Νικητής των χθεσινών εκλογών στη Γερμανία αναδεικνύεται ο Όλαφ Σόλτς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), συγκεντρώνοντας το 25.7% της γερμανικής ψήφου. Στη δεύτερη θέση το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) του Άρμιν Λασέτ με 24,1%, με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) να ακολουθούν με 14,8% και 11,5% αντίστοιχα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα κρύβει περίπλοκες διαπραγματεύσεις για τoν σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που ξεκινούν επίσημα από σήμερα. Ένα πιο σίγουρο συμπέρασμα όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία, είναι ότι τα μικρά κόμματα αποκτούν μεγάλη βαρύτητα και ρυθμιστικό ρόλο σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Το «Φανάρι»
Ο πιθανότερος συνασπισμός αναμένεται να είναι μεταξύ του SPD, του FDP (Φιλελεύθεροι) και των Πρασίνων, ο επονομαζόμενος «φανάρι», λόγω του χρώματος των κομμάτων που συμμετέχουν. Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός ενέχει αρκετά εμπόδια σε επίπεδο κομματικών θέσεων. Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, αναμένεται να επιμείνει στη διεκδίκηση του Υπουργείου Οικονομικών, επιδιώκοντας μια επιστροφή στη δημοσιονομική σύνεση και τη μείωση χρέους. Οι Πράσινοι εκτιμάται να επικεντρωθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών με στόχο να προωθήσουν την οικολογική τους ατζέντα.Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Σόλτς θα καταφέρει να γεφυρώσει το προγραμματικό κενό ανάμεσα σε Πρασίνους και FDP.
Το σίγουρο είναι ότι και τα δύο μικρά κόμματα γνωρίζουν τη δύναμη που έχουν σε αυτή τη φάση. «Είναι ώρα για μια νέα αρχή», δήλωσε ο Λίντνερ, κάνοντας αναφορά στην αδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων να συγκεντρώσουν μεγάλα ποσοστά. Παρόλο το δημοσκοπικό «ξεφούσκωμα» των τελευταίων μηνών που έδειχναν τους Πράσινους στην πρώτη θέση, η χθεσινές εκλογές αποτελούν το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει πετύχει το κόμμα στην ιστορία του. Αμφότερα τα κομματικά στρατόπεδα επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία.
Το Αποτέλεσμα
Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών πιο πολλά ερωτήματα εγείρει στη παρούσα φάση. Τι θα σήμαινε ένα Υπουργείο Οικονομικών υπό την καθοδήγηση των Φιλελευθέρων για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την αμοιβαιοποίηση ευρωπαϊκού χρέους; Ποια θα είναι η προσέγγιση ενός «πράσινου» Υπουργείου Εξωτερικών ως προς τις ΝΑΤΟϊκές υποχρεώσεις της Γερμανίας αναφορικά με τα πυρηνικά επί γερμανικού εδάφους (nuclearsharing); Συγκεντρώνοντας τα χειρότερα αποτελέσματα από την Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα δύο μεγάλα κόμματα σίγουρα φαίνονται αποδυναμωμένα και σε αναζήτηση καινούργιων ιδεών. Ίσως το τελικό αποτέλεσμα που θα δούμε μετά τη λήξη των διερευνητικών διαπραγματεύσεων να συμπεριλαμβάνει περισσότερες εκπλήξεις.