Κυρ. Μητσοτάκης: Θα συνεχιστεί και φέτος η ανάπτυξη της Οικονομίας-Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία

Την αισιοδοξία του για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας την τρέχουσα χρονιά και την αναβάθμιση της χώρας μας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση του με τον δημοσιογράφο Fareed Zakaria στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί ένας δίαυλος συνεννόησης με την Τουρκία τονίζοντας ότι "δεν θα πάμε σε πόλεμο, αν και έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών εντάσεων τα τελευταία τρία χρόνια" και προσέθεσε ότι:

Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να επιλύσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ανάπτυξη της τάξης του 2%

“Αναμένω ανάπτυξη περίπου της τάξης του 2% και όχι του 1% το 2023. Και μπορεί να έχουμε και θετική έκπληξη με υψηλότερο ποσοστό. Αλλά αυτό που θεωρώ ακόμα πιο σημαντικό είναι οι αριθμοί στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων. Είχαμε χρονιά ρεκόρ το 2021 και νέο ρεκόρ το 2022. Και αυτό το πετύχαμε χωρίς να θυσιάσουμε την προτεραιότητα μας για δημοσιονομική βιωσιμότητα” είπε ο πρωθυπουργός. Επίσης τόνισε ότι η μείωση του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ήταν η ταχύτερη σε σύγκριση με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σε σημείο που κανείς πλέον δεν θίγει ως ζήτημα το ελληνικό χρέος και κανείς δεν μιλάει για τις ελληνικές τράπεζες ως ζήτημα.

“Θυμάμαι όταν ήρθαμε στην εξουσία, είχαμε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 40% των ισολογισμών των τραπεζών. Τώρα τα νούμερα είναι μονοψήφια. Υπήρχαν πολλά σύννεφα που φαίνεται να έχουν διαλυθεί, γεγονός που μάς δίνει επίσης περιθώριο να σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς να βρισκόμαστε σε συνεχή κατάσταση διαχείρισης κρίσεων” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο στο θέμα του μεταναστευτικού, τόνισε ότι η ΝΔ παρέλαβε μια χώρα που ταλαιπωρήθηκε από τον λαϊκισμό, είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν “κάποια στιγμή την άνοιξη” περιέγραψε τον εαυτό του ως κεντροδεξιό, λέγοντας ότι η κύρια διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν βρίσκεται τόσο μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, αλλά μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στον πολιτικό ρεαλισμό και την καλή λειτουργία των δημοκρατιών μας, και εκείνων που υπόσχονται «τον ουρανό με τ’ άστρα», ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πιστεύει στο είδος της πατριωτικής, φιλελεύθερης, προοδευτικής προσέγγισης των πραγμάτων και εκτίμησε ότι πράγματι μπορεί κάποιος να τα συνδυάζει και τα τρία. “Δεν βλέπω καμία εγγενή ιδεολογική αντίφαση σε αυτό που σάς περιγράφω. Νομίζω ότι έχετε ένα παράδειγμα πως μπορεί κάποιος να απευθυνθεί εκτός της στενής κομματικής του βάσης. Και κατάφερα να φέρω στο κόμμα ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ ένα κεντροδεξιό κόμμα στο παρελθόν και ελπίζω ότι θα μπορέσω να το επαναλάβω αυτό στις ερχόμενες εκλογές” είπε.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.