Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ο λαϊκισμός παραμονεύει στη γωνία

Η Τουρκία άλλαξε στάση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου Προέδρου, εκτίμησε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμοπουλος, μιλώντας για την κρίση στην Τουρκία σε χθεσινή συνέντευξή του στον τ/σ Action24. «Όλα άλλαξαν όταν ξέσπασε το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του. Έκτοτε βλέπουμε έναν Ερντογάν περισσότερο ανασφαλή. Αρχίζει η πίεση από το εσωτερικό της χώρας, με τον συνεταίρο του να ζητά ακόμη περισσότερα και τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει παραχωρήσεις σε θέματα προσωπικών του αρχών. Την ίδια στιγμή, αρχίζει να ξυπνά το αποκαλούμενο βαθύ κράτος της Τουρκίας, το οποίο ο κύριος Ερντογαν να εξουδετερώσει. Ούτε τη στρατοκρατία ούτε τον κεμαλικο εθνικισμό. Ο Ερντογάν ήταν ισλαμιστής, αλλά όχι φονταμενταλιστής. Εξελίχθηκε έτσι, τον τελευταίο καιρό, αρθρώνοντας εθνικιστικό λόγο και ανοίγοντας το δρόμο για την επαναφορά των εθνικιστών», σημείωσε οκ. Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε γενικότερα στο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή λέγοντας ότι «είναι ρευστό» κα επισήμανε:

«Για αυτό πολύ σωστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοιχτεί σε ολόκληρο τον κόσμο Χθες ήταν στο Ισραήλ, σήμερα στη Ρωσία. Είναι θετικό ότι σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται δραστήρια και πολυδιάστατα, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον καλών σχέσεων, που εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα, τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και της γεωπολιτικής».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του νέου Γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο πρώην Επίτροπος υποστήριξε ότι «δεν είναι μια συγγνώμη για το χθες. Είναι μια παραδοχή του σήμερα. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ανεβάζει τον δείκτη θετικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και προαναγγέλει ένα καλύτερο αναπτυξιακό και δημοσιονομικό μέλλον αλλά και έναν ισχυρότερο γεωπολιτικό ρόλο. Γιατί πάντοτε η ενισχυμένη οικονομία συνεπάγεται μεγαλύτερη γεωπολιτική ισχύ».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ο κύριος Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι από την ώρα που η χώρα πάει καλά σε όλα τα επίπεδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσουμε σε εκλογές.

Υπογράμμισε ότι περισσότερο από τις ιδεολογίες αναφορές και τις ετικέτες των αρχών του προηγούμενου αιώνα, σημασία έχουν οι θέσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως η κοινωνική πολιτική, η εξωτερική πολιτική και η σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές αξίες ενώ ερωτώμενος για τον προσωπικό του πολιτικό προσανατολισμό, εξήγησε:

«Έχω τις αστικές φιλελεύθερες αρχές μου και κινούμαι στο σημείο του Κέντρου, όπου καλούμεθα να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε και ίσως να συνωμοτήσουμε για το καλό του τόπου, κάποιοι άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους. Απεχθάνομαι τους ακραίους και όλους εκείνους που πιστεύουν πως έχουν το αλάθητο και παρασύρουν με τον λαϊκίστικο λόγο τους τον κόσμο σε λάθος δρόμο. Από την πρώτη ημέρα που μπήκα στην πολιτική, πίστευα στον διάλογο και την εθνική συνεννόηση. Και το μεγάλο μου παράπονο είναι ότι, στα όσα χρόνια είμαι στα δημόσια πράγματα, δεν βλέπω διάθεση για συνεννόηση ούτε σε βασικούς ευαίσθητους τομείς».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποίησε ότι αυτόν τον καιρό ο λαϊκισμός καιροφυλακτεί στη γωνία, τονίζοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να κάνουμε στην άκρη όλες τις εύκολες λαϊκίστικες λύσεις και να ενώσουμε τον ελληνικό λαό μπροστά στις προκλήσεις της εποχής. «Έρχονται δύσκολα πράγματα στο μέλλον και η ενότητα είναι προϋπόθεση. Ευτυχώς που έχουμε έναν πρωθυπουργό που είναι αντιλαϊκιστής».

Όσον αφορά στη σημερινή του δραστηριότητα, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι διατηρεί σχέσεις με σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς και πολιτικές ηγεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. «Αυτά αποτελούν πολιτική επένδυση, που σε κάποια στιγμή θα φανούν χρήσιμα και για την πατρίδα μου» σημείωσε και προσέθεσε: «Είμαι παρών. Στην πολιτική δεν είσαι παρών μόνο όταν κατέχεις ένα δημόσιο αξίωμα. Είσαι και όταν έχεις πολιτικό λόγο, πολιτική παρεμβατικότητα. Σε τελευταία ανάλυση αυτός που κρίνει το αν ένας πολιτικός πρέπει να είναι στην πολιτική είναι η κοινωνία».

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.