Η συνταγή της ημέρας: Πιροσκί

ΥΛΙΚΑ

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1, 5 (ίσως και παραπάνω) φιλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:
700-800 γρ. πατάτες
2-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5-6 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
Ξερό δυόσμο ανάλογα με τα γούστα σας
Αλάτι και πιπέρι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ.
Διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε 3 κουταλιές από το αλευρί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένο για 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Ρίχνουμε τον χυλό της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το αλάτι στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό, ώσπου να πάρουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια (καλό είναι να λαδώσετε τα χέρια σας) να γίνει η ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Μπορείτε να τη χτυπήσετε και στον γάντζο του μίξερ (όχι σε υψηλή ταχύτητα).

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μία ώρα.
Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν καλά. Όσο είναι ζεστές, τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι.

Παράλληλα, μαραίνουμε το λευκό μέρος του κρεμμυδιού σε λίγο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την πατάτα, τα πράσινα φύλλα ψιλοκομμένα, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Μοιράζουμε το ζυμάρι που έχει φουσκώσει σε 20 μέρη. Ανοίγουμε με ένα πλάστη φύλλα 10-12 εκατοστών. Τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης μια κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε τις άκρες, βρέχοντας ελαφρά τα άκρα να ενωθούν.

Ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο και τηγανίζουμε παρτίδες-παρτίδες, ώσπου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Πηγή: xrysessyntages.gr

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.