Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο – Στόχος να αντληθούν πάνω από 2 δισ.

Tην πρώτη της έξοδο για το 2023 στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα πραγματοποιήσει σήμερα- εκτός απροόπτου- η Ελλάδα, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε εντολή στις: Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Societe Generale να «τρέξουν» την έκδοση, με στόχο να αξιοποιήσει τη συγκυρία της αποκλιμάκωσης των spreads και να προλάβει τις επικείμενες νέες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνεται κοντά στο 4,2%.

Το κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές χαρακτηρίζεται θετικό, καθώς στις εκθέσεις τους οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προβλέπουν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, το ύψος των φετινών εκδόσεων για το χρέος περιορίζεται στα 7 δισ. ευρώ από 8,3 δισ. ευρώ το 2022, λόγω της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ φέτος, που «φρενάρει» τον δανεισμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα προβλέπονται εισπράξεις 4,2 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές (κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης ), 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ 2,2 δισ. ευρώ θα αντληθούν από το «μαξιλάρι» ρευστότητας, το οποίο στο τέλος του 2022 ήταν κοντά στα 30 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να μειώσει κατά 800 εκατ. ευρώ το «στοκ» των έντοκων γραμματίων στα 11 δισ. ευρώ για το 2023 ενώ, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές, θα εξεταστεί το σενάριο μιας «πράσινης» έκδοσης ύψους 1 δισ. ευρώ, τα έσοδα της οποίας είναι πέραν των αναγκών των 7 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-NEWS (Ρεπορτάζ: Κ. Τσάβαλος)

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.