Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε στο ERTNEWS: Ο Ερντογάν απευθύνεται στις ΗΠΑ – Η ενεργειακή κρίση προηγείται του πολέμου – Δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ERTNEWS και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, το βράδυ της Τρίτης (25/10), μίλησε μεταξύ άλλων για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις αδυναμίες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και την εξάρτηση από την Ρωσία, τα ελληνοτουρκικά, εκτιμώντας το επόμενο βήμα της Άγκυρας, όπως και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Μεσόγειο στα 12 μίλια και τέλος σχολίασε τη σημασία της τήρησης του Συντάγματος και των νόμων που το διέπουν. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων τόνισε :

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οδηγείται η Δύση σε μεγαλύτερη εμπλοκή και ποιες οι κινήσεις της Ελλάδας;
«Μεγάλη είναι η εμπλοκή της Δύσης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αφορά τους παγκόσμιους συσχετισμούς και θα έλεγα ότι αποτελεί σύγκρουση ανάμεσα στην φιλελεύθερη δημοκρατία και διάφορες εκδοχές αυταρχικών και ολοκληρωτικών πολιτευμάτων», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Από την άποψη αυτή η θέση της Ελλάδας είναι πολύ καθαρή. Η Ελλάδα δεν είναι επαμφοτερίζουσα ή διστακτική. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, μια δυτική χώρα, μια δημοκρατική χώρα η οποία ανήκει σε ένα στρατόπεδο και νομίζω ότι είναι ένας σοβαρός και υπεύθυνος εταίρος και μπορεί να υπάρξει λύση διπλωματικού τύπου με συνομιλίες με τον Πούτιν. Διότι αυτό το ζητούν πολλοί Ευρωπαίοι.

Δεν νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ασκούν και την ηγεμονία του δυτικού στρατοπέδου, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάρα πολύ αδύναμη και αμήχανη πολιτικά. Άρα γενικότερα, το ζήτημα της δυτικής ασφάλειας και της ευρωπαϊκής ασφάλειας συνδέεται με τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, λοιπόν, ποτέ δεν έπαψαν να έχουν κανάλια επικοινωνίας και με τη Ρωσία, όπως και με την Κίνα».

Συνέχισε, λέγοντας: «Άρα υπάρχουν αυτά τα κανάλια, αλλά ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και επικοινωνιακά διεθνώς, οφείλει να εκφράσει το φρόνημα των ενόπλων δυνάμεών του και του λαού του, που αντιστάθηκε κατά τρόπο απρόσμενο, γιατί κανείς δεν περίμενε ότι θα υπάρχει τέτοια αντίσταση του ουκρανικού λαού, ότι θα έχει συγκροτηθεί μια ταυτότητα ισχυρή ουκρανική και κανείς δεν περίμενε ότι θα έχουμε και αυτή την έκβαση επί του πεδίου, δηλαδή αυτούς τους στρατιωτικούς συσχετισμούς μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη βοήθεια βέβαια της Δύσης σε πολεμικό υλικό με οικονομική βοήθεια. Οι Ουκρανοί έχουν πετύχει μέχρι τώρα».

Αναφορικά με την παράταση του πολέμου, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε «Ναι, και θέλουμε να υπάρξει. Θα υπάρξει η στιγμή της πολιτικής και διπλωματικής λύσης, αλλά νομίζω ότι αυτή μπορεί να υπάρξει όταν οι συσχετισμοί επί του πεδίου θα είναι πολύ πιο καθαροί, δηλαδή όταν θα έχει πετύχει κάποια πράγματα περισσότερο».

Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση;

«Η ενεργειακή κρίση προηγείται του πολέμου. Βεβαίως, οξύνεται λόγω του πολέμου, διότι υπήρχε αυτή η μυωπική εξάρτηση ή εξάρτηση της Ευρώπης, αρχής γενομένης από τη Γερμανία, από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και ήδη υπάρχει μια αποκλιμάκωση των τιμών, διότι υποκαθίστανται τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα από καύσιμα άλλης προέλευσης. Αλλά η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε τη δυσκολία με την οποία χειρίζεται το θέμα αυτό η Ευρώπη. Γιατί; Γιατί υπάρχει το εθνικό συμφέρον το οποίο προτάσσεται πάντοτε. Ακόμη, υπάρχουν εσωτερικές ανισότητες και κυρίως για να πούμε την απόλυτη αλήθεια, διότι η ηγεμονική ευρωπαϊκή δύναμη που είναι η Γερμανία έχει περιέλθει σε μία πολύ δύσκολη θέση.

Διαπίστωσε ξαφνικά η Ευρώπη ότι είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία, ενεργειακά εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από πλευράς στρατιωτικής πολιτικής καθώς επίσης εξαρτημένη από την Κίνα σε σχέση με το εμπορικό της ισοζύγιο. Βεβαίως και εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει ένα οικονομικό θαύμα αν είχαμε φτηνά καύσιμα από τη Ρωσία και αν βέβαια δεν είχαμε αμυντικές δαπάνες. Γιατί η Γερμανία είχε αυτά τα δύο πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα ιστορικά, επί 70 χρόνια» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.

«Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, διότι μπορεί να βρεθούμε στην ανάγκη να καλύψουμε με εθνικές πρωτοβουλίες και με εθνικούς πόρους ένα μεγάλο μέρος των αναγκών που υπάρχουν, ώστε οι καταναλωτές, δηλαδή τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση, η οποία τους τρώει το εισόδημα και τους φέρνει μπροστά σε μία κρίση, πια όχι αόριστη. Οικονομική κρίση, κρίση της δικής τους ζωής, της καθημερινότητάς τους» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος για την οικονομική και ενεργειακή κρίση που πια αγγίζει σε μεγάλο βαθμό τον απλό πολίτη και τα νοικοκυριά.

