Βουλή – Επίκαιρη ερώτηση για τις ΜΕΘ κατέθεσε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, στον υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρη

Το θέμα της προτεραιότητας των εισαγωγών στις ΜΕΘ θέτει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο τομεάρχη Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

   Ο κ. Ξανθός ζητά «να δοθούν εξηγήσεις για τους διασωληνωμένους εκτός εντατικής» και «για τις ‘σκιές’ στη διαχείριση της λίστας αναμονής και τα κριτήρια προτεραιοποίησης των εισαγωγών σε ΜΕΘ». Επισημάνει πως «η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, η πίεση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη και η πλήρης αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών περίθαλψης έχει ρίξει τα standards ασφάλειας στη φροντίδα των ασθενών, αφήνοντας δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι χάνουν καθημερινά τη μάχη με τη ζωή, επιδεινώνοντας τη διεθνή θέση της χώρας στους ‘σκληρούς δείκτες’ της υγειονομικής κρίσης και κυρίως στην θνησιμότητα σε εβδομαδιαία βάση».

   Καταλογίζει στην κυβέρνηση «προκλητική αδράνεια και ολιγωρία στην εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία στη χώρα» και ότι «δεν παίρνει κανένα μέτρο για να αποτρέψει την ολοσχερή λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ και την πλήρη αδυναμία του να φροντίσει αξιοπρεπώς, όχι μόνο τους ασθενείς με Covid-19, αλλά και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα». Υπογραμμίζει πως «οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και το καθημερινό δράμα των συγγενών τους για μια πολύτιμη θέση σε μονάδα εντατικής, είναι η κορυφαία πράξη της κυβερνητικής αποτυχίας και των εγκληματικών πολιτικών της ευθυνών για την μη έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ ενόψει του εξελισσόμενου επιδημικού κύματος» και μεταξύ άλλων παρατηρεί πως «όσο η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ αυξάνεται, τόσο η αδιαφανής διαχείρισή της από το ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και η απουσία ιατρικών κριτηρίων προτεραιοποίησης των περιστατικών, γίνεται πιο κραυγαλέα».

   Υποστηρίζει πως «όσο η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αρνούνται να δώσουν πειστικές εξηγήσεις και να εγγυηθούν την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών, τόσο οδηγούμαστε σε διόγκωση της κοινωνικής δυσπιστίας και σε γενικευμένη κρίση δημόσιας εμπιστοσύνης». 

   «Μπροστά σε αυτό το δραματικό αδιέξοδο, η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ο επιμερισμός της νοσηλείας περιστατικών covid (διασωληνωμένων και μη) με επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και πλήρη αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων. Μόνο έτσι μπορούν να αποσυμφορηθούν οι κλινικές και οι ΜΕΘ covid στα δημόσια νοσοκομεία» αναφέρει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, και αναγνωρίζει ως «καθολική» την απαίτηση για «διαφάνεια, αξιοπιστία και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ».

   Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, καλεί τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να του απαντήσει στην Βουλή για το πόσους ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Ποια είναι η μέση διάρκεια παραμονής διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Ποια είναι η πραγματική επιχειρησιακή δυνατότητα του συστήματος (στελέχωση, υποδομή) σε κλίνες ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και αν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας τους. Με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται η διαχείριση της λίστας αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ και τι προτίθεται να κάνει για την ισότιμη και ποιοτική φροντίδα όλων των πολιτών, ειδικά όσων έχουν ανάγκη εντατικής νοσηλείας. Επίσης, τον καλεί να απαντήσει εάν ισχύουν όσα έχουν καταγγελθεί δημοσίως σχετικά με την απουσία ιατρικών κριτηρίων και προτεραιοποίηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ.

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.