Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Υγείας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής :
Δεχτήκατε πολλά πυρά όταν γίνατε υπουργός Υγείας για πολιτικές θέσεις και απόψεις που έχετε εκφράσει στο παρελθόν, στο πλαίσιο νομικής – όπως έχετε υποστηρίξει – υπεράσπισης του πατέρα σας. Μετανιώνετε για αυτές τις θέσεις;
Έχω πει εδώ και δέκα χρόνια ότι διαφωνώ διαχρονικά με τις απόψεις περί άρνησης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και άρνησης του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ζητήσατε ως υπουργός από τις ΜΚΟ να εμβολιάσουν τους ξένους που ζουν στη χώρα μας, και αποφασίσατε να μη διωχθούν οι άνθρωποι αυτοί, όταν πάνε να εμβολιαστούν, ακόμη και αν δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής. Ωστόσο, παλιότερα, με δηλώσεις λέγατε στους μετανάστες ότι δεν θα μπορούν να επισκεφθούν ούτε τα νοσοκομεία. Τι άλλαξε;
Πιστεύω στην σκληρή μεταναστευτική πολιτική, αλλά οπωσδήποτε τότε ήταν μια λανθασμένη δήλωση, που δεν με εξέφραζε ούτε τη στιγμή που την έκανα. Αλλά εγώ δεν είμαι πολιτικός που θα γυρίσω να πω ποτέ ότι παρεξηγήθηκε κάτι που είπα.
Έχετε μετανιώσει και γι’ αυτή τη δήλωση;
Βεβαίως. Παραμένω οπαδός μιας ελεγχόμενης μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά είναι τελείως λανθασμένη η θέση που είχα εκφράσει τότε, στην οποία συνδυαζόταν η ελεγχόμενη μεταναστευτική πολιτική με πολιτικές που μπορεί να οδηγούν σε εξαθλίωση ανθρώπων.
Θεωρείτε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι μια πρόκληση για εσάς να «χτίσετε» ένα διαφορετικό πολιτικό προφίλ;
Το πολιτικό προφίλ κάθε ανθρώπου χτίζεται διαχρονικά. Εγώ θέλω να κριθώ για τις πολιτικές μου και πιστεύω ότι, μέσα από τις θέσεις ευθύνης, μου δίνεται η δυνατότητα να δείξω και το πολιτικό προφίλ το οποίο έχω. Είμαι υπουργός Υγείας όλων των Ελλήνων. Κάποιοι -που ενδεχομένως έχουν μια άποψη για εμένα στηριζόμενοι και σε δικές μου δηλώσεις, αλλά κυρίως σε ένα στερεότυπο του επωνύμου το οποίο φέρω- θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν όχι γιατί θα έχει αλλάξει κάτι, αλλά γιατί θα μου έχει δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσω τις πολιτικές τις οποίες πιστεύω και έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο.
Εάν αναγκαστείτε από τις συνθήκες να μετατρέψετε ξανά τα νοσοκομεία μόνο σε νοσοκομεία covid, θα το κάνετε ή όπως έχετε δηλώσει δεν θα γίνουν μονοθεματικά. Αυτό εγκυμονεί τον πιθανό κίνδυνο – οι ανεμβολίαστοι κατά κύριο – και όσοι νοσήσουν να μην τύχουν της ανάλογης περίθαλψης σε ΜΕΘ;
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχει για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα της επιλογής που κάνουν να εμβολιαστούν ή όχι. Αλλά θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι σε αυτόν τον κόσμο. Οι δυνάμεις του ΕΣΥ είναι πεπερασμένες. Δεν θέλουμε να κάνουμε ό,τι έγινε υποχρεωτικά την περίοδο που δεν υπήρχε το εμβόλιο, που το ΕΣΥ περιόρισε όλες τις δραστηριότητές του για να περιθάλψει ασθενείς covid. Θέλουμε την ίδια πρόσβαση που έχει ένας ασθενής με covid στο ΕΣΥ, να έχει κι ένας που πάσχει από καρδιά ή έχει πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο. Διατηρούμε κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και 50% κλίνες για non covid περιστατικά. Υπάρχει πίεση στο σύστημα στην Βόρεια Ελλάδα, εξετάζουμε και το ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και με τον ιδιωτικό τομέα ακόμη και για περιστατικά covid, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει. Οπότε να μην χρειαστεί το ΕΣΥ να γίνει μονοθεματικό.
