Ο αρχαιότερος υπολογιστής στον κόσμο και η άποψη των αρχαίων Ελλήνων για το Σύμπαν


Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων που αναγνωρίζεται ως ο παλαιότερος υπολογιστής στον κόσμο, μπορεί να κρύβει τα μυστικά του σύμπαντος.

Όταν μιλάμε για την ιστορία των υπολογιστών, οι περισσότεροι από εμάς θα αναφερθούμε στην εξέλιξη του σύγχρονου ψηφιακού υπολογιστή, χαρτογραφώντας τις δεκαετίες εξέλιξης από εταιρείες όπως η Apple και η Microsoft. Αυτό που πολλοί αγνοούν, ωστόσο, είναι ότι οι υπολογιστές υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια. Στην πραγματικότητα, χρονολογούνται χιλιετίες πριν.

Σήμερα, ο παλαιότερος γνωστός «υπολογιστής» στον κόσμο είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα διαβρωμένο χάλκινο τεχνούργημα που βρέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στα ερείπια ενός ναυαγίου κοντά στο ελληνικό νησί. Ωστόσο, μόλις στη δεκαετία του 1970 ανακαλύφθηκε η πραγματική σημασία του μηχανισμού, όταν η ακτινογραφία αποκάλυψε ότι η συσκευή είναι στην πραγματικότητα ένας πολύπλοκος μηχανισμός με τουλάχιστον 30 γραναζωτούς τροχούς.

Ο μηχανισμός έχει καθιερωθεί από τότε ως το πρώτο γνωστό αστρονομικό ημερολόγιο, ένα σύνθετο σύστημα που μπορεί να παρακολουθεί και να προβλέπει τους κύκλους του ηλιακού συστήματος. Τεχνικά, είναι μια εξελιγμένη μηχανική «αριθμομηχανή» παρά ένας αληθινός «υπολογιστής», αφού δεν μπορεί να επαναπρογραμματιστεί, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα εντυπωσιακό τεχνούργημα.

Από το 2004, μια διεθνής συνεργασία εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης για να διερευνήσει τη δομή και τη λειτουργία του μηχανισμού. Αυτές οι τεχνικές έχουν πλέον αποκαλύψει πολλά από τα κείμενα στις επιφάνειές του και ακόμη και μεγάλο μέρος της επιγραφής που ήταν θαμμένη μέσα στα υπόλοιπα θραύσματα ως αποτέλεσμα ζημιών κατά τη διάρκεια και μετά το ναυάγιο.

Μέσα στην ιστορία


Όταν κατασκευάστηκε για πρώτη φορά, ο μηχανισμός ήταν περίπου στο μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών, με καντράν τόσο στην μπροστινή όσο και στην πίσω όψη του. Μια λαβή ή ένα πόμολο στο πλάι του κουτιού επέτρεπε στον χρήστη να γυρίζει τις ταχύτητες μέσα –- αρχικά υπήρχαν πολλά περισσότερα γρανάζια από τα 30 που εξακολουθούν να επιβιώνουν. Στο μπροστινό μέρος, οι δείκτες έδειχναν πού ήταν ο ήλιος και το φεγγάρι στον ουρανό και υπήρχε μια εμφάνιση της φάσης του φεγγαριού. Στο πίσω μέρος, τα καντράν έδειχναν έναν κύκλο σεληνιακών μηνών 19 ετών, τον «κύκλο Σάρος» των 18,2 ετών εκλείψεων Σελήνης και Ηλίου — ακόμη και έναν τετραετή κύκλο αθλητικών αγώνων συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι επιγραφές πιστεύεται ότι ήταν μια περιγραφή για τον χρήστη του τι έβλεπε καθώς χειριζόταν τον μηχανισμό. Ωστόσο, πρόσφατα δημοσιευμένα κείμενα προσθέτουν περισσότερα σε ό,τι γνωρίζουμε για τον μηχανισμό: αποδεικνύουν ότι φαίνονται επίσης οι θέσεις των πέντε πλανητών γνωστών στην αρχαιότητα – του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου.

Οι πλανήτες εμφανίστηκαν στο μηχάνημα με τρόπο που έλαβε υπόψη τις μάλλον ακανόνιστες «περιπλανήσεις» τους στον ουρανό. Μια τέτοια οθόνη είχε υποψιαστεί και η επιβεβαίωση ενισχύει ότι επρόκειτο για μια πολύ εξελιγμένη και αρκετά περίπλοκη συσκευή. Τα γρανάζια που χρειάζονται για την εμφάνιση των πλανητών λείπουν –προφανώς χάθηκαν στο ναυάγιο– αλλά γνωρίζουμε από τον πολύ έξυπνο τρόπο που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν οι κινήσεις του ήλιου και της σελήνης ότι οι κατασκευαστές του μηχανισμού είχαν σίγουρα τις απαραίτητες δεξιότητες για να κάνει την πλανητική κίνηση.

