” Η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι μια γιορτή. Είναι όμως μια γιορτή για το παρελθόν, που μας εφησυχάζει περισσότερο αντί να μας κινητοποιεί. Αν θέλουμε ως κοινωνία να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε στο μέλλον, καλό θα ήταν αντί να χαιρόμαστε απλά που έχουμε δημοκρατία να προσπαθήσουμε να την κάνουμε καλύτερη” τόνισε μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο Παύλος Γερουλάνος, με αφορμή την σημερινή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην χώρα μας, επισημαίνοντας ακόμη ότι :
“Τι σημαίνει «καλύτερη» δημοκρατία; Μια δημοκρατία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Δεν χρειάζεται να είσαι φωστήρας για να καταλάβεις ότι σήμερα η Ελληνική Δημοκρατία δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκες της κοινωνίας που υπηρετεί. Η αποχώρηση από τις κάλπες 2.000.000 Ελληνίδων και Ελλήνων από το 2009 στο 2019 και η ενδυνάμωση των κομμάτων των άκρων και του μίσους την προηγούμενη δεκαετία, είναι τρανά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτή την παραδοχή.
Τι είναι αυτό που κάνει την ελληνική κοινωνία να νιώθει ότι η δημοκρατία μας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας; Δύο πράγματα: το πρώτο είναι ότι ο πολίτης νιώθει μόνος του να παλεύει με τα “θηρία” : ένα σύστημα παιδείας αναχρονιστικό, ένα σύστημα υγείας που μόνο προσβάσιμο δεν είναι, ένα κράτος που βλέπει τον πολίτη σαν εχθρό, ένα τραπεζικό σύστημα πτωχευμένο που γλύφει πάνω και φτύνει κάτω, μέσα ενημέρωσης που υπηρετούν το χρήμα και όχι την κοινωνία… με τη λίστα δεν έχει τέλος.
Το δεύτερο που κάνει την ελληνική κοινωνία να νιώθει ότι η δημοκρατία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της είναι ότι οι θεσμοί της δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και να μοιράσουν δίκαια τον πλούτο και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Και τα δύο συμπτώματα είναι αποτελέσματα της υπερσυγκέντρωσης της εξουσίας στα χέρια των λίγων. Μόνο μια γενναία αποσυγκέντρωση της εξουσίας (παλιά το λέγαμε εμβάθυνση της δημοκρατίας) και του πλούτου (παλιά το λέγαμε αναδιανομή) μπορεί να αλλάξει αυτή τη συνθήκη.
Η αποσυγκέντρωση της εξουσίας και πλούτου δεν κάνει μόνο την κοινωνία πιο δημοκρατική αλλά και την οικονομία πιο έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Με λίγα λόγια ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας οδηγεί στην ανάπτυξη της οικονομίας. Σήμερα λοιπόν που πλήττονται τα ελληνικά νοικοκυριά από ένα νέο κύμα φτώχειας ας μην ξοδέψουμε πολλά χρήματα για να σβήσουμε 48 κεράκια Δημοκρατίας αλλά φαιά ουσία για να την κάνουμε να ριζώσει πιο βαθιά στην κοινωνία και στην καρδιά κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.