Η περιπέτεια του Απόστολου Τζιτζικώστα και η αθλιότητα των τουρκικών αρχών, που δεν του επέτρεψαν να αποβιβαστεί στην Σμύρνη -ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρο της Eυρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολο Τζιτζικώστα, την είσοδο στη χώρα. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στη Σμύρνη, με το καράβι που αναχωρεί από Θεσσαλονίκη, για να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής των Περιφερειών.

Οι τουρκικές αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο χωρίς να αναφέρουν τον λόγο και παρέμεινε σε ένα γραφείο για έξι ώρες. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ανώτατο επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση, η πρεσβεία της Ελλάδα στην Άγκυρα, καθώς και το προξενείο της Σμύρνης. Ο κ. Τζιτζικώστας θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη και υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η ενέργεια των Τουρκικών αρχών ήταν απρόκλητη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία ανέφερε ότι «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα. Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών»

Aντιστροφή της πραγματικότητας από τους Τούρκους

Οι τουρκικές αρχές μετά τη διεθνή κατακραυγή και την εμπλοκή ακόμη και τις Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέκρουσαν πρύμνα φτάνοντας στο σημείο να προσπαθήσουν να φορτώσουν την ευθύνη στον Έλληνα αξιωματούχο.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία σε ανάρτησή του στο Twitter όπου ανέφερε τα εξής. «Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».

Ύστερα από την σφοδρή αντίδραση του ΥΠΕΞ για την απαράδεκτη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, το πρακτορείο Anadolu θέλησε να αντιστρέψει τα γεγονότα ρίχνοντας την ευθύνη στον κ. Τζιτζικώστα και επικαλούμενο «τεχνικούς λόγους λόγω συνωνυμίας» για την απαράδεκτη καθυστέρηση, υποστηρίζοντας ότι: «Ο Έλληνας αξιωματούχος Τζιτζικώστας αρνήθηκε να εισέλθει στη Σμύρνη, αν και άρθηκε το τεχνικό εμπόδιο της εισόδου του.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Τζιτζικώστας επέλεξε να μην εισέλθει στην Τουρκία, με τη δικαιολογία ότι η είσοδος καθυστέρησε λόγω τεχνικού προβλήματος στο τελωνείο της Σμύρνης εξαιτίας συνωνυμίας, όπου έφτασε ακτοπλοϊκώς για να παρακολουθήσει πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μετέβη με πλοίο στην Τουρκία για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) που θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη στις 7-8. Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβαν οι τουρκικές αρχές, ο Τζιτζικώστας, του οποίου η ταυτότητα ελέγχθηκε μαζί με άλλους επιβάτες κατά τη διάρκεια τελωνειακών διαδικασιών στη Σμύρνη, φιλοξενήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου.

Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον Τζιτζικώστα ότι μετά την επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη και να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Ο Τζιτζικώστας, ωστόσο, είπε στις αρχές ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια της εισόδου. Ο Τζιτζικώστας είναι επίσης Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μπακογιάννης και Ιμάμογλου

Στο μεταξύ μόλις έγινε γνωστό το γεγονός υπήρξε άμεση αντίδραση από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου. Έχοντας δίπλα τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης ο Δήμαρχος της Αθήνας τόνισε : «Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζήσουμε μαζί, να συνυπάρξουμε. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουνε βάθος. Δεν επιτρέπεται οι σχέσεις των δύο κρατών να είναι σε ομηρία, στην ομηρία κάποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, κάποιων εμπρηστικών συμπεριφορών που εν τέλει αδικούν τους ίδιους μας τους λαούς.
Υπήρξε ένα επεισόδιο σήμερα, δεν έχω ακόμη την πλήρη εικόνα, μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μια χώρα ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη, ενός ανθρώπου που έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν ένα τεχνικό λάθος και ότι θα δοθούνε οι αναγκαίες εξηγήσεις αλλά θα δοθούνε και οι αναγκαίες συγγνώμες».

