ΑΣΚΗΣΗ “ΝΕΜΕΣΙΣ 2021”: Πολυεθνικό τείχος οκτώ χωρών στην Κύπρο – Ισχυρές δυνάμεις από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιταλία – Δυναμική απάντηση στο καθεστώς Ερντογάν.

Ακόμα μια δυναμική απάντηση στην επιθετική τακτική του Ερντογάν έστειλαν Ελλάδα και Κύπρος, μέσω της πολυεθνικής άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2021» που έγινε στην Μεγαλόνησο στις αρχές Νοεμβρίου και στην οποία συμμετείχαν συνολικά οκτώ χώρες , έξη μεσογειακές μαζι ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για διεθνή αεροναυτική άσκηση η οποία σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και από την Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας των υπόλοιπων Χωρών. Ειναι μια άσκηση με σημαντικό συμβολισμό αλλά και ουσία εξαιτίας των απαιτητικών σεναρίων που εκτελέστηκαν όσο και λόγω των κρατών που έλαβαν μέρος.

Τα σενάρια της συνεκπαίδευσης προέβλεπαν εξάσκηση σε Έρευνα και Διάσωση, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος, μαζική διάσωση συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, νηοψίας σε ύποπτα πλοία, πυρόσβεσης σε πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Οι περισσότερες χώρες έστειλαν ναυτικές δυνάμεις, με τη Χώρα μας να απογειώνει C-130 από την Ελευσίνα το οποίο μετέφερε Έλληνες κομάντο από την 31 ΜΕΕΔ και προσωπικό από το 747 ΤΕΜΧ. Στα σενάρια που εκτελέστηκαν συμμετείχε και η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ».

Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνως του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο, καθώς και στην εξοικείωση τους σε επιχειρήσεις προστασίας κρίσιμων υποδομών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Ο Ελληνισμός προσπαθεί μέσω σημαντικών συμμαχιών να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την ώρα που ο ίδιος ο «σουλτάνος» Ερντογάν απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και με νέο Αττίλα την Κύπρο, .

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.