Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, απαντάει στο tozizanio.gr

Μιλάει για το σχέδιο του "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτό το σχέδιο, να αλλάξει την πορεία της χώρας προς το καλύτερο. Αναφέρεται ακόμη, μεταξύ άλλων, αναλυτικά για την επόμενη μέρα, καθώς επίσης και στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών.

Ο Παύλος Γερουλάνος, λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής μιλάει στο «Ζ» και τον Νικόλα Κουτουφά απαντώντας σε 5 ερωτήσεις. Ο κ. Γερουλάνος μιλά για το σχέδιο του για την χώρα με τον τίτλο «Αναγέννηση» και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτό να αλλάξει την πορεία της χώρας προς το καλύτερο. Αναφέρει ποιο ήταν το λάθος που έκανε το ΠΑΣΟΚ κατά την δύσκολη περίοδο των μνημονίων και τέλος, αναφέρεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στον τρόπο που χρησιμοποιείται από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ θα απαντήσει και σε μία έξτρα ερώτηση.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κάνατε περιοδείες στην επαρχία. Πως είδατε τις αντιδράσεις του κόσμου που συναντήσατε; Υπάρχουν προβλήματα που εκφράζουν; Έχουν εικόνα για τα τεκταινόμενα;

Πήραμε το συγκεκριμένο μας σχέδιο για την παράταξη και τη χώρα, την Αναγέννηση και προσπαθήσαμε να την πάμε σε όσες γωνιές της χώρας προλαβαίναμε. Είναι εντυπωσιακό πόση ανάγκη έχουν και έχουμε όλοι μας να συζητήσουμε επιτέλους, με βάση συγκεκριμένη πρόταση, για πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Όχι άλλη περιγραφή μόνο των προβλημάτων που είναι εύκολη. Αλλά λύσεις. Γιατί σε όλες τις περιοδείες μου παρατηρώ ακόμα δύο πράγματα: πρώτον, ότι δυστυχώς πάρα πολλοί, ενώ συμμετέχουν τοπικά ή θεματικά, μέσω συλλόγων ή πρωτοβουλιών, έχουν δυστυχώς γυρίσει την πλάτη στην κεντρική σκηνή, απογοητευμένοι, πιστεύοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Το δεύτερο είναι ότι εάν συζητήσει κάποιος επί της ουσίας με αυτούς τους ανθρώπους, έχει πολλά να κερδίσει από τις ιδέες και τις λύσεις που σκέφτονται για τα προβλήματα. Το ζήτημα είναι ότι λίγοι είναι οι πολιτικοί που πράγματι έχουν τη διάθεση να τους ακούσουν. Και ακόμα λιγότεροι να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο. Δικός μου σκοπός είναι να εξηγήσουμε και να επικοινωνήσουμε το σχέδιο μας με σαφήνεια, αλλά και να ακούσουμε τι έχει να μας πει ο κάθε πολίτης.

Ποιο είναι το πλάνο σας για την επόμενη μέρα της χώρας;

Το σχέδιο μου βασίζεται σε 8 συγκεκριμένους πυλώνες.

Πρώτον, η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης έτσι ώστε οι Έλληνες να μπορούν να δημιουργήσουν, να εργαστούν και να δουν τους κόπους τους να πιάνουν τόπο, μέσα από την αποσυγκέντρωση της εξουσίας και την δίκαιη κατανομή του πλούτου.  Δεύτερον, η καταπολέμηση της φτώχειας με σύγχρονες κοινωνικές δομές και ριζοσπαστικές πολιτικές όπως το καθολικό βασικό εισόδημα. Δεν γίνεται να αφήνουμε κανέναν πίσω, πρέπει δουλέψουμε ξανά για τους πολλούς. Τρίτον, η οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική υπεροχή της χώρας ώστε να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τέταρτον, η δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και το περιουσιολόγιο. Πέμπτον, μέτρα για δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους απονομής δικαιοσύνης. Έκτον, ένα σύστημα παιδείας που διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα της και προσφέρει επιλογές δια βίου. Η παιδεία πρέπει να είναι σε πρώτο πλάνο,  σε οποιοδήποτε σχέδιο κάνουμε για την επόμενη μέρα. Έβδομο, ένα δημόσιο σύστημα υγείας όπου οι υποδομές είναι αντίστοιχες της ποιότητας του ιατρικού του προσωπικού και λειτουργεί πλουτοπαραγωγικά εξάγοντας υπηρεσίες. Και τέλος η πορεία προς την ενεργειακή αυτονομία της χώρας με τελικό στόχο την ατομική παραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

