Συνεχίζεται με ένταση το θρίλερ για το που θα ταφεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης και τελικά μετά από προσφυγή το Πρωτοδικείο Αθηνών καλείται να αποφασίσει το τόπο της ταφής του, ενώ ήδη με ασφαλιστικά μέτρα έχει απαγορεύσει μέχρι να ληφθεί την Δευτέρα η απόφαση, κάθε ενέργεια σχετικά με το θέμα αυτό….
Πάντως η κόρη του Μαργαρίτα φαίνεται να επιμένει και να αρνείται ο πατέρας της να ταφεί στα Χανιά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να παραστεί στην κηδεία, ενώ ο εγγονός του Αλέξανδρος με ανάρτηση του στο social media συνιστά ψυχραιμία και να γίνει η ταφή στα Χανιά.
Στο μεταξύ ακόμη επιστολή του Μίκη έρχεται στο φως της δημοσιότητας που ζητά από τον τότε δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, να φροντίσει για την τελευταία επιθυμία του να ταφεί στον οικογενειακό τάφο μαζί με τους γονείς του και τον αδελφό του και του ζητά επίσης να φροντίσει να ενημερώνονται και οι επόμενοι δήμαρχοι Χανίων για την επιθυμία του αυτή.
Συγκεκριμένα από το 2013 ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή των Χανίων να φροντίσει ώστε, όταν θα φύγει από τη ζωή να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος με τους γονείς και τον αδελφό του. Στο επίσημο έγγραφο μάλιστα που είχε αποστείλει στον τότε Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη αποκάλυπτε πως η οικογένειά του διαφωνεί με την απόφασή του και τον καλεί να φροντίσει ώστε να πραγματοποιηθεί η τελευταία του αυτή επιθυμία.
Η επιστολή
«Σάς γράφω σήμερα για να σας απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα» αναφέρει ο μεγάλος συνθέτης και προσθέτει: «Τελευταία μου επιθυμία είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου».
Προσθέτει δε ότι : «Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμά του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ως αρμόδιος Δήμαρχος».
Παράλληλα ο Μίκης Θεοδωράκης καλούσε μέσω της επιστολής του να ενημερώνεται στο μέλλον ο εκάστοτε δήμαρχος Χανίων για την επιθυμία του αυτή.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μίκης Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στη Βίκυ Φλέσσα τον Ιανουάριο του 2010, είχε μιλήσει δημόσια για την επιθυμία του να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στον Γαλατά Χανίων. Η έκφραση αυτής της επιθυμίας , 11 χρόνια πριν από τον θάνατό του, δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση της ταφής του.
Ο Μίκης μιλάει για όλους
Στην ίδια συνέντευξη ο Μίκης μεταξύ άλλων μιλάει στην Βίκυ Φλέσσα σε πρώτο ενικό και λέει ενδεικτικά:
Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο: «Εἰχε έλθει στο σπίτι μας στα Γιάννενα, για να επισκεφτεί τον πατέρα μου. Μέ κρατούσε στα γὀνατά του κι εγώ από την ταραχή και την συγκίνηση του…πατάω ένα κατούρημα, οπότε νομίζω ότι είμαι και ο μοναδικός που έχει καταβρέξει έτσι έναν εν ενεργεία Πρωθυπουργό!».
Για την διάσπαση του του Κομμουνιστικού Κινήματος στην Ελλάδα: «Zητούσα και από τα δύο ΚΚΕ ενότητα, στο τέλος την έκαναν μόνοι τους και μέ άφησαν εμένα… αμανάτι και όπως μου είπε ο Μίμης Ανδρουλάκης μοιράσανε τις καρέκλες και δεν περίσσεψε για σένα!».
Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Ήταν αποστάτης της τάξης του κατά κάποιον τρόπο, διότι μόνον αυτός τόλμησε να βάλει κομμουνιστές στην κυβέρνησή του και ήθελε να φτιάξει επιτροπή για την παιδεία και τον πολιτισμό και να είμαστε μαζί, ήταν για όλα αυτά που εγώ πίστευα».
Για την Μακρόνησο: «Με έθαψαν ζωντανό με το κεφάλι έξω σε ένα μνήμα στους τάφους των Τούρκων, μέ άφησαν για δύο ημερόνυχτα και ήμουν αναγκασμένος να δαγκάνω ουρές και κεφάλια αρουραίων, για να μην μέ φάνε στο πρόσωπο».
Για τον θάνατο του πατέρα του Γιώργου: «Όταν πέθανε ο πατέρας μου έπαθα ίλιγγο, ήθελα να πεθάνω και εγώ, στο τέλος κατάλαβα ότι γράφω τραγούδια μόνον, για να χαίρεται ο μπαμπάς μου».
Για τον θάνατο της μητέρας του: «H μητέρα μου, όταν πέθανε ο πατέρας μου, έπαψε να μιλάει και δεν έπινε νερό, είμασταν από επάνω της ο αδελφός μου κι εγώ και είπε, πριν φύγει, «Γιώργο, έρχομαι…»
Για τον θάνατο του αδελφού του: «Όταν αρρώστησε ο Γιάννης πίστευα ότι έχω μία υπερφυσική δύναμη και θα εμποδίσω τον Χάρο να μπει στο δωμάτιο του μέσα κι έτσι έμεινα μαζί του μέρα-νύχτα τις τελευταίες του 10 ημέρες μέχρι που ξεψύχησε στα χέρια μου. Μίκη μου, φεύγω, μου είπε στο τέλος. Μετά δεν ήθελα να ζήσω. Πήγαινα στο Βραχάτι, ήμουνα χαμένος με τον Γιάννη. Δεν ξεπερνάμε τις απώλειες».
Για την πατρική του οικογένεια και το δικό του τέλος: «Έχω μία έλλειψη πολύ μεγάλη, μού λείπουν πολύ οι γονείς μου και ο αδελφός μου, γι’ αυτό το τέλος μου θέλω να είναι στον Γαλατά, για να είμαστε όλοι μαζί. Είμαι πολύ υλιστής, δεν πιστεύω ότι θα τους συναντήσω ξανά. Οταν κάποιος είναι νεκρός, είναι πέτρα, δεν είναι τίποτα. Εδώ κάθε ημέρα χάνονται γαλαξίες ολόκληροι. Γεννιούνται γαλαξίες και χάνονται. Ε. μην είμαστε τόσο εγωιστές».
Για την αρρώστια: «Έχω απαγορεύσει στους δικούς μου να με πάνε στο νοσοκομείο, αν αρρωστήσω βαριά, δεν θέλω να πεθάνω εκεί».
Για τη ζωή: «H ζωή είναι δωρεά, ερχόμαστε στον κόσμο για να δημιουργήσουμε, να ερωτευτούμε, να σπείρουμε απογόνους».
Η διήγηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη στην τηλεοπτική αυτή συνέντευξη η πιο ολοκληρωμένη αφήγηση της ζωἠς του από τα παιδικά του χρόνια, έχει ήδη προβληθεί από την ΕΡΤ και ανα μένεται να προβληθει και την Κυριακή στις 19.45, την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στην ΕΡΤ2.