Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Bild ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον. Υποστήριξε ότι η Κίνα έχει σε εξέλιξη στρατιωτικό διαστημικό πρόγραμμα πυρήνας του οποίου είναι η κατάληψη της Σελήνης. «Ανησυχούμε ότι η Κίνα θα πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και θα πει ‘Είναι δική μας πλέον και κανείς δεν θα πλησιάσει σε αυτή από εδώ και πέρα’».
Ο Νέλσον υποστήριξε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι κινέζοι αστροναύτες εκπαιδεύονται σε… διαστημικά σαμποτάζ και πιο συγκεκριμένα στην καταστροφή δορυφόρων άλλων χωρών. Σύμφωνα με τον διοικητή της NASA η Κίνα έχει υποκλέψει τεχνολογίες άλλων χωρών τις οποίες θα χρησιμοποιήσει για να καταλάβει τη Σελήνη.
Το Πεκίνο δεν αντιμετώπισε με αδιαφορία αυτές τις κατηγορίες. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε «Η ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας της Κίνας είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη από το κράτος. Τα δικαιώματα και τα επιτεύγματα της δεν μπορούν να γίνουν με κανένα τρόπο αντικείμενο κριτικής και κατηγοριών. Η Κίνα πάντοτε προωθούσε την ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού μέλλοντος για την ανθρωπότητα στο Διάστημα και είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους προσπάθεια στρατικοποίησης και έναρξης μιας διαστημικής κούρσας εξοπλισμού».
Η Κίνα σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2023 ενώ η NASA είχε οργανώσει ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα επιστροφής του ανθρώπου στον φυσικό μας δορυφόρο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis που αποτελεί διάδοχο του θρυλικού προγράμματος Apollo θα κατασκευαστεί σεληνιακός διαστημικός σταθμός και βάσεις στη Σελήνη που θα υποδέχονται τις επανδρωμένες αποστολές. Η πρώτη εξ αυτών ήταν προγραμματισμένη να γίνει το 2023 αλλά όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσει για τουλάχιστον δύο έτη. Η Κίνα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει από κοινού με τη Ρωσία μια βάση στη Σελήνη.
Το πρόγραμμα της Κίνας για Σελήνη και η συνεργασία με Ρωσία
Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ πριν από 20 περίπου μέρες (21-6-22), πρόσφατα η Κίνα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Ρωσία για την κατασκευή μιας βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε μια απάντηση στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο και θα δημιουργηθούν στην συνέχεια και βάσεις εκεί.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεση του για την δημιουργία μιας μεγάλης βάσης στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Στο «Σεληνιακό Χωριό» όπως έχει ονομάσει ο ΕΟΔ αυτή την βάση είχε ανακοινωθεί ότι ενδιαφέρεται ζωηρά και η Κίνα για να συμμετέχει.
Τελικά Πεκίνο και Μόσχα αποφάσισαν να προχωρήσουν μαζί στην δημιουργία μιας μόνιμης εγκατάστασης στον φυσικό μας δορυφόρο. Σε μεγάλο διαστημικό συνέδριο που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη αυτές τις μέρες οι διαστημικές υπηρεσίες Ρωσίας και Κίνας προχώρησαν σε αποκαλύψεις για τον σχεδιασμό του όλου εγχειρήματος.
Η πρώτη ενδιαφέρουσα είδηση είναι ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν να μην προχωρήσουν μόνες τους αλλά δηλώνουν ανοικτές σε συνεργασία με άλλες χώρες και αποκάλυψαν ότι ήδη συζητούν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για αυτό το ενδεχόμενο. Ενδιαφέρουν έχουν δείξει επίσης η Ταϊλάνδη, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία έγιναν η πρώτη αραβική χώρα που κατάφεραν να στείλουν στον Άρη μια ερευνητική αποστολή.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η πρώτη φάση του εγχειρήματος θα ξεκινήσει εντός του 2021 με την αποστολή στην Σελήνη ρομποτικών αποστολών που θα είναι σχεδιασμένες για να ερευνήσουν τις περιοχές που μπορεί να φτιαχτεί αυτή η βάση. Αυτές οι έρευνες θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια και το 2025 θα γίνει η επιλογή της περιοχής που θα γίνει η βάση. Το 2026 θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής χωρίς να υπάρχει ακόμη ημερομηνία ολοκλήρωσης τους.
Δεν θα υπάρξει επανδρωμένη αποστολή που να βοηθήσει στην κατασκευή της βάσης και οι πρώτοι αστροναύτες θα πάνε σε αυτή όταν θα είναι έτοιμη να τους φιλοξενήσει. Ρωσία και Κίνα υποστηρίζουν ότι η βάση θα έχει αποκλειστικά επιστημονικό και ερευνητικό χαρακτήρα. Θα δημιουργηθεί επίσης ένας διαστημικός σταθμός σε που θα βρίσκεται ανάμεσα στην Γη και την Σελήνη και θα λειτουργεί υποστηρικτικά στην βάση.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΑΠΕ-ΜΠΕ – ΡΩΫΤΕΡ