ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1587: Εκτελείται διά απαγχονισμού η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας ως υποκινήτρια της ανταρσίας του Μπάμπιγκτον, που είχε στόχο τη δολοφονία της βασίλισσας Ελισάβετ Α’.
1833: Με διάταγμα του βασιλιά των Ελλήνων, Όθωνα, αντικαθίσταται ο φοίνικας με τη δραχμή.
1863: Στρατιωτικό κίνημα στην Αθήνα (τα Φεβρουαριανά)
1865: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολίτες του Ντέλαγουερ απορρίπτουν την 13η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος, ώστε να διατηρηθεί ο θεσμός της δουλείας.
1916: Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο Cabaret Voltaire της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα Νταντά. Ηγετική μορφή του ο Ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά.
1950: Συστήνεται η μυστική υπηρεσία πληροφοριών Στάζι στην Ανατολική Γερμανία.
1952: Ανακηρύσσεται βασίλισσα της Αγγλίας, η Ελισάβετ Β’.
1963: Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν εμπορικό, ταξιδιωτικό και συναλλαγματικό εμπάργκο στην Κούβα με απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζον Κένεντι.
1971: Στο χρηματιστήριο εμφανίζεται για πρώτη φορά ο δείκτης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, Νάσντακ.
1981: Η τραγωδία της Θύρας 7 στο στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης. 21 οπαδοί του Ολυμπιακού βρίσκουν τραγικό θάνατο μετά από αγώνα με την ΑΕΚ όταν ποδοπατούνται βρίσκοντας τις πόρτες του γηπέδου κλειστές.
2004: Εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου.
2005: Η Βουλή των Ελλήνων εκλέγει τον Καρόλο Παπούλια στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1677: Ζακ Κασινί, Γάλλος αστρονόμος
1828: Ιούλιος Βερν, Γάλλος συγγραφέας
1921: Λάνα Τάρνερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1925: Τζακ Λέμον, Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος δύο φορές με Όσκαρ και διακριθείς στις Κάννες.
1931: Τζέιμς Ντιν, Αμερικανός ηθοποιός, ο επαναστάτης χωρίς αιτία που απεβίωσε σε ηλικία 24 ετών σε τροχαίο δυστύχημα. Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Τζέιμς Ντιν, σε διαφημιστικό αναψυκτικού το 1950.
1941: Νικ Νόλτε, Αμερικανός ηθοποιός
1944: Σεμπαστιάο Σαλγάδο, Βραζιλιάνος φωτογράφος, από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα, γνωστός ως ο φωτογράφος του μόχθου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1587: Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας
1921: Πιότρ Κροπότκιν, Ρώσος επαναστάτης και θεωρητικός του αναρχοκομμουνισμού. Η κηδεία του ήταν η τελευταία μαζική συγκέντρωση αναρχικών στη Ρωσία και η τελευταία ευκαιρία κατά την οποία παρέλασε η μαύρη σημαία του αναρχισμού στη ρωσική πρωτεύουσα.
1972: Μάρκος Βαμβακάρης, Έλληνας ρεμπέτης
1980: Νίκος Ξυλούρης, Έλληνας τραγουδιστής και λυράρης. Συνδεδεμένος ως η φωνή που εξέφραζε την εξέγερση κατά της χούντας των συνταγματαρχών.
1998: Ίνοχ Πάουελ, Βρετανός συντηρητικός πολιτικός. Γνωστός για την αμφιλεγόμενη ομιλία κατά της μετανάστευσης στο Μπέρμινχαμ, η οποία έμεινε στην ιστορία ως «Ποτάμια από Αίμα».
1999: Άιρις Μέρντοχ, Ιρλανδή συγγραφέας
2004: Τζούλιους Σβάρτζ, Αμερικανός εικονογράφος, κομίστας. Ο «πατέρας» των υπερ-ηρώων, Μπάτμαν και Σούπερμαν.
2007: Αν Νικόλ Σμιθ, Αμερικανίδα φωτομοντέλο, ηθοποιός.

ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Σχετικα αρθρα

μπορει να σας ενδιαφερουν

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.