DEBATE: Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Καστανίδης, Λοβέρδος, Χρηστίδης συζήτησαν σε ήπιους τόνους αλλά με διαφωνίες και αιχμές. Απών ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής έκαναν ένα συγκρατημένο τόνων και χωρίς εξάρσεις πολιτικό διάλογο, κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας (debate), στην ΕΡΤ, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.

Οι τόνοι μπορεί να μην ανέβηκαν και να πιστοποιήθηκε η πολυφωνία σστο κόμμα ωστόσο οι πέντε υποψήφιοι είχαν αψιμαχίες και διαξιφισμούς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, αλλά και την εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή.

Η συζήτηση διήρκησε ακριβώς δύο ώρες, όπως πρόβλεπε και ο προγραμματισμός, με τους αντιπαρατιθέμενους να προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη και να κερδίσουν τις εντυπώσεις, σε μία σφιχτή διαδικασία, αλλά με δυνατότητα και σχετικά ελεύθερης συζήτησης με βάση τα δεδομένα από ανάλογες εμπειρίες σε άλλες εθνικές ή εσωκομματικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Όλοι οι υποψήφιοι άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για σειρά θεμάτων, κυρίως για την πανδημία, ενώ οι περισσότεροι και πάντως πέραν του κ. Λοβέρδου που ήταν πιο αιχμηρός και του κ. Ανδρουλάκη, άσκησαν σκληρή κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί προοδευτικό τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ και ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι άλλο ο κόσμος της αριστεράς και άλλο η ηγεσία του.

Και οι πέντε δήλωσαν ότι θέλουν ένα μεγάλο ΚΙΝΑΛ και όχι δεκανίκι άλλων κομμάτων. Ουδείς όμως εξέφρασε προτίμηση για συνεργασία προνομιακά με κάποια άλλη παράταξη.

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι, με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης αντάλλαξαν έμμεσα βολές. Ο πρώτος αμφισβήτησε την απεριόριστη δυνατότητα του δεύτερου να ορίσει, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, επικεφαλής στην κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς δεν είναι ευρωβουλευτής, για να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή, λέγοντας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα είναι που αποφασίζει. Και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε πολίτη να ψηφίσει στις εκλογές.

Αυτό το κάλεσμα αμφισβητήθηκε από τον Παύλο Χρηστίδη, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι ήταν πιο προσεκτικοί. Ο Παύλος Γερουλάνος υπενθύμισε ότι ήταν υπέρ και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, για να συμφωνήσει μαζι του και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος προκάλεσε τους αντιπάλους του να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο ίδιος εξακολουθεί να καταδικάζει, χωρίς όμως να πάρει απάντηση από κανέναν.

Κόντρα υπήρξε για τους ποινικούς κώδικες και την αυστηροποίηση των ποινών, με την οποία συμφωνεί ο κ. Λοβέρδος, αλλά απέφυγε να εξηγήσει γιατί στην Βουλή ψήφισε τον ποινικό κώδικα που εφερε η Κυβέρνηση, ενώ το κόμμα του ψηφισε ΠΑΡΩΝ, ενώ δήλωσε ανοιχτά ότι διαφωνεί μαζί του ο κ. Καστανίδης.

Ενδιαφέρον είχε ότι στο κομμάτι της αναμέτρησης, κατά το οποίο οι κάθε ένας υποψήφιος επέλεγε να κάνει ερώτηση σε ένα αντίπαλο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε άνοιγμα στον κ. Καστανίδη και ο κ. Λοβέρδος στον κ. Γερουλάνο.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων οι πέντε υποψήφιοι απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Γιώργου Κουβαρά, Τασου Παππά και Παυλου Τσίμα υποστήριξαν τα εξής:

5444144
debatemesa1

Εθνικά θέματα

Στα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τους αντιπάλους του να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, εάν είναι αντίθετοι ή υπέρ και αν τη θεωρούν πρότυπο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Ξεκαθάρισε ότι είναι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα τώρα, στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε κυρίως στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ρατσιστική προσέγγιση, αλλά δεν μπορεί να γίνει δεκτό να δεχόμαστε υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία στα σύνορά μας και παρέπεμψε στα όσα γίνονται στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ τόνισε ότι δεν μπορεί το βάρος να πέφτει στην πρώτη χώρα υποδοχής, αλλά όλες οι χώρες της Ένωσης να σηκώσουν αν αναλογικά το βάρος. Το θέμα με Λευκορωσίας το επισήμανε με τη σειρά του και ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο κ. Καστανίδης ζήτησε την επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και τόνισε να ξαναβρούμε τον τρόπο να μετατρέψουμε τα ελληνοτουρκικά σε ευρωτουρκικά θέματα. Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που θα πει γενικά πάμε στη Χάγη με την Τουρκία κι αυτό είναι σημαντικό.

