ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Με συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητών, εκπροσώπων φορέων και κομμάτων η χθεσινή απεργία

Συγκεντρώσεις έγιναν μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, Ομοσπονδίες), στην Πλατεία Δικαστηρίων (ΠΑΜΕ, φοιτητικές παρατάξεις, σωματεία εργαζομένων), στο μνημείο Γρηγόρη Λαμπράκη (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία), στην Καμάρα (εργατικά σωματεία, αυτόνομα φοιτητικά σχήματα, ενώσεις εκπαιδευτικών, αντιεξουσιαστές), στην οδό Φιλίππου (ΜέΡΑ25, Λαϊκή Ενότητα), στην οδό Αγίας Σοφίας (ΟΚΔΕ, εργατικά σωματεία).

Οι περισσότερες συγκεντρώσεις «ενώθηκαν» σε μία πορεία, που κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στο Διοικητήριο (ΥΜΑΘ), όπου διαδηλωτές μέλη του ΠΑΜΕ στάθηκαν μπροστά από την κεντρική πύλη εισόδου με καρότσια του σούπερ μάρκετ γεμάτα με κουβέρτες.

Επίσης, θυροκολλήθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ οι διοικήσεις του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ και των Ομοσπονδιών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατήγγειλαν ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών δεν δέχτηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους για την επίδοση ψηφίσματος με τα αιτήματα των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης.

«Η ακρίβεια τσακίζει» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα της κινητοποίησης, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, αύξηση του κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, φθηνή στέγη για όλους, σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, άμεση ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής και στα καύσιμα.

«Κανένας δεν θα σχεδιάζει για εμάς χωρίς εμάς, χωρίς να υπολογίζει ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες με παιδιά. Γι’ αυτό κι εμείς βγαίνουμε και σήμερα στους δρόμους. Περισσότεροι από την προηγούμενη φορά και είμαι σίγουρος λιγότεροι από όσοι θα βγούμε την επόμενη. Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας ξανά στην πρώτη γραμμή: στους δρόμους, στις πλατείες. Όλοι μαζί απεργούμε, διεκδικούμε, απαιτούμε, κερδίζουμε», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

Στη συγκέντρωση που κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχε και η τοπική οργάνωση Νεολαίας κόμματος, καθώς και οι βουλευτές του κόμματος από τις εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης.

Επεισόδια και προσαγωγές

Στο μεταξύ άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους που συμμετείχαν στο «μπλοκ» του αντιεξουσιαστικού χώρου αποσπάστηκαν από την πορεία και προκάλεσαν φθορές σε εμπορικά καταστήματα και υποκαταστήματα τραπεζών.

Στη συνέχεια, λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι και κοντά στο Εργατικό Κέντρο, κουκουλοφόροι άρχισαν να σπάνε μάρμαρα και κομμάτια από πεζοδρόμια και να τα εκτοξεύουν μαζί με βόμβες μολότοφ κατά των δυνάμεων της αστυνομίας, που βρίσκονταν επί της οδού Αγίου Δημητρίου. Η αστυνομία τούς απώθησε κάνοντας χρήση χημικών και κρότου λάμψης, ενώ ακολούθησε κυνηγητό στους γύρω δρόμους, με τους κουκουλοφόρους να στήνουν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιά σε κάδους.

Νεαρά άτομα, τα οποία φέρονται να συμμετείχαν στα επεισόδια, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν της σύλληψης από την αστυνομία, αναζήτησαν καταφύγιο μέσα σε δύο εμπορικά καταστήματα ενδυμάτων, επί της οδού Εγνατίας (ανάμεσα στην Αγίας Σοφίας και την Αριστοτέλους). Αστυνομικοί της ομάδας «Δράση» μπήκαν μέσα στα καταστήματα, ακινητοποιώντας τα εν λόγω άτομα, προχωρώντας σε τουλάχιστον 8 προσαγωγές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Σ.Α.)

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.