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά το απαράδεκτο περιστατικό της παρεμπόδισης της εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία, μιλώντας στο Open τόνισε τα εξής: «Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα Μπακογιάννη. Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις». Μάλιστα αναγνώρισε και ο ίδιος ότι πρόκειται για «σοβαρό το περιστατικό». Για το συμβάν ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης δεσμεύτηκε, σήμερα στη δημόσια εκδήλωση εγκαινίων ενός πάρκου αφιερωμένο στο δίκτυο B40, να προβεί από κοινού με τον δήμαρχο Αθηναίων σε σχετική δήλωση.

Επίσης, μετά την ακραία πρόκληση των Τούρκων, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση, αναβάλλοντας παράλληλα και την συνολική επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη.
Ακόμη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στα social media αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Αποστόλη Τζιτζικώστα και καταδίκασε τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων. Χαρακτηριστικά έγραψε: «Επικοινώνησα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί, από τις τουρκικές αρχές. Είναι σαφές ότι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών

Για «απαράδεκτη» κατάσταση έκανε λόγω ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Βάσκο ‘Αλβες Κορντέιρο σχετικά με την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Α’ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία. «Πλήρης αλληλεγγύη στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο κ.Κορντέϊρο. «Ευχαριστούμε την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία για την υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη. Ζήτησα από το Προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση ενόψει της κατάλληλης απάντησης» προσέθεσε

Επείγουσα ερώτηση στην ΕΕ από την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη

Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει το «διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη», η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Σχολιάζοντας το επεισόδιο η κ. Σπυράκη σημείωσε: «Κατέθεσα απόψε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν. Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων (του) διεθνούς δικαίου από τη γειτονική χώρα».
«Οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν πείθουν πλέον κανέναν», αναφέρει και προσθέτει: «Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι προφανές πως τέτοιες τακτικές εκφοβισμού και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης όπως η σημερινή, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και για το λόγο αυτό με επείγουσα ερώτηση μου καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση. Η παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών, όπως η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακινήσεων, δεν καθιστά απλώς προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αποδεικνύει ότι η γειτονική χώρα δεν ενσωματώνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν προχωρά στην εφαρμογή τους».

Καταδίκη από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απαγόρευση από τις τουρκικές αρχές της εισόδου του Περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζίτζικώστα, στη Σμύρνη και όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «αποτελεί ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο των προκλήσεων που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση και που απ’ ό,τι φαίνεται, επεκτείνεται ακόμη και στο πεδίο της μετακίνησης προσώπων μεταξύ των δυο χωρών».

Η Ελληνική Λύση

Η απαγόρευση εισόδου στην χώρα και η παράνομη κράτηση (επί ώρες) του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη, συνιστά πρωτοφανή και βάρβαρη πρόκληση κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων. Η πολιτική της υποχωρητικότητας και της δουλοπρέπειας έχει αποθρασύνει πλήρως τους Τούρκους. Η πρέπουσα απάντηση σε αυτή την ενέργεια, είναι η άμεση απέλαση που πρέσβη της Τουρκίας και η ταυτόχρονη ενημέρωση ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι κάθε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας θα καταρρίπτεται. Οτιδήποτε άλλο συνιστά μιθριδατισμό. Με «χαρτοπόλεμο» δεν αποτρέπεται η εθνική απειλή.

Δήλωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης

Την «αδικαιολόγητη όσο και αδιανόητη παρεμπόδιση εισόδου στην Τουρκία από τις τουρκικές αρχές του Απόστολου Τζιτζικώστα», καταδικάζει με δήλωση του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Επιπλέον, χαιρετίζει «την απόφαση του να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα παρά την εκ των υστέρων άδεια εισόδου». «Οι γείτονες πρέπει να καταλάβουν ότι με ανατολίτικα παζάρια δεν αντιμετωπίζονται θεσμοί και εκπρόσωποί τους. Ούτε οι ελληνικοί, ούτε οι ευρωπαϊκοί», καταλήγει

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ERTNEWS.GR

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.