ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΠΟΝΤΙΚΙ” ΑΠΟ ΤΟ 1979 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2005

 Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε νοσοκομείο της Αίγινας ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαϊωάννου, ο σημαντικότερος από τους δημιουργούς της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΚΙ, διευθυντής και εκδότης του, από το πρώτο φύλλο του μέχρι και το 2005.

Ο Κώστας Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο το 1956, στην εφημερίδα «Ακρόπολις» ως συντάκτης ύλης και ελεύθερος ρεπόρτερ. Το 1971 συνελήφθη και φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση από τις γραμμές του «Πατριωτικού Μετώπου». Ενώ μετά τη μεταπολίτευση ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Τα Νέα». Παράλληλα υπήρξε αρχισυντάκτης του «Αντί». Το 1979 και ενώ εργαζόταν ακόμη στα «Νέα» ξεκίνησε την έκδοση της εβδομαδιαίας σατυρικής εφημερίδας «Ποντίκι». Το «Ποντίκι» δημιούργησε μια τομή στην ενημέρωση της εποχής καθώς έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση τα εντυπωσιακά του πρωτοσέλιδα αλλά και η αποκαλυπτική του δημοσιογραφία. Στο «Ποντίκι» παρέμεινε εκδότης-διευθυντής έως το 2005, οπότε και αποσύρθηκε στην αγαπημένη του Αίγινα.

Εκτός από τη μακρά δημοσιογραφική του παρουσία ο εκλιπών αφήνει και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Αναφέρουμε ενδεικτικά: «Ο δράκος του Σέιχ-Σου: η υπόθεση Παγκρατίδη», «Δέκα μικροί και μεγάλοι νέγροι», «Πολιτική δολοφονία, Θεσσαλονίκη 48: Υπόθεση Τζωρτζ Πολκ», «Πολιτική δολοφονία, Θεσσαλονίκη ’63:Υπόθεση Γρηγόρη Λαμπράκη» κά.

 Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: «Ο Κώστας Παπαϊωάννου εργάστηκε σκληρά και έντιμα για μισό αιώνα. Με την παρουσία του και τη δράση του σημάδεψε την ελληνική δημοσιογραφία. Το “Ποντίκι” υπήρξε χώρος ανάδειξης δεκάδων συναδέλφων, που κάτω από την καθοδήγηση και το προσωπικό του παράδειγμα, έκαναν τα πρώτα τους βήματα και στη συνέχεια διακρίθηκαν στον χώρο.

   ‘Ανθρωπος ευγενής, μειλίχιος, μορφωμένος και διακριτικός σεβάστηκε όσο λίγοι τη δεοντολογία και αγωνίστηκε για την πλουραλιστική ενημέρωση του λαού, πέρα από σκοπιμότητες.

   Το Διοικητικό Συμβούλιο αποχαιρετά τον εξαίρετο συνάδελφο και συλλυπείται τους οικείους του. Ιδιαίτερα συλλυπητήρια στην συνάδελφο και κόρη του Ελένη που συνεχίζει στα βήματά του».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Κώστα Παπαϊωάννου, του δημοσιογράφου και ιστορικού εκδότη της εφημερίδας «Το Ποντίκι», ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 84 ετών.

Ακολουθεί το συλλυπητήριο μήνυμα :

«Ο Κώστας Παπαϊωάννου υπήρξε ένας θρύλος της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από την ηλικία των 18 ετών περνώντας από τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής του. Στα ΝΕΑ και το περιοδικό “Αντί” διατέλεσε αρχισυντάκτης συμβάλλοντας με το δημιουργικό πνεύμα του στην επιτυχημένη πορεία των Μέσων αυτών.

Το 1979 ίδρυσε την εφημερίδα “Το Ποντίκι”, στην οποία υπήρξε ιδιοκτήτης μέχρι το 2005. Κατά τη διάρκεια αυτή “Το Ποντίκι” αναδείχθηκε σε πρότυπο σατιρικής και πολιτικής εφημερίδας χωρίς προηγούμενο, ούτε συνέχεια στον ελληνικό Τύπο.

Επίσης έγραψε πλήθος βιβλίων.

Ο Κώστας Παπαϊωάννου βρισκόταν σταθερά κοντά στην προοδευτική παράταξη, με σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες και το εθνικό συμφέρον της χώρας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.»

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ -ΜΠΕ (Φ.Δ.)

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.