Βόμβα για την Ελληνική Οικονομία  το ιδιωτικό χρέος των Πολιτών, που έχει φθάσει τα 260 δις ευρώ προς την Εφορία, τον ΕΦΚΑ, στις Τράπεζες, Δήμους, ΔΕΗ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη κατέθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο χαρακτηρίζει ως ''βόμβα'' στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, που φθάνει στα 260 δις ευρώ, ενώ πολλαπλασιάζονταιι οι πλειστηριασμοί.

Ο κ.Κατρίνης , σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟΚ/ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. με την κοινοβουλευτική αυτή πρωτοβουλία, επιδιώκει να έρθει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις πως θα αντιμετωπίσει, αυτό το εκρηκτικό πρόβλημα αφού το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 260 δις ευρώ και συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία και την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι στο τέλος του 2021, το χρέος των Ελλήνων πολιτών ήταν:

-111 δις ευρώ το ονομαστικό χρέος προς την εφορία

-41 δις ευρώ το χρέος προς τον ΕΦΚΑ

-106,7 δις το χρέος που αντιπροσωπεύει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες και servicers

-Απροσδιόριστου ύψους οφειλές σε ΟΤΑ ή από απλήρωτους-ρυθμισμένους λογαριασμούς ρεύματος

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει αναποτελεσματικές και αποτυχημένες όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις , επισημαίνοντας ότι:

-Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς την εφορία για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί μόλις 43.000 από τους 820.000 οφειλέτες.

-Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί περίπου 25.000 από τους 700.000 οφειλέτες.

-Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που λειτουργεί εδώ και 9 μήνες, έχουν γίνει λιγότερες από 100 ρυθμίσεις όταν τα κόκκινα δάνεια υπερβαίνουν αριθμητικά το 1 εκατομμύριο.

” Διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα με την κυβέρνηση να ακολουθεί την ίδια τακτική που ακολουθεί και με την ακρίβεια: επιλέγει το ρόλο του θεατή.

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη προσδιοριστεί 15.000 πλειστηριασμοί έως τον Ιούνιο από τους servicers και τις τράπεζες, ενώ σύντομα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο.

Παράλληλα, ο φορέας επαναπόκτησης ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2023 και δεν προβλέπεται να καλύψει περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις” τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Με δεδομένη την αποτυχία, έως σήμερα, όλων των κυβερνητικών πολιτικών και επιλογών, ο κ. Κατρίνης απευθύνει δύο ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό:

1ον) Αν προτίθεται να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση, όπως αναλογικά προβλέπεται και στον Ν.4738/2020, απλοποιώντας, ταυτόχρονα, τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

2ον) Αν προτίθεται να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με δεδομένα και τα πρόσθετα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας.

” Εύχομαι και ελπίζω, ο Πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις για ένα πρόβλημα που αφορά εκατομμύρια Έλληνες και συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Κυρίως, όμως, εύχομαι να αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι χρειάζονται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις, να συνειδητοποιήσει ότι το πλαίσιο ρυθμίσεων και διευθέτησης των οφειλών έχει αποτύχει και οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη ” αναφέρει ο κ. Κατρίνης.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.