 Μιλάτε για τη ανάγκη αποσυγκέντρωσης της εξουσίας από το Μέγαρο Μαξίμου και την κεντρική διοίκηση. Μία τομή στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Εάν σταματήσουμε να διοχετεύουμε όλους τους πόρους και τον πλούτο που εισρέει στην Ελλάδα σε μία κλειστή μερίδα επιχειρηματιών, και αντ’αυτού δώσουμε τα εργαλεία σε θεσμούς όπως οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα πανεπιστήμια, τα επιμελητήρια, να συνεργαστούν μεταξύ τους μέσω περιφερειακών προγραμμάτων, με διαφάνεια, δημιουργώντας μικροσυστήματα που επιτρέπουν τον πλούτο να παραμένει στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι έρχεται ένας μεγαλοεπιχειρηματίας που έχει τα λεφτά του έξω, να κάνει μία επικίνδυνη επένδυση σε μία περιοχή και ό,τι κέρδος βγάζει να το στέλνει πάλι στο εξωτερικό. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι μία ριζοσπαστική τομή στο διοικητικό μοντέλο που ακολουθούμε σαν χώρα μέχρι σήμερα, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την επόμενη χρεοκοπία. Και να προσθέσω και κάτι ακόμα: Κανένα υπουργείο δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα την καθημερινότητά μας από ό,τι ο Δήμος, όποια προβλήματα κι αν έχουν οι τελευταίοι. Κανένα υπουργείο δεν μπορεί να ξέρει πώς θα αναπτυχθεί καλύτερα μια Περιφέρεια της χώρας, από την ίδια την Περιφέρεια. Κανένα υπουργείο δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει ένα Πανεπιστήμιο από το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Κανένα υπουργείο δεν ξέρει τι πρέπει να γίνει στην αγροτική πολιτική καλύτερα από τους επιτυχημένους συνεταιρισμούς. Κανένα υπουργείο δεν γνωρίζει τι χρειάζονται οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, καλύτερα από τα επιμελητήρια και τους συλλόγους. Θέλω να εμπιστευτούμε τους φορείς που βρίσκονται πιο κοντά στα προβλήματά μας. Αυτή είναι η σύγχρονη προοδευτική σκέψη, αυτό χρειάζεται η χώρα.

Τι πιστεύετε ότι έφταιξε και ο κόσμος, που ήταν κοντά στο ΠΑΣΟΚ, του γύρισε την  πλάτη  και από το 2012 και μετά το κόμμα κινείται σε μονοψήφια ποσοστά; Έχετε αναγνωρίσει κάποια λάθη; Και αν ναι ποια μπορεί να είναι αυτά; Πως μπορεί ο χώρος να επανέλθει εκεί που ήταν;

