Στο Νταβός βρίσκεται ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σε δηλώσεις στον ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιώργο Συριόπουλο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν «πρόσθετα μέτρα λόγω του υψηλού πληθωρισμού, αλλά βραχυπρόθεσμα μέτρα, όχι μόνιμες παρεμβάσεις έτσι ώστε να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
«Μέσα σε ένα παγκόσμιο ρευστό περιβάλλον, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ότι στο παρελθόν και σε πολύ καλύτερη θέση από ότι είναι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με τις εκθέσεις που παρουσιάστηκαν και στο Νταβός, «περίπου το 1/3 των χωρών παγκοσμίως θα έχει δύο συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης και περίπου οι μισές ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι σε ύφεση το 2023».
«Συνεπώς, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα είχε διπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης από το μέσο ευρωπαϊκό όρο το 2022, εκτιμάται ότι θα είναι τριπλάσιος το 2023, μείωσε σημαντικά την ανεργία, εμφανίζει ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών – σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης επενδύσεων την περίοδο 2022-2024 – μείωσε σημαντικά τον όγκο των κόκκινων δανείων, μείωσε σε ιστορικά ρεκόρ το επίπεδο του χρέους ως το προς το ποσοστό του ΑΕΠ και επιδεικνύει δημοσιονομική σταθερότητα αφού και σημαντικά μειώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 και εκτιμούμε ότι θα γυρίσουμε σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και μετά», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας σε ερώτηση για αν η αύξηση των μισθών θα γίνει σύντομα, αν θα κλέψει από το δημοσιονομικό χώρο μεγάλο ποσοστό και κυρίως, για το αν μιλάμε για αύξηση ή για την επιστροφή αυτών που έχασαν όσοι θυσίασαν πολλά για να σωθεί η ελληνική οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως μιλάμε για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, κάτι που γίνεται συνδυαστικά από δύο πλευρές: με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και με αύξηση μισθών.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-NEWS