Ποιο μέτρο έχετε στα σχέδιά σας, αν η πανδημία ξεφύγει και βρεθούμε το χειμώνα μπροστά σε ένα νέο κύμα; Το ρωτώ αυτό γιατί σε όλους τους τόνους λέτε ότι η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει. Τι θα κάνετε αν σας το ζητήσουν οι επιστήμονες;
Για τους εμβολιασμένους δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα ή τουλάχιστον δεν θα έχουν τον χαρακτήρα των μέτρων που ζήσαμε ως τώρα. Όπως έχετε δει, ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει να βγει η μάσκα από όλους τους χώρους, όπως γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους.
Περιμένουμε ότι θα υπάρξει νέο κύμα. Δεν είπε κανείς ότι ο κορονοϊός έχει τελειώσει. Περιμένουμε ότι με τον χειμώνα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Η επιθυμία μας είναι ξεκάθαρη ότι δεν κλείνουμε την κοινωνία, από εκεί και πέρα είμαστε σε συνεννόηση με τους επιστήμονες, ακούμε την επιστημονική θέση, όλες οι αποφάσεις που έχουμε πάρει έχουν εκτιμήσει την επιστημονική θέση αλλά βεβαίως εγώ δεν είμαι υπουργός που θα κρυφτώ πίσω από τους επιστήμονες. Οι αποφάσεις στο τέλος της ημέρας έχουν την υπογραφή του υπουργού και της κυβέρνησης. Οι επιστήμονες εισηγούνται. Αν φθάσουμε σε ένα σημείο να μας εισηγηθούν διαφορετικά πράγματα από τη φιλοσοφία που ακολουθούμε προφανώς τότε θα τα συζητήσουμε. Αν υπάρξει αντίθετη προσέγγιση, με βάση τα τότε δεδομένα θα επανεξετάσουμε.
Εμβολιασμοί. Πέρα από τις διαπιστώσεις ότι πιάσαμε ταβάνι τι κάνουμε; Θα έχουμε τελικά ανοσία με νόσηση των ανεμβολίαστων και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τους ίδιους αλλά και το ΕΣΥ;
Μας ανησυχούν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών. Παρότι είναι δύσκολο να τους πείσουμε πλέον, δεν θεωρούμε ότι είναι χαμένη υπόθεση. Βλέπετε ότι υπάρχουν κινητές μονάδες σε όλη τη χώρα και ετοιμάζουμε νέα καμπάνια για τον εμβολιασμό, η οποία θα προσπαθεί να πείσει κι όχι να διχάσει. Όταν λέμε ότι 9 στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι δεν το λέμε για να τρομάξουμε, το λέμε για να ενημερώσουμε. Η καμπάνια θα βγει τις επόμενες ημέρες και θα δίνει έμφαση και στα θετικά στοιχεία, πως θα ξανακερδίσουμε τη ζωή μας. Είδατε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουμε θρηνήσει τρεις νέους ανθρώπους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε ευάλωτοι.
Σας μιλάω και σαν άνθρωπος που έχει ζήσει την εμπειρία της ΜΕΘ και της διασωλήνωσης. Κάποιος που δεν το έχει ζήσει μπορεί να το φαντάζεται ως κάτι μακρινό. Τη στιγμή που ξαφνικά σου λένε ότι διασωληνώνεσαι, ενώ πριν μια δυο ώρες αισθανόσουν ότι είσαι μια χαρά, δεν αξίζει σε κανέναν να τη ζήσει.
