ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ FBI ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πράκτορες του FBI σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ άρχισαν να ερευνούν μια υπόθεση σε σχέση με αμερικανικά μικροτσίπ υπολογιστών, που βρέθηκαν σε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Πρόκειται για δυτικά εξαρτήματα που βρέθηκαν «σε ρωσικά ραντάρ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άρματα μάχης και εξοπλισμό επίγειου ελέγχου και παράκτιων πλοίων, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας», γράφει η εφημερίδα The Washington Post.

«Ομοσπονδιακοί πράκτορες έχουν αρχίσει ανακρίσεις σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με το πώς τα τσιπ υπολογιστών τους κατέληξαν σε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό που ανακτήθηκε στην Ουκρανία», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «για χρόνια ήταν νόμιμο για τις εταιρείες να πωλούν βασικά τσιπ υπολογιστών σε ρωσικές στρατιωτικές οντότητες χωρίς προηγουμένως να λάβουν άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οπότε ο εντοπισμός των παράνομων πωλήσεων απαιτεί τον προσδιορισμό του τύπου του τσιπ και της ημερομηνίας πώλησης» Παράλληλα παραδέχεται ότι «ο εντοπισμός των συναλλαγών μπορεί επίσης να είναι επίπονος, επειδή τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα συχνά περνούν από μια αλυσίδα διανομέων πριν φτάσουν στον τελικό χρήστη».

Όπως ισχυρίζεται στην έκθεσή της η οργάνωση Conflict Armament Research (CAR), οι ερευνητές βρήκαν σε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό ανταλλακτικά 70 διαφορετικών εταιρειών που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Πολλά μικροτσίπ είχαν κατασκευαστεί προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν σκληρούς περιορισμούς στις εξαγωγές μετά την προσάρτηση από την Ρωσία της Κριμαίας το 2014, αλλά ένα μέρος από αυτά είχε κατασκευασθεί το 2020.

Τον Απρίλιο ομάδα ερευνητών από το βρετανικό ινστιτούτο Royal United Services Institute, (RUSI), βρήκε στον ρωσικό εξοπλισμό στην Ουκρανία μικροτσίπ υπολογιστών 12 αμερικανικών εταιρειών μεταξύ των οποίων των εταιρειών Intel, Analog Devices, Texas Instruments και Onsemi.

Πηγή : The Washington Post & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.