ΗΠΑ: Αποχωρεί από το Twitter ο γενικός διευθυντής και συνιδρυτής της εταιρείας Τζακ Ντόρσεϊ

Το Twitter ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρηση, με άμεση ισχύ, του γενικού διευθυντή και συνιδρυτή της εταιρείας Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον τεχνικό διευθυντή του ομίλου, τον Παράγκ Αγκραβάλ.

«Αποφάσισα να αποχωρήσω από το Twitter επειδή πιστεύω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να κόψει τους δεσμούς με τους ιδρυτές του», εξήγησε ο ίδιος.

Σε μια οριστική ρήξη με την εταιρεία, ο Ντόρσεϊ σκοπεύει επίσης να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο το 2022 και δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στη γενική συνέλευση του ομίλου.

Με το χαρακτηριστικό, αναγνωρίσιμο στυλ και τη μακριά γενειάδα του ο Ντόρσεϊ ενσάρκωνε από μόνος του, εδώ και χρόνια, το Twitter. Είχε αναλάβει γενικός διευθυντής το 2007 αλλά το 2008 απολύθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, που δεν ήταν ικανοποιημένο με τους χειρισμούς του. Αφότου επέστρεψε στην κεφαλή της εταιρείας, τον Οκτώβριο του 2015, επικρινόταν συχνά επειδή δεν είχε αφήσει τα ηνία της άλλης εταιρείας του, της Square, που ειδικεύεται στις συναλλαγές μέσω κινητών τηλεφώνων, για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στα νέα καθήκοντά του.

Με την αποχώρησή του, ο Ντόρσεϊ αφήνει στο Twitter «κληρονομιά» τους 211 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες του.

Με τον Ντόρσεϊ επικεφαλής, το Twitter κατέγραψε για πρώτη φορά ένα κερδοφόρο τρίμηνο, το τελευταίο του 2017 και στη συνέχεια δύο ολόκληρες χρονιές στο «πράσινο». Όμως το 2020 είχε και πάλι απώλειες.

Ο 45χρονος επιχειρηματίας είχε βάλει ως στόχο να αξιοποιήσει οικονομικά, μέσω των διαφημίσεων, την κίνηση στην πλατφόρμα που μέχρι τότε ήταν το αδύναμο σημείο της. Βελτίωσε για τον σκοπό αυτό τα εργαλεία διαχείρισης, ώστε να γίνει το δίκτυο πιο εμφανίσιμο και πιο εύκολο στη χρήση του, τόσο για τους διαφημιστές όσο και για τους χρήστες. Κατάργησε επίσης λογαριασμούς ατόμων που κατηγορήθηκαν για ρητορική μίσους, για ψευδείς αναφορές ή για διάδοση συνωμοσιολογικών θεωριών. Το αποκορύφωμα του «ξεκαθαρίσματος» ήταν η εκδίωξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2021. Η απόφαση αυτή ωστόσο, για πολλούς συντηρητικούς, κρίθηκε ως χαρακτηριστική ενός δικτύου που είναι στην υπηρεσία της «αριστεράς» και καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης.

«Οι άνθρωποι τείνουν να συνδέουν τον Τζακ Ντόρσεϊ με τη λογοκρισία στο Twitter, όμως νομίζω ότι έκανε ό,τι μπορούσε, τα τελευταία χρόνια, για να παραμείνει σχετικά ανοιχτή η πλατφόρμα», σχολίασε, στο Twitter, ο Μάικ Σολάνα, ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Founders Fund. «Χωρίς αυτόν, τα πράγματα θα χειροτερεύσουν, δεν θα καλυτερεύσουν», εκτίμησε.

Ο διάδοχός του, ο Παράγκ Αγκραβάλ, εργάζεται για το Twitter εδώ και 10 χρόνια και είναι ειδικός μηχανικός πληροφορικής που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Ντόρσεϊ έγινε δισεκατομμυριούχος με την εισαγωγή του Twitter στο Χρηματιστήριο, το 2013 και σήμερα η περιουσία του εκτιμάται στα 11,8 δισεκ. δολάρια από το περιοδικό Forbes.

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.