Να πούμε πρώτα το βασικό για τη χώρα, όλες και όλους μας: οι βασικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ δικαιώθηκαν από όλες τις επόμενες κυβερνητικές πλειοψηφίες. Το ό,τι κρατάμε ακόμα ευρώ στα χέρια μας και ανήκει η Ελλάδα στην κατηγορία των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών οφείλεται σε αυτές τις αποφάσεις. Όταν, όπως ίσως θυμάστε, όλα τα υπόλοιπα κόμματα μας στοχοποιούσαν. Δεν υπολογίσαμε ποτέ το πολιτικό κόστος. Ένα λάθος που κάναμε είναι ότι δεν καταφέραμε να κρατήσουμε την ελληνική κοινωνία ενωμένη στην εθνική προσπάθεια, παρά τις πολεμικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Έπρεπε να είχαμε επιμείνει κι άλλο σε αυτό. Με διχασμένη κοινωνία τίποτα δεν είναι εύκολο σε μία κρίση. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που παραδοσιακά πίστεψε στις ίδιες τις δυνάμεις της Ελληνίδας και του Έλληνα, και, έχοντας περάσει η πολιτική συγκυρία που ανέδειξε άλλες πολιτικές δυνάμεις, δημιουργείται ξανά στην κοινωνία η ανάγκη για προτάσεις που αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους. Προτάσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας κλειστής ομάδας επιχειρηματιών, αλλά της μεγάλης λαϊκής και μεσαίας τάξης της Ελλάδας που βρίσκεται στοχοποιημένη και κυνηγημένη όσο κανείς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Αυτή η προοπτική είναι που μπορεί να ξανακάνει την παράταξη μας να αποτυπώσει και εκλογικά την μεγάλη δυναμική που έχει στην κοινωνία.

Πως κρίνετε την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία και πως κρίνετε την στάση της αντιπολίτευσης;  Υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ; Τι σημαίνει για εσάς η προοδευτική διακυβέρνηση; Έρχεται μέσα από συνεργασίες;

Δυστυχώς η κυβέρνηση εδώ και καιρό τρέχει αναποτελεσματικά πίσω από τις εξελίξεις. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας πήραν κάποια μέτρα στην ώρα τους και στη συνέχεια φάνηκαν να επαναπαύονται εκεί, όταν εμείς φωνάζαμε ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Άρχισαν τα δυο μέτρα δυο σταθμά, ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους και χάθηκε η μπάλα. Φοβήθηκαν να τα βάλουν με την εκκλησία και αντ’αυτού στοχοποίησαν τη νεολαία με τρόπο εμμονικό. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς ο συνωστισμός είναι απίστευτος και δύο χρόνια μετά την πανδημία εξακολουθούν να μην γίνονται πιο συχνά δρομολόγια. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ ιδεοληπτικά υπονόμευσε τον εμβολιασμό για λόγους μικροπολιτικού οφέλους. Η μόνη σοβαρή φωνή ήταν αυτή του Κινήματος Αλλαγής, υπό την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Σε ό,τι αφορά την προοδευτική διακυβέρνηση, όπως σας είπα και πριν, εάν δεν αποσυγκεντρώσουμε τις εξουσίες, εάν αφήσουμε ένα κράτος που ξεκινάει από τους λίγους που παίρνουν αποφάσεις και καταλήγει στους λίγους που μαζεύουν όλο τον πλούτο, δεν μπορούμε να δούμε πρόοδο. Και δυστυχώς κανένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν έχουν δείξει την παραμικρή διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα, δεν βλέπω κάποιο πεδίο συνεννόησης.

Η… extra ερώτηση

Και μία extra ερώτηση για το τέλος, μία ερώτηση πιο προσωπική, πως είναι η ημέρα ενός πολιτικού, ενός υποψήφιου για την αρχηγία ενός κόμματος; Υπάρχει χρόνος για ξεκούραση; 

Τώρα μιλάτε με άγνωστες λέξεις…! Η μέρα είναι γεμάτη ανθρώπους, γεμάτη συζητήσεις, γεμάτη ιδέες. Ξεκινάει από τα ξημερώματα και φτάνει μέχρι αργά το βράδυ. Όμως όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, η κούραση αποκτά άλλο χαρακτήρα. Προσωπικά, μία συζήτηση με ανθρώπους γεμάτους πάθος για την Ελλάδα και ιδέες για το πώς θα την ξανακάνουμε μία χώρα που μπορεί να φιλοξενήσει τα όνειρά μας, με φορτίζει όσο δέκα ώρες ύπνου. Έτσι ζούσα και πριν την προεκλογική εκστρατεία για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, δεν έχει αλλάξει πολύ η διάθεση μου να είμαι ανάμεσα σε ανθρώπους και να συζητάμε λύσεις για τα προβλήματα. Απλά έχει ενταθεί.

Δείτε το προεκλογικό σποτ του Παύλου Γερουλάνο με τίτλο «Καλημέρα»:

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.