Ελληνοτουρκικά: Το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια

«Ήδη από το 2020 έχω προτείνει να καλέσουμε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε μία συζήτηση, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Βεβαίως, εμείς προφανώς συμπεριλαμβάνουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε μια συζήτηση για τα χωρικά ύδατα στην Μεσόγειο υπάρχει το εξής αντιφατικό για να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. Και όταν λέω Μεσόγειο, εννοώ στη Μεσόγειο πέραν του Αιγαίου πελάγους, όπως αυτό οροθετείται όχι συναισθηματικά ή ιστορικά, αλλά στην γεωγραφική τυπολογία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας.

Όλες οι χώρες έχουν 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα. Μόνον η Ελλάδα δεν έχει 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία έχει 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο, με τη γεωγραφική τυπική έννοια του όρου. Και η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν 6 μίλια χωρικά ύδατα. Άρα λοιπόν, υπάρχει μία προφανής ανισότητα, ασυμμετρία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ως προς τα χωρικά ύδατα στις 2 περιοχές στο Αιγαίο. Εκεί προκύπτει το ζήτημα του δικού μας δικαιώματος που είναι δικαίωμα εθνικής κυριαρχίας και όχι απλό κυριαρχικό δικαίωμα, είναι σκληρή εθνική κυριαρχία». «Δεν είναι τώρα η ώρα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα.

Νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε πράγματι στη Μεσόγειο που είναι μια πολύ μεγαλύτερη θάλασσα και οι αποστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Και εκεί έχουμε ένα καταλυτικό επιχείρημα ότι η Τουρκία έχει ήδη 12 ναυτικά μίλια προ πολλού, άρα στην περιοχή αυτή τώρα θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε επέκταση. Πάντως σίγουρα πρέπει να κάνουμε μια σειρά από κινήσεις οι οποίες μας επιτρέπουν να λύσουμε αυτό που και εμείς θεωρούμε ζήτημα προς επίλυση, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Και η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα των χωρικών υδάτων που δεν τελεί υπό αναγκαστική διαπραγμάτευση κατά το διεθνές δίκαιο, όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, που είναι κυριαρχικά δικαιώματα και όχι εθνική κυριαρχία με τη στενή έννοια του όρου. Παρόλα αυτά, τα δύο θέματα συνδέονται. Δεν μετράμε την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ από εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα, αλλά από τις γραμμές βάσης, πρακτικά από την ακτή».

Που οδηγεί η κλιμάκωση των τουρκικών απειλών;

«Ο κ. Ερντογάν, απευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν απευθύνεται πρωτίστως στην Ελλάδα. Αυτό που τον έχει κινητοποιήσει είναι το γεγονός ότι υπάρχει έντονη στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ελλάδα, ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ακόμη, υπάρχει η Αλεξανδρούπολη.

Αν ανοίξουμε τον χάρτη και τη δούμε μπροστά μας, είναι ένα λιμάνι που επιτρέπει την παράκαμψη των Στενών. Άρα υπάρχει μια αμφισβήτηση του θεμελιώδους γεωπολιτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας. Και αυτό που λέει ο κ. Ερντογάν προς τους Αμερικανούς είναι “Μη μου αμφισβητείτε το γεωπολιτικό μου πλεονέκτημα. Αποδεχτείτε με ως μια χώρα που είναι στο ΝΑΤΟ, που είναι δυτική”. Που επιτρέπεται ωστόσο να έχει επαφές με τη Ρωσία, με τον κ. Πούτιν που υποκαθιστά την απουσία άλλου στη Δύση, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στον Καύκασο.

Άρα εμείς πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι υπάρχουν μεν οι μονομερείς παράνομοι ισχυρισμοί, οι τουρκικοί, αλλά υπάρχει και ένα νέο στοιχείο που αφορά τη σχέση Τουρκίας Ηνωμένων Πολιτειών και το μεγάλο δίλημμά της για το αν θα είναι μία εν τέλει δυτική χώρα. Εάν η Τουρκία πάψει να είναι δυτική και διολισθήσει σε μία ισλαμική κατάσταση, θα διαλυθεί, δεν θα μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει επιθετική κίνηση απέναντι στην Ελλάδα, φαίνεται πολύ δύσκολο».

«Όλα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι θα σήμαινε ένα θερμό επεισόδιο, τι θα σήμαινε και τι θα μας έλεγαν οι σύμμαχοι στην περίπτωση αυτή. Άρα πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι το επόμενο βήμα. Όσοι εντάσσουν με άνεση και χαλαρά στον καθημερινό τους λόγο το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου πρέπει να απαντούν στον εαυτό τους, για το τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή».

«Είναι σημαντικό ότι σήμερα φέρεται να έχει πει η εισαγγελέας που είναι εγκατεστημένη στην ΕΥΠ ότι η ίδια κατά την κρίση της θα μπορούσε να παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας. Καταλαβαίνετε τι πρόβλημα περικλείεται στη νοοτροπία αυτή και πόσο μεγάλη σημασία έχει ο σεβασμός του Συντάγματος, η αυστηρή τήρησή του και η διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: ΕΡΤ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.