ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Στις 12 το μεσημέρι, ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να διερευνήσει «την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η πρόθεση της ΝΔ είναι να πει ΝΑΙ στην εξεταστική, αλλά να ζητήσει την επέκταση του ελέγχου, και σε άλλες περιόδους και να φτάνει μέχρι και το 2012, θα προκαλέσει νέα συγκρουση μεταξυ των κομμάτων για το θέμα των παρακολουθήσεων και αυτό γιατί θεωρούν ότι επιδιώκεται με αυτή την πρόταση να μην ασχοληθει η εξεταστική μόνο με την υπόθεση Ανδρουλάκη και το predator, αλλά να μπεί και στο στόχαστρο και η περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πει Ναι στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί την κυβέρνηση αν έχει στοιχεία για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης να συσταθεί χωριστή εξεταστική επιτροπή.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που έχει καταθέσει το αίτημα για τη σύσταση του κοινοβουλευτικού οργάνου, δεν θα πει όχι ακόμα και σε επέκταση του ελέγχου αρκεί να υπάρχουν σαφή στοιχεία και τεκμηρίωση. Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συνδέει την εξεταστική επιτροπή με χρονικές περιόδους αλλά με συγκεκριμένες υποθέσεις και πραγματικά γεγονότα.

Θετική ψήφο για σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα δώσει και το ΚΚΕ, θα επιμείνει όμως και στη διερεύνηση του θέματος των παρακολουθήσεων του τηλεφωνικού κέντρου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Ναι στην εξεταστική επιτροπή αναμένεται να πουν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Η συζήτηση και λήψη απόφασης από την Ολομέλεια έχει κατατεθεί σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος που παρέχει τη δυνατότητα και στα κόμματα της μειοψηφίας της σύστασης Εξεταστικών των πραγμάτων Επιτροπών της Βουλής. Για την σύσταση αυτών των Επιτροπών αρκούν 120 και όχι 151 θετικές ψήφοι.

Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων. Στην συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών – βουλευτών κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί πως η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα ανακοινώσει τον αριθμό των μελών της Εξεταστικής, κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων καθώς και την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών με την υποβολή του πορίσματος στην Ολομέλεια. Βεβαίως, η Επιτροπή έχει την δυνατότητα σε περίπτωση που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών της να ζητήσει χρονική παράταση από την Ολομέλεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΙΑ)

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.