Ο κ. Χρηστίδης επισήμανε τη στάση του ΚΙΝΑΛ επί ηγεσίας της Φώφης Γεννηματά εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κόντρες για ποινικούς κώδικες και επικεφαλής της ΚΟ

Τα αίματα άναψαν κάπως στον τρίτο θεματικό κύκλο της συζήτησης, που αφορούσε τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς. Η πρώτη ανοιχτή διαφωνία σημειώθηκε ανάμεσα σε Ανδρέα Λοβέρδο και Χάρη Καστανίδη για τους ποινικούς κώδικες και την αυστηροποίηση των ποινών, με τον πρώτο να τάσσεται ανοιχτά υπέρ ποιο σκληρών ποινών για ορισμένα εγκλήματα και να επικρίνει το ΚΙΝΑΛ για την στάση του πρόσφατα στη Βουλή να μην ψηφίσει επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Καστανίδης αντέτεινε ότι δεν είναι οι αυστηρές ποινές που λείπουν ή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, όπως δείχνουν τα στοιχεία. «Διαφωνώ με την αυστηροποίηση των ποινών με τον Ανδρέα Λοβέρδο, χρειάζονται προληπτικές δομές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο πεδίο αντιπαράθεσης ήταν για το πώς θα εκπροσωπείται το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή εάν εκλεγεί αρχηγός κάποιος μη βουλευτής -ρωτήθηκε σχετικά ο κ. Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής απάντησε ότι κι άλλα κόμματα στην Ευρώπη επέλεξαν τα τελευταία χρόνια για αρχηγό έναν μη βουλευτή και διευκρίνισε ότι θα οριστεί κάποιος που θα εφαρμόζει τη δική του πολιτική. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε με νόημα και αμφισβητώντας τα λεγόμενα του κ. Ανδρουλάκη ότι «δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός να ορίσει τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ΚΟ επιλέγει».

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ακόμα ότι δεν απευθύνομαι στο 8,1% του ΚΙΝΑΛ των προηγούμενων εκλογών, αλλά σε 11 εκατομμύρια έλληνες. «Όποιος στενεύει το ακροατήριο θέλει μικρό ΚΙΝΑΛ, εγώ θέλω ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ» τόνισε.

Ο Παύλος Γερουλάνος σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά άρρωστο και οι παθογένειες επαναλαμβάνονται γιατί δεν γίνονται αλλαγές. Τάχθηκε υπέρ της αποσυγκέντρωσης της εξουσίας «για να έχουμε σωστή διακυβέρνηση χώρας και δίκαιη κατανομή πλούτου».


Για συνεργασίες και συμμετοχή στις κάλπες

Συμπτώσεις, αλλά και αποκλίσεις στο θέμα των συνεργασιών και της συμμετοχής του κόσμους στις εσωκομματικές κάλπες είχαμε στον τέταρτο κύκλο του ντιμπέιτ.

«Με ταπεινώνει το ερώτημα με ποιον θα πάτε, θέλω ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, που η ερώτηση για δεκανίκι να φορά όλους, όχι εμάς» τόνισε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι «την κυβερνητική προοπτική την προτείνει μόνο ο Τσίπρας γιατί δεν του βγαίνουν οι αριθμοί. Κανείς μας δεν έχει πει για συνεργασία με τη ΝΔ, ούτε αυτή μας τη ζητάει».Πρόσθεσε ακόμα ότι λέει «όχι στο μικρό ΚΙΝΑΛ, που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, όχι στα ύποπτα σενάρια, να γίνουμε ξανά δύναμη εξουσίας» και κάλεσε τους πάντες να ψηφίσουν στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου. Τάχθηκε δε υπέρ της αμφίπλευρης διεύρυνσης ως μέσο για να μεγαλώσει η παράταξη.

Ο Παύλος Χρηστίδης σημείωσε ότι το ΚΙΝΑΛ καλεί όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να ψηφίσουν στις κάλπες, αντιλαμβανόμενοι ότι «δεν είμαστε όλοι το ίδιο». Και διαχώρισε τη θέση του με το γενικό προσκλητήριο για τις εσωκομματικές εκλογές: «Όταν πρώην υπουργός ΝΔ λέει ότι θα ψηφίσει στο ΚΙΝΑΛ και ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να μας ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, τότε αυτό δεν μας βοηθά, θέλουμε πολίτες να μείνουν στην παράταξη, να βοηθήσουμε τον κόσμο, όχι να μοιράζουμε καρέκλες».

Απαντώντας στο ερώτημα για τις συνεργασίες ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με το χώρο της προοδευτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Πήρε όμως αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Άλλο ο κόσμος και άλλο η ηγεσία της αριστεράς, που συνεργάστηκε με τον Καμμένο ή έκανε το απαράδεκτο δημοψήφισμα και μίλησε για αρμούς εξουσίας. Ο Τσίπρας δημαγωγεί, δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα».

Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει στο πολιτικό σύστημα διαφάνεια, διαβούλευση και λογοδοσία και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει με την ονομασία «Αναγέννηση», που οδηγεί σε ένα νέο σύστημα και σε ένα νέο παραγωγικό, αποκεντρωμένο μοντέλο ανάπτυξης στη χώρα.

Ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε χρειάζεται ένα κράτος-στρατηγείο και ένα τεράστιο κύμα μεταβίβασης στην αυτοδιοίκηση, που θα ασκεί την εξουσία με πόρους.

Με αιχμές για… νεόγερους και δεσμεύσεις

Στον πέμπτο κύκλο των ελεύθερων τοποθετήσεων, όλοι ήταν στοχευμένοι σε συγκεκριμένα θέματα. Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει την επομένη των εσωκομματικών εκλογών εάν χάσει, ο κ. Λoβέρδος είπε ότι διαθέτει «βιογραφικό ενότητας» και το απέδειξε το 2015, το 2012 και το 2007. «Σε άλλους το ερώτημα τι θα κάνω την επόμενη μέρα» σημείωσε ενώ επιτέθηκε σε όσους θεωρούν προοδευτικό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι προοδευτικός αυτός που υπουργός του τον κατηγορεί για δολοφονία χαρακτήρων; Ή ότι εξαγόρασαν βουλευτές». Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι πρέπει το ΚΙΝΑΛ να απευθυνθεί στη νεολαία, αλλά αυτό δεν γίνεται με «νεόγερους», όπως τόνισε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μία εποχή πολλαπλών προκλήσεων, χρειάζεται η χώρα να προετοιμαστεί, τα 70 δισ. ευρώ να μην πάνε σε λίγους». Αναφερόμενος στα προβλήματα της χώρας, σημείωσε ότι χρειάζεται μία «ρεαλιστική προοδευτική πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με συμφέροντα. Δεν έχω καμία δέσμευση, είμαι έτοιμος να συγκρουστώ με μικρά και μεγάλα συμφέροντα».

Ο Παύλος Χρηστίδης σημείωσε ότι «η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι πούρα στα σαλόνια, αλλά να βρίσκεται κοντά στους νέους ανθρώπους, τη γενιά που ζει χειρότερα από τις προηγούμενες κι αυτό είναι άνισο και άδικο».

Ο Παύλος Γερουλάνος ρωτήθηκε για την αξιολόγηση στο Δημόσιο: «Ναι στην αξιολόγηση, αλλά και τους αξιολογητές τους έχει αξιολογήσει κανείς;» απάντησε και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Με τις πραγματικές τομές χάνει προνόμια το πολιτικό σύστημα γι’ αυτό δεν γίνονται. Αποσυγκέντρωση εξουσίας».

Ο Χάρης Καστανίδης τόνισε την ανάγκη να οπλιστεί το πολιτικό σύστημα από επιχειρηματικές ήττες, σημειώνοντας, κατά την απάντησή του για τη Novartis ότι «είναι σκάνδαλο προφανώς». Παρατήρησε όμως ότι «από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις έγιναν μεθοδεύσεις έξω από νομικό πολιτικό για να χτυπηθούν πρόσωπα». «Να αλλάξουμε μία κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα» πρόσθεσε σε άλλο σημείο.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια της ΕΡΤ Αντριάννα Παρασκευοπούλου και συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Γιώργος Κουβαράς και Τάσος Παππάς. 

Δηλώσεις μετά το debate

Σε δηλώσεις τους οι υποψήφιοι τόνισαν πως το αποψινό debate ήταν ήπιων τόνων και πολιτισμένο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, είπε ότι ήταν ένας πολιτισμένος διάλογος σε ήπιους τόνους.

Ο Παυλος Γερουλάνος, είπε ότι για τον ίδιο το πιο σημαντικό είναι ότι «ήταν ένας πολιτισμένος διάλογος» προσθέτοντας ότι «είμαστε ενωμένοι και το εννοούμε». Επιπλέον όπως είπε όλοι οι υποψήφιοι έχουν «ένα σχέδιο που χρειάζεται ο τόπος».

«Οι εντυπώσεις ανήκουν στους πολίτες», σχολίασε λακωνικά ο Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «τρία πράγματα έχω μεγάλη υποχρέωση στους 3 συνεργάτες μου αλλά και σε όσους δεν είναι εδω με τηλέφωνα με έχουν βοηθήσει. Πρέπει να συγχαρώ την ΕΡΤ είχε καινοτομίες δημοκρατικότητας. Για την ουσία, οι πέντε αποδείξαμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό».

loverdosert
androulakisert
xristidisert
geroulanosert1
kastanidisert

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.