Ο Μάριο Ντάργκι, το τηλεφώνημα στον Πούτιν, τα κλειστά λιμάνια από νάρκες και οι χιλιάδες τόνοι σταριού στις ουκρανικές αποθήκες- Επισιτιστική κρίση προ των πυλών.

Τηλεφωνική συνομιλία είχε σήμερα το απόγευμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με κύριο θέμα της συνομιλίας τους, η απελευθέρωση από την πλευρά της Ρωσίας, των χιλιαδων τόνων που είναι μπλοκαρισμένοι από τους Ρώσους και δεν μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό, απο τα ναρκοθετημένα λιμάνια που ειναι κλειστά, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται στον ορίζοντα όλο και αυξανόμενη μεγάλη επισιτιστική κρίση. Συγκεκριμένα ο Μάριο Ντάγκι δήλωσε:

«Έψαξα τον Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει να μπλοκάρεται το σιτάρι που βρίσκεται στις ουκρανικές αποθήκες, διότι η επισιτιστική κρίση η οποία πλησιάζει και ήδη υφίσταται σε ορισμένες αφρικανικές χώρες θα έχει τεράστιες διαστάσεις και τρομερές συνέπειες», τόνισε μεταξυ άλλο ο Ιταλος πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η συνεργασία θα πρέπει να έχει ως στόχο τον καθαρισμό των λιμανιών από τις νάρκες, με την εγγύηση ότι δεν θα γίνουν επιθέσεις κατά την διαδικασία αυτή. Δεν αναφερθήκαμε σε εγγυήσεις. Υπήρξε μια διάθεση του Πούτιν να ακολουθηθεί αυτή η οδός. Είναι μια πρωτοβουλία που ένιωσα ότι έπρεπε να αναλάβω, λόγω της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής κρίσης. Ας ελπίζουμε να φέρει αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, δήλωσε ότι θα μιλήσει πάντα για το ίδιο θέμα κύριας σημασίας και με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ενώ «κατά το τηλεφώνημα με τον Πούτιν δεν διέκρινε αχτίδες ελπίδας σε ό,τι αφορά μια συνολική ειρήνευση στην Ουκρανία».

«Θα ενημερώσω σχετικά με την επικοινωνία αυτή και την ευρωπαϊκή σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, την ερχόμενη εβδομάδα. Μπορεί η προσπάθεια να μην επιτύχει, αλλά η σοβαρότητα της κατάστασης μας επιβάλλει να καταβάλουμε την συγκεκριμένη προσπάθεια», είπε τέλος ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.