Αυτή η συμφωνία, είναι συμφέρουσα αν κανείς τη δει συγκυριακά σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μακροπρόθεσμα όμως, δημιουργείται ένα προηγούμενο από αυτή τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας. Αυτό το μνημόνιο θίγει βασικά δικαιώματα, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρεώνοντας δύο χώρες οι οποίες είναι σημαία της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα και σε ό,τι αφορά στις ελευθερίες των πολιτών, να συζητήσουν για την έκδοση πολιτών που μέχρι χθες προστάτευαν.
Πρόκειται για ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα διότι η Ευρώπη βρίσκεται ήδη στη συγκυρία της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, δυο χωρών ευρωπαϊκών οι οποίες θίγουν τα δικαιώματα του Τύπου, την ελευθερία της Δικαιοσύνης και θεμελιώδη δημοκρατικά ευρωπαϊκά κεκτημένα. Έχουν αρχίσει οι εκπτώσεις εντός ΕΕ και τώρα με αυτήν την τριμερή συμφωνία βλέπουμε μία τάση της Ευρώπης, να θυσιάσει βασικές αξίες της. Αυτού του είδους η εξέλιξη είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα, είναι επικίνδυνη για την Ευρώπη και είναι επικίνδυνη για το ΝΑΤΟ.
Κάνουμε πάλι το λάθος να νομίζουμε ότι ο εκφραστής των αμερικανικών θέσεων είναι πάντα και μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος. Σε αυτή τη συγκυρία, το να βλέπουμε τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ – ο οποίος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας υπάλληλος μιας συμμαχίας – να κάνει τέτοια περπατησιά και να συζητάει με την Τουρκία έτσι όπως συζητάει σήμερα, σημαίνει ότι οι αμερικανικές θέσεις θολώνουν πάρα πολύ. Και ειδικότερα, σε σχέση με το σόου του κυρίου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Το State Department έχουμε δει ξανά και ξανά να παίρνει θέσεις, διαφορετικές από τους προέδρους της Αμερικής και να ισορροπεί τις καταστάσεις.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα στείλει επιτελείο, να παρακολουθήσει τι θα κάνουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές στις ΗΠΑ σε σχέση με τα εξοπλιστικά. Η Τουρκία έχει ένα πολύ ισχυρό οικονομικό λόμπι. Μπορεί το ελληνικό λόμπι να είναι δυνατό και να κάνει πράγματα πολύ μεγαλύτερα από την πραγματική δύναμη της Ελλάδας σε σχέση με τα συμφέροντα της Αμερικής, αλλά η Τουρκία έχει ένα οικονομικό λόμπι ισχυρό. Ο Ερντογάν ουσιαστικά λέει «Παιδιά θυμηθείτε ποιος βάζει βούτυρο στο ψωμί σας». Τι σημαίνει αυτό; Εάν επικαλεστεί ο Μπάιντεν, την εισβολή της Ρωσίας προς την Ουκρανία και ότι αυτά τα όπλα που ζητά η Τουρκία είναι στρατηγικής σημασίας για να αντιμετωπιστεί η Ρωσία, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε μία απόφαση υπέρ της πώλησης από την αμερικάνικη γερουσία και την αμερικάνικη βουλή.
ΠΗΓΗ: Ανάρτηση Π. Γερουλάνου στο FB