).
Όπως επισημαίνεται, η ΕΔΥΤΕ θα συνεχίζει να παρέχει στη ΔΕΗΑΝ δικτυακές, τηλεπικοινωνιακές και υπολογιστικές υπηρεσίες για την προώθηση καινοτόμων δράσεων. Από πλευράς της, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εξακολουθεί να παρέχει τον χώρο και «καθαρή» ενέργεια από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στο Οικολογικό Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ για την υποστήριξη των δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δείχνοντας από κοινού το δρόμο της πράσινης ανάπτυξης στην Ψηφιακή αλλά και οικολογική ταυτόχρονα διακυβέρνηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