Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας συζήτησαν γύρω από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν αλλά και το θέμα της Ουκρανίας

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συζήτησαν σήμερα τις προσπάθειες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση που επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο θέμα της Ουκρανίας.

Εκτός της Ουκρανίας «συζήτησαν επίσης τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ανάγκη να ενισχυθεί η στήριξη για τους εταίρους στη Μέση Ανατολή και τις κοινές προσπάθειες να αποτραπούν και να περιοριστούν οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή», σημείωσε ο Λευκός Οίκος περιγράφοντας το τηλεφώνημα των τεσσάρων Δυτικών ηγετών.

Η Ουάσινγκτον δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά τη συζήτηση που είχαν οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για τα θέματα της Μέσης Ανατολής.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ είπαν ότι «μελετούν» την απάντηση της Τεχεράνης στην «τελική», όπως την αποκάλεσαν, πρόταση της ΕΕ για την αναβίωση της συμφωνίας, με βάση την οποία το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Το 2018 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί από τον προκάτοχό του, τον Μπαράκ Ομπάμα και επέβαλε ξανά σκληρές κυρώσεις στο Ιράν, το οποίο με τη σειρά του άρχισε να παραβιάζει τα όρια στα οποία είχε δεσμευτεί σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΦΓ)

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.