Οι επιγραφές που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα περιλαμβάνουν αποσπάσματα σχετικά με τα αστέρια που μόλις γίνονταν ορατά – ή έμελλε να χαθούν στη λάμψη του ήλιου – σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Το ύφος αυτών των αποσπασμάτων είναι πολύ κοντά σε αυτό ενός γνωστού αστρονομικού κειμένου του Έλληνα αστρονόμου και μαθηματικού Γέμηνου από τον πρώτο αιώνα π.Χ. Όχι μόνο αυτό δένει τέλεια με την υποτιθέμενη ημερομηνία του ναυαγίου (γύρω στο 60 π.Χ.), αλλά και με το γεωγραφικό πλάτος – το οποίο υπονοείται από τα αστρικά δεδομένα ότι είναι μέσα στη Μεσόγειο – που θα ταίριαζε όμορφα με τον μηχανισμό που προέρχεται από το νησί της Ρόδου. , από όπου υπάρχει μια σύγχρονη ιστορική καταγραφή από τον συγγραφέα Κικέρωνα για τέτοιες συσκευές.

Αποκαλύπτοντας την αλήθεια του πρώτου υπολογιστή στον κόσμο


Ορισμένα μυστήρια παραμένουν. Δεν είναι ακόμη σαφές σε τι ακριβώς εξυπηρετούσε ένας τέτοιος μηχανισμός. Ήταν κάποιο είδος διδασκαλίας; Θα είχε κάποια θρησκευτική σημασία; Ήταν ένα διάσημο «παιχνίδι»; Η τελευταία ερμηνεία φαίνεται και λιγότερο πιθανή.

Ο μηχανισμός είναι βασικά μια αστρονομική συσκευή, η οποία μαρτυρεί τόσο τις γνώσεις των Αρχαίων Ελλήνων πάνω στην Αστρονομία όσο και τις εξαιρετικές, και μάλλον άγνωστες, δεξιότητες μηχανικής σχεδίασης. Μια άλλη μικρή λεπτομέρεια μπορεί να υποδηλώνει την ενσωμάτωσή της στην άποψη των προγόνων μας για τον ευρύτερο κόσμο. Μερικά από τα κείμενα φαίνεται να συζητούν τα πιθανά χρώματα των εκλείψεων, τα οποία θα μπορούσαν να ερμηνευθούν στο πλαίσιο του αν η έκλειψη ήταν καλός ή κακός οιωνός. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτή είναι η μόνη αστρολογική αναφορά που βρέθηκε στον μηχανισμό, παρά την προσεκτική αναζήτηση.

Για να κατανοήσουμε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι περισσότερα αντικείμενα ή κείμενα σε μηχανικές συσκευές από την κλασική εποχή. Δυστυχώς, η ανακύκλωση πολύτιμου μετάλλου, τόσο στην αρχαιότητα όσο και στη μεσαιωνική εποχή, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή σχεδόν όλων των μηχανισμών. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εμφανιστεί μια άλλη συσκευή ή κείμενο σε έναν εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο όπως η Πομπηία, αλλά πιθανώς το καλύτερο στοίχημα για υλικό παραμένουν τα ναυάγια της κλασικής εποχής.

Δύτες επέστρεψαν φέτος στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, οπότε ίσως εμφανιστούν τα ελλείποντα μέρη της πλανητικής οθόνης. Ένα δελεαστικό ενδεχόμενο είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων να βρισκόταν στο πλοίο επειδή παραδόθηκε σε πελάτη.

Ο μηχανισμός δεν ήταν, όπως υποστηρίζεται μερικές φορές, μια συσκευή πλοήγησης και η πλοήγηση δεν ήταν ο λόγος της παρουσίας του. Αν παραδοθεί μία συσκευή, θα μπορούσε να ήταν περισσότερες – αν όχι σε αυτό το πλοίο, τότε ίσως σε άλλες από τη Ρόδο;

Νέες συσκευές μπορεί να βοηθήσουν να υποδείξουν πόσο ευρέως προσαρμοσμένη τεχνολογία αναπτύχθηκε, πριν σχεδόν εξαφανιστεί εντελώς από την οπτική γωνία στην μάλλον σκοτεινή περίοδο που διήρκεσε από το 500 μ.Χ. ο μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Πηγή: greekreporter.gr

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.