Εκστρατεία για την ένταξη της techno κουλτούρας του Βερολίνου στη λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

DJs, διοργανωτές Φεστιβάλ και λάτρεις της μουσικής επιδιώκουν να εξασφαλίσουν καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO για την techno κουλτούρα του Βερολίνου, εν μέσω φόβων ότι θα πρέπει να δοθεί αγώνας για τη διάσωσή της.

Η εκστρατεία «Rave The Planet» πιέζει τις γερμανικές αρχές να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στην ομάδα της εκστρατείας συμμετέχει ο Ματίας Ρόιν γνωστός και ως Dr Motte, DJ που ίδρυσε το Love Parade, ένα σημαντικό Φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής που έκανε ντεμπούτο ως παρέλαση techno πολιτικής ειρήνης στη Δυτική Γερμανία το καλοκαίρι του 1989 πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το Βερολίνο υιοθέτησε τo είδος μουσικής που γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, με τα μεταπολεμικά εγκαταλελειμμένα καταφύγια, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα εργοστάσια του να παρέχουν μια απόδραση στους κλάμπερ για να χορέψουν με τη μουσική που έγινε το soundtrack της επανένωσης του έθνους στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Όμως σήμερα η tecnho κουλτούρα απειλείται. Οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με Sky News κάνουν λόγο για 100 κλαμπ που έκλεισαν την τελευταία δεκαετία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας της πόλης και ο αντίκτυπος της πανδημίας της COVID-19 θα συνεχίσουν να απειλούν τη σταθερότητα της techno σκηνής του Βερολίνου.

Τα κλαμπ θα έχουν πρόσθετη προστασία βάσει της νομοθεσίας περί χωροταξικού σχεδιασμού και θα υπάρχει επίσης πρόσβαση σε επιδοτήσεις και άλλη χρηματοδότηση εάν συμπεριληφθεί η techno κουλτούρα στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.