Γαλλία: Στα φαινόμενα καταστολής και τρομοκράτησης στην Τουρκία αναφέρεται η Figaro με αφορμή τη δίκη της Τουρκάλας φεμινίστριας Φιντάμ Ατασελίμ

Στα φαινόμενα καταστολής και τρομοκράτησης στην Τουρκία που, όπως επισημαίνεται, εντείνονται ενόψει των εκλογών του 2023, αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Figaro με αφορμή τη σημερινή δίκη της Τουρκάλας φεμινίστριας Φιντάμ Ατασελίμ η οποία κατηγορείται για «δραστηριότητες  αντίθετες με το νόμο και τα χρηστά ήθη» και ότι επιδιώκει «να καταστρέψει την οικογενειακή δομή, με πρόσχημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών».

 Σε δηλώσεις της προς τη γαλλική εφημερίδα η Ατασελίμ αναφερει ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία κάνει ένα νέο βήμα στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, η οποία απέχει πολύ από το να περιορίζεται στο φεμινιστικό κίνημα. Κατά την ίδια, υπάρχει ξεκάθαρα η αίσθηση της πίεσης που αυξάνεται, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Φέρνει δε ως παράδειγμα τις δίκες και καταδίκες των τελευταίων δύο μηνών.

Σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα ο Τάρεκ Μπεγιάν υπεύθυνος εκστρατείας στη Διεθνή Αμνηστία, καταγγέλλει μια στρατηγική «ποινικοποίησης», στο επίκεντρο της οποίας υπάρχει η δικαιοσύνη και οι δικαστές, ιδίως μετά την υιοθέτηση το 2017 του «υπερπροεδρικού» καθεστώτος, ενώ ο Ερέν Εσκίν δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημειώνει ότι «η δικαιοσύνη δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη στην Τουρκία».

 Ο Γκαρό Μπαϊλάν, βουλευτής του κόμματος HDP, τονίζει επίσης τις προσπάθειες της τουρκικής ηγεσίας να αποκλείσει το κόμμα του, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για την έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους της αντιπολίτευσης

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.