Τα γεγονότα σε Γράμμο και Βίτσι που ανέφερε ο Μπογδάνος- Τι ήταν το σχέδιο «Πυρσός»

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος χθες προέβει σε αντικομμουνιστικές δηλώσεις αναφερόμενος στα γεγονότα στο Γράμμου και στο Βίτσι. Οι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με μία σειρά γεγονότων που ήταν πρωταγωνιστής οδήγησαν στην απόφαση διαγραφής του από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι συνέβη σε Γράμμο και Βίτσι

Τον Αύγουστο του 1949 ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΚΚΕ) βρισκόταν σε δυσμενή θέση. Η ρήξη μεταξύ Κομμουνιστικής Διεθνούς με το καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας και τον Τίτο, αλλά και η θέση που πήρα το ΚΚΕ υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης, οδήγησε αρχικά στο κλείσιμο των συνόρων από πλευράς Γιουγκοσλαβίας. Το γεγονός αυτό σήμανε την αποκοπή του ΔΣΕ από τις βάσεις ανεφοδιασμού που είχε επί Γιουγκοσλαβικού εδάφους.

Ακόμη η επιμονή της ηγεσίας του ΚΚΕ στην μετατροπή του αντάρτικου στρατό σε οργανωμένο λαϊκό στρατό αποδείχθηκε αποτυχημένη καθώς οδήγησε σε στατικότητα των μονάδων σε Γράμμο και Βίτσι.

Στην αντίπερα όχθη, η κυβέρνηση Σοφούλη επέλεγε τον Αλέξανδρο Παπάγο στην θέση του αρχιστράτηγου έχοντας διευρυμένα δικαιώματα. Ο Παπάγος γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος του Εθνικού Στρατού και κατάφερε να παραβλέπει ακόμη και τις αποφάσεις των Αμερικάνων. Ακόμη ο ΕΣ είχε εξοπλιστεί με σύγχρονο πολεμικό υλικό, γεγονός που έδινε μεγάλο πλεονέκτημα.

Αφού ο ΕΣ πέρασε νικηφόρα από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, η τελική μάχη θα γινόταν στο Γράμμο και στο Βίτσι. Στην τελική σύγκρουση ο Ελληνικός Στρατός είχε σαφές αριθμητικό και οργανωτικό πλεονέκτημα (περίπου 150.000 άνδρες ενάντια σε 9000 στον Γράμμο και 6.500 στο Βίτσι)

Η «Ελεύθερη Ελλάδα»

Από το 1947 ως το 1949 ο Γράμμος και το Βίτσι κατέχονταν από τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού. Η έκταση έφθανε ως τα 1500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός κυμαινόταν γύρω στις 50.000 άτομα. Η περιοχή ονομαζόταν «Ελεύθερη Ελλάδα» και εκεί βρίσκονταν οι έδρες της «κυβέρνησης των ανταρτών», το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού αλλά και του ΚΚΕ.

Το σχέδιο «Πυρσός»

Η Επιχείρηση «Πυρσός» ήταν η τελική εκστρατεία που ξεκίνησε ο Εθνικός Στρατός της διεθνούς αναγνωρισμένης ελληνικής κυβέρνησης κατά του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας.

Το σχέδιο προβλεπόταν να διεξαχθεί σε τρεις φάσεις:

Πυρσός Α (2-8 Αυγούστου): Στην πρώτη φάση προβλέπονταν σποραδικές παραπλανητικές επιθέσεις στον Γράμμο, με σκοπό να δημιουργηθεί η αίσθηση στον ΔΣΕ ότι εκεί θα εκδηλωνόταν η κύρια επίθεση του αντιπάλου και να καθηλωθούν οι δυνάμεις του.


Πυρσός Β (10-16 Αυγούστου): Η δεύτερη φάση του σχεδίου προέβλεπε ότι η κύρια ενέργεια του ΕΣ, μετά την εφαρμογή του Πυρσός Α΄, θα εξελισσόταν στην περιοχή του όρους Βίτσι με σκοπό την κατάληψή της και την εξόντωση ή αιχμαλωσία των ανταρτών.


Πυρσός Γ (24-30 Αυγούστου): Η τρίτη και τελική φάση προέβλεπε αποφασιστική ενέργεια στην περιοχή του όρους Γράμμου, με σκοπό την κατάληψή της και την εξόντωση ή αιχμαλωσία των κομμουνιστικών ανταρτικών δυνάμεων, καθώς και την απόφραξη των αλβανικών συνόρων, για να μην υπάρχει καμία διέξοδος στις δυνάμεις του ΔΣΕ.

Η επιτυχία του σχεδίου «Πυρσός» οδήγησε στην νίκη του Εθνικού Στρατού και στην παράδοση των, αποδυναμωμένων και χωρίς συμμάχους, Κομμουνιστών τον Οκτώβριο του 1949.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.