Πως σκέφτεστε να λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ; Τι θα σημαίνει αυτό απλά για τον πολίτη και το κράτος; Με ποιο ποσό θα ενισχυθεί από τον προϋπολογισμό;
Θα λειτουργήσει ως ένας κανονικός ασφαλιστικός οργανισμός. Η φιλοσοφία μας είναι ότι ο ασφαλισμένος θα πρέπει να παίρνει την καλύτερη δυνατή υπηρεσία. ‘Αρα θα ζητήσουμε από τους παρόχους, υψηλότερου επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες και θα αμείβονται αναλογικά με τον τρόπο των υπηρεσιών που παρέχουν. Εάν, μάλιστα, ο φορέας φθάνει να είναι κάτω από το σημείο της ποιότητας που επιθυμούμε για τον ασφαλισμένο μας, δεν θα συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ. Ο ασφαλισμένος δεν θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω χρήματα, αντιθέτως θα έχει πολύ περισσότερες ποιοτικές υπηρεσίες. Γινόμαστε, πλέον, ο ασφαλιστικός φορέας των ασφαλισμένων κι όχι των παρόχων. Η ενίσχυση του προϋπολογισμού ως προς τους ιδιώτες παρόχους θα παραμείνει στα ίδια νούμερα, όπως και τα προηγούμενα έτη. Η λογική μας είναι να γίνει ορθολογιστική διαχείριση των πόρων του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν κατηγορίες υπηρεσιών που πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά και άλλες που δεν χρειάζονται το ποσό που ήδη έχουν. Στόχος μας είναι να μην θίξουμε την υπηρεσία που παρέχεται στους πολίτες ούτε να τους επιβαρύνουμε. Τα βασικά εργαλεία του ΕΟΠΥΥ για να ελέγξει τη δαπάνη είναι ο έλεγχος των υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο και τα ποιοτικά κριτήρια των παρόχων. Έτσι πετυχαίνουμε εξορθολογισμό του φορέα και το κράτος δείχνει εμπιστοσύνη προς τον ασφαλισμένος και τους παρόχους. Στόχος είναι οι αλλαγές λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ να ψηφιστούν εντός του έτους, ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 να είναι σε πλήρη λειτουργία το νέο μοντέλο του οργανισμού.
Φαρμακευτική πολιτική. Από τις πρώτες σας τοποθετήσεις, φάνηκε ότι θέλετε και την πίτα ολόκληρη, αλλά και τον σκύλο χορτάτο. Έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και επενδύσεις στον τομέα του φαρμάκου, χωρίς αυτό να επιβαρύνει τον ασφαλισμένο. Πως θα επιτευχθεί αυτή η ισορροπία;
Παρατηρείται στη χώρα μας ότι υπάρχει ακόμη μία μεγάλη κατανάλωση στα ακριβά φάρμακα. Αυτό οφείλεται στη υπερσυνταγογράφηση που συνδυάζεται με την έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων. ‘Αρα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι κόφτες για την υπερσυνταγογράφηση και τη δυνατότητα που έχουν ορισμένοι γιατροί να συνταγογραφούν τις ακριβότερες θεραπείες, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές φθηνότερες θεραπείες. Εμείς θέλουμε οι ασθενείς να παίρνουν το καλύτερο δυνατό φάρμακο – που βάσει ενδείξεων πρέπει να το πάρουν- και οι ασθενείς που μπορούν να λάβουν ένα άλλο φάρμακο που έχει την ίδια θεραπευτική αξία, να λάβουν αυτό. Μέχρι να έρθουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τα ακριβά φάρμακα, θα ζητάμε και φύλλα κατανάλωσης αντιστοίχων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή ένωση για να δούμε ότι θα βρισκόμαστε πάνω – κάτω στη ίδια κατανάλωση με χώρες υψηλού επιπέδου όσον αφορά στη φαρμακευτική κάλυψη όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία. Η επιθυμία μας είναι μέσα από τις διαπραγματεύσεις να πάρουμε τις εκπτώσεις που πρέπει να έχουμε και όλοι οι Έλληνες πολίτες, να έχουν το φάρμακο το οποίο δικαιούνται.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς, εγκρίθηκαν οι περισσότερες αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, αλλά υπήρξε πρόβλημα με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Γιατί δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε;
Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι έκτακτη συνθήκη που δημιούργησε η πανδημία δεν επέτρεψε να προχωρήσουν οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια με τους ρυθμούς που θα επιθυμούσαμε. Όσον αφορά την πρωτοβάθμια, διατηρούμε τις ΤΟΜΥ οι οποίες θα ενισχυθούν. Συνεχίζουμε σε ό,τι έχει γίνει και το συμπληρώνουμε με συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Κάτω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν συμβληθεί με οικογενειακό γιατρό, παρότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού υπάρχει εδώ και χρόνια. Έως τέλος του χρόνου το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια θα είναι έτοιμο. Επίσης, όπως έγινε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, επιθυμούμε να ξεκινήσουμε και ένα πρόγραμμα πρόληψης του πληθυσμού για βασικά νοσήματα, όπου οι πολίτες θα δέχονται sms, τα οποία θα τους υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, όπως η μαστογραφία και άλλες. Με το sms θα δίνεται η δυνατότητα παραπομπής του πολίτη σε συγκεκριμένη δομή, δημόσια ή ιδιωτική, προκειμένου να κάνει την αντίστοιχη εξέταση.