ΜΑΖΙΚΗ Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 49Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ η μαζική διαδήλωση για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Από νωρίς το απόγευμα φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν κατά μήκος της οδού Σταδίου και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, στην οδό Σταδίου, περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας ενώ στο μπλοκ του ΜέΡΑ 25 ο γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα μαζική αντιμπεριαλιστική πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ έως την αμερικανικη πρεσβεια. Στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου “ζει”, 49 χρόνια μετά, στην πάλη του λαού για τα δικαιώματά του, στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στην πάλη για την ανατροπή του συστήματος της φτώχειας και της εκμετάλλευσης», ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης.

Νωρίτερα, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 17:20 μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μικρή ένταση κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος

Μικρή ένταση σημειώθηκε κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος λίγο μετά την έναρξη του κυρίου όγκου της διαδήλωσης για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου όταν ομάδα αγνώστων έριξε βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ωστόσο η ένταση εκτονώθηκε πολύ γρήγορα δίχως να λάβει περαιτέρω διαστάσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.