Ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας και την ανοικοδόμηση της πρωτεύουσας

Στο πλαίσιο του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 18:30 στο κινηματογράφο Τριανόν και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου ώρα 19:45 στην ταινιοθήκη της Ελλάδος (Λαΐς), θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας και της ανοικοδόμησης της πρωτεύουσας, μέσα από τη ζωή των ανώνυμων λαϊκών ανθρώπων της αντιπαροχής, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου, το οποίο κυκλοφορεί φέτος σε νέα έκδοση από το Ίδρυμα Ωνάση.

Ποιοι είναι οι επαρχιώτες που ήρθαν στην Αθήνα με τις γυναίκες τους μετά τον Εμφύλιο και «τσιμέντωσαν» την πόλη; Ποιοι «γκρέμισαν» τα νεοκλασικά και γιατί γέμισαν το λεκανοπέδιο με πολυκατοικίες; Πώς έμαθαν και ανέπτυξαν την τέχνη τους, από πού προέρχονται, ποιες τεχνικές και γνώσεις είχαν μαζί τους; Πώς τροποποίησαν τα εργαλεία τους για να ικανοποιήσουν τις νέες ανάγκες που αναδύονταν; Πώς επικοινωνούσαν και διαπραγματεύονταν με τους μορφωμένους αρχιτέκτονες; Τι ζητούσαν οι γυναίκες τους; Με άλλα λόγια, ποια ήταν η ιστορία της συνάντησής τους με το «σχέδιο του μοντερνισμού»; Όσο παραμένουν αόρατοι αυτοί και αυτές οι «συν-δημιουργοί», η ιστορία της σύγχρονης Αθήνας εξακολουθεί να είναι ελλιπής, αν όχι και βαθιά παραπλανητική.

Όπως αναφέρουν οι σκηνοθέτες, Τάσος Λάγγης και Γιάννης Γαϊτανίδης «Η Αθήνα είναι η πόλη μας, εκεί που γεννηθήκαμε και ζούμε και την αγαπάμε σαν να είναι “το χωριό μας”. Είναι, όμως, αντιφατική και σχεδόν άγνωστη καθώς η επαναλαμβανόμενη υφή των πολυκατοικιών απλώνεται τριγύρω κλωνοποιημένη. Ένας χώρος σαν κείμενο αδιαπέραστο στη γενικότητα του, ακατανόητο, χωρίς εμφανείς ιστορικές αναφορές, πέρα από το ορόσημο της Ακρόπολης και μερικών διάσπαρτων, ασύνδετων μνημείων.

“Πως χτίστηκε όλο αυτό;” διερωτάται κανείς. Σίγουρα όχι από αρχιτέκτονες και πολεοδόμους. Με αφορμή και οδηγό το βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου ψάξαμε –λένε οι σκηνοθέτες- τις ρωγμές της σύγχρονης αστικής μας Ιστορίας για να βρούμε ποιοι και ποιες ήταν αυτοί οι εσωτερικοί μετανάστες συν-δημιουργοί του χτισμένου περιβάλλοντός μας. Ξεκινήσαμε με τις ίδιες προκατειλημμένες ιδέες ότι δηλαδή αυτοί κατέστρεψαν την Αθήνα, η “αντιπαροχή του Καραμανλή”, κλπ. Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι προκαταλήψεις και οι μύθοι για την Αθήνα θα πάψουν υπάρχουν. Απλώς τώρα πια, μια ακόμα ιστορία προστέθηκε, για τη δημιουργία της πιο παλιάς, καινούριας πρωτεύουσας της Ευρώπης.»

Οι συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Τάσος Λάγγης – Γιάννης Γαϊτανίδης, Επιστημονικός Σύμβουλος: Πάνος Δραγώνας, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάσος Λάγγης – Γιάννης Γαϊτανίδης, Μοντάζ: Τάσος Λάγγης, Εναέριες Λήψεις: Τάσος Φύτρος – Flying Dog Greece Ηχοληψία: Στέφανος Ευθυμίου, Γιάννης Γαϊτανίδης, Σχεδιασμός Ήχου και Τελική Μίξη: Περσεφόνη Μήλιου, Κινούμενα Γραφικά: Γεωργία Σκαρτάδου, Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Καραχάλιος, Εκτέλεση Παραγωγής: Shampoo Films / Ελένη Ασβεστά / Χάρης Πατραμάνης / Γιάννης Καραχάλιος, Μοντάζ Διαλόγων: Χαρά Κωνσταντάρα,Foley: Νίκος Λιναρδόπουλος, Συμπληρωματική Κάμερα: Βίκυ ΒελοπούλουColorist: Μάνθος Σάρδης, Τεχνική Υποστήριξη: Τσε Πανουσόπουλος, Επιμέλεια Υποτίτλων: Βασίλης Δουβίτσας, Εξοπλισμός: Κωστής Νικολόπουλος – Rent Photo Video, Μουσικά Δικαιώματα: Musou Music Publishing, Παραγωγή: Οnassis Culture

Οι σκηνοθέτες

Ο Τάσος Λάγγης σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και στην Κινηματογραφική Σχολή Λ.Σταυράκου, Αθήνα. Το 2008 συμμετείχε στο Berlinale Talent Campus στο Βερολίνο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στις συμβιωτικές μορφές αφήγησης με διαφορετικά μέσα.
Ο Γιάννης Γαϊτανίδης ζει στην Αθήνα και εργάζεται σαν σκηνοθέτης στη διαφήμιση και στην τηλεόραση. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.