” Ο πληθωρισμός καλπάζει, η ακρίβεια τσακίζει” -Κεντρικό σύνθημα της ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Μαζική διαδήλωση πραγματοποίησε χθες πλήθος εργαζομένων από διαφορετικούς κλάδους στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που είχε κηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Με κεντρικό σύνθημα «ο πληθωρισμός καλπάζει, η ακρίβεια τσακίζει», εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικές ενώσεις, φοιτητές, μαθητές και κόμματα της Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Το παρών, επίσης, στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ στα Προπύλαια στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος δήλωσε ότι :«Ο πληθωρισμός καλπάζει, η ακρίβεια τσακίζει, τα εισοδήματα των ευάλωτων νοικοκυριών συρρικνώνονται, οι εργαζόμενοι δεν έχουν στοιχειώδη προστασία, ούτε από το εργατικό δίκαιο ούτε από τις συλλογικές συμβάσεις. Την ίδια ώρα ασκούνται πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες, εντείνουν τη φτώχεια και δε δίνουν λύση στα μεγάλα προβλήματα των ανέργων και πρόσθεσε:

“Για όλα αυτά τα κοινωνικά στρώματα, τα συνδικάτα κινητοποιούνται, δίνουν προτεραιότητα στις αυξήσεις των μισθών που είναι απαραίτητες και αποτελούν την υπ’ αριθμόν ένα διεκδίκηση σε όλη την Ευρώπη. Για τις συλλογικές μας συμβάσεις ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το εργατικό συλλογικό δίκαιο, γιατί είναι η μόνη οδός προστασίας των μισθωτών».

«Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις οριζόντιες πολιτικές, να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη, με προτεραιότητα τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους και βεβαίως όλη τη μισθωτή εργασία, τους ανθρώπους του μόχθου που για πάνω από 10 χρόνια υφίστανται, πότε μνημόνια, πότε πανδημίες και τώρα την κρίση πληθωρισμού και ακρίβειας».

Ακόμη ο προεδρεύων της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης χαρακτήρισε .«Σταθμό για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και για την πορεία των διεκδικήσεων των εργαζομένων».

«Είμαστε όλοι εδώ, – είπε – εργαζόμενοι στον δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα, να διαδηλώσουμε και να πούμε φτάνει πια ως εδώ, δεν πάει άλλο με την ακρίβεια. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση μάς οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Απαιτούμε εδώ και τώρα αυξήσεις στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Η σημερινή συγκέντρωση και απεργία είναι η αρχή των κινητοποιήσεων για να αλλάξει αυτή η πολιτική. Αν η κυβέρνηση δεν την αλλάξει θα μας βρίσκει συνέχεια μπροστά της», σημείωσε ο κ. Μπράτης.

Παράλληλα, στα Προπύλαια συγκεντρώθηκε το ΠΑΜΕ καθώς και άλλα συνδικάτα πραγματοποιώντας πορεία μέχρι τη Βουλή, ενώ ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακόμη, εργατικά σωματεία, οργανώσεις και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στα Χαυτεία και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Επεισόδια στο Σύνταγμα

Επεισόδια μικρής διάρκειας σημειώθηκαν στο Σύνταγμα λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διαδήλωσης όταν ομάδα αγνώστων έριξε βόμβες μολότοφ καθώς και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ φθορές προκλήθηκαν σε καταστήματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.